Citace Původně odeslal tiktak Zobrazit příspěvek
Prime95 neni samospasitelny, pokud vydrzi notebook teprve xy hodin Prime, je predpoklad, ze by mohl byt stabilni, nicmene nezapominej, ze mas dvoujadro a tedy potrebujes vytizit jeste druhe jadro (dela se obvykle spustenim Prime z jineho umisteni - zkopirovanim instalace Prime a jeji spusteni odjinud)

Regulace napeti, kterou mas moznost uzivatelsky ovlivnit pres nejaky soft (RMClock, NHC atd) muze byt softem omezena v urcitem rozsahu schvalne, aby nezkuseny uzivatel s tim nedelal psi kusy a hlavne (nestudoval jsem datasheet k tvemu notasu) regulace napeti CPU musi byt v rozsahu regulatoru napeti CPU PLL z desky a ten ma urcity rozsah pro pouzite typy CPU, s nejakym "brutalnim" ubiranim napeti na CPU se proste nepocita, zvlast u DTR notebooku tehle tridy. U jineho typu a znacky notebooku muze byt regulator jiny, tim padem rozsah regulace muze byt take jiny.

Ohledne ATT - rovnez se mi to stalo, ze se mi ulozil nadefinovy maximalni profil pro GPU a pameti, aniz bych chtel a pak mi notebook startoval s maximalni frekvenci pro GPU a MEM. Takze bych navrhoval ho odinstalovat, vykopat z registru a pripadne znovu nainstalovat.

A obecne - u notebooku, kterej pouzivas jak na praci, ktera nepotrebuje nejaky extra vykon CPU a grafiky je dobre si vyrobit profily pro typ prace, pripadne nastavit automaticke zmeny frekvence CPU a GPU a pameti grafiky (treba NHC oboje bravurne zvlada). Tak je zabezpeceno, ze notebook se zbytecne "nepece", pokud treba jen browsis po netu, ci delas jednoduchou praci a naopak pri nejakem pareni narocne hry zase vyuzije maximalni potencial.
Automaticke zmeny jsou samozrejme skutecne milisekundove, tedy uzivatelsky nepostrehnutelne.
Díky za info tiktak. Jen se ještě zeptám, co je ta zkratka NHC?
A mám další poznatek: Změna frekvence GPU a pamětí na GK nemá absolutně žádný vliv na výkon. Je jedno, jestli jedu na 250MHz nebo 400MHz na GPU a na pamětech jakbysmet. Pokaždé je výsledek v 3DM05 - 5600b, což považuju za docela slušnou hodnotu na notebook, takže si nestěžuju. Samozřejmě jsem to netestoval jen v 3DMarku, ale i ve hrách. Nevadí mi to, že se výkon nemění v závislosti na frekvenci, ale je to sakra divné ne? Vysvětluju si to jedině tak, že grafika je i při nízkých frekvencích dostatečně výkonná, aby plně využila nějaké místo na ostatním hardwaru, který celkový výkon přibržďuje. Ať už je to CPU, chipová sada, paměti nebo kdoví co. Ale alespoň minimální změna by se projevit měla. Žádný jiný důvod mě nenapadá. Je to ale záhad s tím mým ntb co?