Tak jsem včera porovnával svůj Viewsonic 2025wm se zbrusu novým panelem TN+ od samsungu 206BW (20" 1680x1050, 2ms,3000:1,160/160)
1. Odezva - srovnatelná až na scroling textu, kde bylo písmo čitelnější na vx2025wm, ve hrách není šance poznat rozdíl... v testu PixPerAn mi vyšel jako vítěz vx2025wm (stopování autíčka i text). Ale v zásadě žádný podstatný rozdíl, což mě docela překvapuje , od 2ms panelu bych čekal víc.
2. Podání barev - protože docela dost fotím a věrnost podání barev je pro mě klíčová (to co je vytisklé na papíře se musí shodovat s tím co vidím na monitoru), tak zde mě skoro žádný LCD panel nedokázal uspokojit. Skoro se tak povedlo Eizu S1910 a LG 1952TQ(šlo o vyjímečný kus s kvalitním podsvícením, který se už neopakoval), nicméně u Eiza byla mizerná odezva a u LG zase nic moc pozorovací úhly. Podání barev u vx2025wm je o dost lepší než u samsungu 206bw ( při stejném nastavení parametrů u obou monitorů se výsledný obraz zatraceně liší). Na fotkách u VS je v některých odstínech vidět víc detailů a celkově bych řekl , že dynamický rozsah je u VS daleko větší , stejně jako počