Nemyslim si ze intel je hlupa firma, to bola iba narazka na to, ze eagle tvrdi, ze intel nebude uvadzat single core, lebo by mu ludia prestali kupovat predrazene DC (...pise tam lebo intel potrebuje navysit prodeje). Na to som reagoval, ze intel predsa zlacnil cenu (pomerne rozumne vykonnych) SC procakov (ale aj pentii D).
Zbavit sa ich rozhodne nechcu, to by ich uz davno prestali vyrabat.
A ako aj ty sam pises - intel znizuje cenu, lebo chce vydelat. Presne to som chcel napisat. Eagle pisal, ze intel nebude uvadzat lacne verzie svojich procesorov, pretoze chce aby ludia kupovali tie drahe.
Z toho isteho clanku:
btw. neviem preco je pre teba sweeney povolany a ten z valve iba PR panakPůvodně odeslal Tim Sweeney
A tu je iny clanok z anandtechu, kde mas vysvetlene, ze donekonecna zvysovat freq. sa velmi neda a preto boli vyrobcovia nuteni (v honbe za vyssim vykonom) prejst na DC:
http://www.anandtech.com/cpuchipsets...oc.aspx?i=2343
Eagle - daj mi priklad softwareu, kde jeho verzia optimalizovana pre DC stoji 2-3x viac ako neoptimalizovana. Ja ti zatial davam protipriklad winraru, ktoreho cena sa nezmenila.
A rovnako ako sa podla teba pyta zakaznik preco ma platit 3x viac a programator preco ma 3x viac robit, tiez sa pyta vyrobca procesora, preco by som mal mat 5x drahsi vyvoj iba preto, ze programatorom sa nechce optimalizovat? A presne tak isto sa pyta zakaznik, preco by som si mal kupovat 5x drahsi procesor iba preto ze keby bol lacnejsi, tak by sa nechcelo programatorom optimalizovat?
Co moze zaujimat hraca je skor otazka, preco musim kupit najnovsi extreme edition procesor aby mi tato neoptimalizovana hra vobec isla (lebo predsa programator nebude optimalizovat ked nemusi). Alebo potom - kupim si radsej tuto o $10 drahsiu hru, ktora je optimalizovana a pojde aj na mojom sucasnom pocitaci?
Ad ceny:
single core 2.66ghz p4 2 570,- Kč
dual core 2.6ghz pD 2 868,- Kč
rozdiel 12%
single core 2.8ghz p4 2 237,- Kč
dual core 2.8ghz pD 2 856,- Kč
rozdiel 30%.
Ta ista hra pojde na DC trocha lepsie bez ziadnej optimalizacie uz len preto, ze driver grafiky je optimalizovany na DC.
Ceny sa casom (a predajcom a vyrobcom) menia, staci porovnat ceny 2.66 p4 a 2.8 p4 (alebo 3.2ghz pD je za 4700 a 3.4ghz za 4000). Az bude QC bezne predavane a DC low end, tak aj DC bude lacne.
Ze ma AMD 2x drahsie DC ako SC je vec AMD.
Co ty vies, mozno intel nechce uvadzat single core conroe, pretoze by bolo lacnejsie iba o 20% (ved sam tvrdis ze pridanie druheho jadra nie je narocne na vyvoj). Preco skratka predpokladas, ze by intel predaval single core verziu C2D za polovicnu cenu dual core?
Nove core2 su drahe pretoze je to novinka. Rovnako drahy bol v dobe uvedenia p4. Co by si robil, keby intel namiesto C2D uviedol single core c2d a predaval ho za rovnake ceny ako c2d, len preto ze je to nova architektura a ze ma vysoky vykon?
Skratka s tymi cenami su to len spekulacie, co by bolo keby. Na teraz sa intel rozhodol ze single core verzia c2d nebude. S tym asi velmi nic nespravis.

Odpověď s citací