Výsledky 1 až 14 z 14

Téma: X1950GT - "sekání" klávesnice

Standardní X1950GT - "sekání" klávesnice

Dobrý den,
    nedávno jsem zakoupil PowerColor X1950GT + Accelero X2.

Můj problém:
    v novějších hrách (FarCry, FlatOut2, Quake4) se občas stane, že hra přestane adekvátně reagovat na povely od klávesnice, např. ve hře FarCry místo abych zabočil doprava, tak stále pokračuji rovně a vpravo zatočím až v době, když už dávno požaduji pokračovat dozadu, tj. zdá se, že hra reaguje s několika sekundovým zpožděním, taktéž při pohybu v menu hry při této anomálii (tedy ve 2D) se příslušný krok vykoná se zpožděním. Myš přitom funguje normálně a hra běží plynule bez ztráty FPS. Starší hry (SoF2: Double Helix) jedou zcela bez problémů i při nastavení vysoké priority procesu. Karta je jinak naprosto OK, bez artefaktů, výkon v 3DMark05 cca 8300 bodů.

Výskyt této anomálie má přímou souvislost s nastavením priority procesu, tj. pokud nastavím prioritu procesu na vysokou, tak se okamžitě projeví tato anomálie.

Vyzkoušel jsem již tyto možnosti nápravy (bez úspěchu):
    - jiné ovladače (Catalyst 7.10, 7.1 a 7.8 )
    - snížit či zvýšit přetaktování CPU či GPU
    - změna nastavení hry (snížení antialisingu, detailů, atd.)

Jedinou možností nápravy je snížit prioritu procesu příslušné hry, pak se výskytu této anomálie skoro zcela zamezí. Tuto radu jsem našel na jednom fóru, kde si několik lidí stěžovalo, že mají podobné příznaky, tj. toto není ojedinělý problém jen mého počítače.

Moje sestava:
    Asus K8V-XE, soc. 754
    Athlon64 3000+@2310 MHz
    PowerColor X1950GT (600/1300 Mhz)
    1,5 GB RAM DDR1
    FSP 350-60GLN (Fortron 350W)

Co je příčinou výskytu těchto neduhů? Jak se toho nadobro zbavit aniž bych musel stále měnit prioritu procesu?

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    314

Standardní Re: X1950GT - "sekání" klávesnice

Klávesnice je PS2 nebo USB?
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

tak tak.
    moja usb mys ma sem tam podobne (1-2sec) vypadky
    MSI K8N Neo FSR, Sempron 2800+, 2x 512MB DDR, 7600GS, SB Live, 80 GB Maxtor, WD3200AAKS, LG GSA-H12L, Acer 1951Cs, G25, Genius SP-HF 2000X, N95

Citace Původně odeslal JonnZ Zobrazit příspěvek
    tak tak.
    moja usb mys ma sem tam podobne (1-2sec) vypadky
    Na klávesnici to nesvádějte, předtím jsem měl GeForce 7600GS a hrál jsem FarCry či Quake4 a nikdy mi to neudělalo. Jakmile nyní zapnu FarCry a hraji, tak vězte, že v intervalu cca 40 - 100 min. vzniknout tyto nepřesnosti, když nastavím program FarCry na vysokou prioritu, tak to začne dělat tyto kraviny okamžitě.
    Připomínám, že nejsem jediný uživatel, který řeší tyto problémy.

Jinak klávesnice je PS2.

IMHO je to "problem"(spis ficura) planovace ve windows. Kdyz nastavis vysokou prioritu procesu(hre), tak se pak nemuzes divit ze nestihaj ostatni procesy(tj. treba driver pro klavesnici atd)...
    GigaByte GA-M55plus-S3G --- A64 3200+ @ 24oo ~ 1,375V BOX --- 2x512 Geil 667 CL4 @ 980 CL5 --- WD2500KS --- Acer AL1721ms --- 1/1 MBit/s via WiFi
    Blog

09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0 aneb jeste ze ty "ochrany" programujou rozumny lidi :]

Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Vliv
    270

Vypni V-sync a sniž počet snímků do pedbufferu na 0 a pak to zkus znova.
    The best Unreal Tournament maniac.

Citace Původně odeslal DOC_ZENITH Zobrazit příspěvek
    Vypni V-sync a sniž počet snímků do pedbufferu na 0 a pak to zkus znova.
    Dobrý den,

děkuji za odpověď. Vertikální synchronizaci mám jistě vypnutou, vím, že jsem ji nenastavoval a defaultně bývá vypnuta.

"sniž počet snímků do pedbufferu na 0" - bohužel jsem laik a pod touto větou si nedokáži vůbec představit, co a jak mám učinit.
    Mohl byste nějak jednoduše nastínit postup tak, aby to pochopil i laik jako jsem já?

Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Vliv
    270

U NV bych řekl otevřít rivatuner a bylo by to tam hned jak je záložka s Vsync.

Ale u ATI, no, napřed bych odinstaloval Catalyst controll center, dělá akorát bordel než užitek, pak bych nainstaloval ATI tray tools a zkusit změňit údaj pod záložkou Flip Queue size na 0.
    The best Unreal Tournament maniac.

není mi jasné proč se snažíš dávat hře maximální prioritu, to ničemu nepomůže spíš naopak, potom bych se zaměřil na to jaké procesy ti vlastně při hraní běží v pozadí a snažil bych se vše co není bezpodmínečně k chodu pc vypnout a odpojit pc ze sítě, ono je klidně možné, že máš v pc nějakou havěť která prostě občas něco tvoří a tím jednorázově vytíží tvůj systém, který pak nestíhá. Takže já bych začal podrobnou kontrolou systému na viry a spyware - tím nic nezkazíš.

Citace Původně odeslal Rache Zobrazit příspěvek
    není mi jasné proč se snažíš dávat hře maximální prioritu, ..... něco tvoří a tím jednorázově vytíží tvůj systém, který pak nestíhá. Takže já bych začal podrobnou kontrolou systému na viry a spyware - tím nic nezkazíš.
    Dobrý den,
    vysokou prioritu procesu u hry jsem zkoušel nastavit jen proto, abych vyzkoušel, čím jsou tyto těžkosti způsobeny. Zkusit nastavit vysokou prioritu mě napadlo poté, co jsem se na jiném fóru dočetl, že řešením těchto problémů je právě nastavit nízkou prioritu procesu jednotlivé hře. A takto jsem si to ověřil. Pokud se totiž nastaví vysoká priorita, tak okamžitě vznikou tyto problémy s ovládáním, při nízké prioritě procesu tyto problémy skoro zcela vymizí.
    Znovu opakuji, že se nejedná o zpomalení hry jako takové, protože ta běží bez ztráty FPS, jen klávesnice přestane reagovat na moje pokyny, tj. viry, spyware či jiné běžící programy to nedělají, protože ty by zpomalili hru jako takovou.

Předevčírem jsem hrál snad dvě hodiny FlatOut2 s normální prioritou a takty GPU 600/1300 MHz (jinak hraji na default a s nízkou prioritou procesu) a kupodivu se problémy se "sekáním" klávesnice prakticky neobjevily, i když menší náznaky byly, tj. asi je tu nějaká souvislost, ale na vyřčení nějakých pevných závěrů je ještě brzy, musel bych to zkoumat déle (nejlépe na nějakých nových hrách, které budu zkoušet dlouho hrát ).

Jinak kartu přetaktovávám přes RivaTuner, takže dnes večer zkusím tedy najít položku Vsync a změnit jí hodnotu, tak jak radil DOC-ZENITH.

Dobrý den,
    problém byl vyřešen, tyto "nepřesnosti" způsoboval RivaTuner, přes který jsem taktoval GPU a jako takový jsem ho spouštěl rovnou při startu Windows, abych si mohl měnit frekvence.
    Odinstaloval jsem ho, kartu nataktoval přes WinCLK a od té doby s normální prioritou procesu tyto neduhy prakticky vymizely.

Citace Původně odeslal Bigtrouble2006 Zobrazit příspěvek
    Dobrý den,
    problém byl vyřešen, tyto "nepřesnosti" způsoboval RivaTuner, přes který jsem taktoval GPU a jako takový jsem ho spouštěl rovnou při startu Windows, abych si mohl měnit frekvence.
    BTW v Rivatuneru se dá nastavit, aby se hodnoty uložili, a automaticky se načetly po startu windows.
    . . . if you dont live for something you will die for nothing
    Q9300 + Ninja | EP35-DS4 | 8GB | HD4670 + AC S1 | 640 AAKS, 320GB YS, 1.5TB EVDS | SH-S203B | Corsair VX450 | HP ZR24w
    M-Audio Revolution 5.1 | Marantz PM4001 | EPOS ELS-3 | Sennheiser HD555->595
    C7D | 17-40, 50/1.4, 100/2.8, 70-300 | 430 EX II

Dobrý den,

musím udělat definitivní tečku za tímto tématem. Odinstalací RivaTuneru se problém nevyřešil, neboť po několika dnech se s výrazně nižší intenzitou vrátil.

Konečným řešením bylo kompletní odebrání ovladačů, vyčištění přes DriveCleaner, instalace ovladačů dodávaných s GPU (prastaré Catalyst 7.1) a instalace Ati Try Tools pro taktování.
    Tyto problémy se od té doby již nevyskytly (více než měsíc), takže mohu problém definitivně prohlásit za vyřešený.

Čím je způsobený, co ho ovlivňuje a proč se tak děje, nevím. Někdy na něj ovšem při prohlížení netu narazím, buď v nějakých fórech (http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?t=119954) nebo jsem nedávno popis tohoto problému zahlédl při recenzi na hru El Matador, kdy recenzent přisuzoval tyto problémy neodladěnosti hry. Hru El Matador jsem si tedy zkusil zahrát, samozřejmě mi teď běžela zcela korektně.

Jestli někdo na něco přijdete, dejte vědět.

Díky za tip. Měl jsem podobnej problém. Chystal jsem se vyhodit klávesnici, ale ještě jsem se raději podíval na google jestli to není v softwaru. Nainstaloval jsem starší ovladač grafiky a už jede všechno v pořádku. Mám x800gto2.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Redukce z PS/2 klávesnice na USB
    Založil sAd v sekci fóra Ostatní hardware
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 13.09.2007, 15:14
  2. Sapphire Radeon X1950GT - nizke skore v benchmarkoch.
    Založil Jarko v sekci fóra ATI grafické karty
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 19.08.2007, 23:37
  3. Kompletní polepky klávesnice nebo česká klávesnice DELL D600
    Založil pety v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 14
    Poslední příspěvek: 27.07.2007, 12:57
  4. Klávesnice a myš proti RSI
    Založil Brogg v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 31.07.2006, 12:04
  5. Zahada - od vypinani PS/2 po modding klavesnice...
    Založil RayeR v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 10.02.2005, 21:56

Pravidla přispívání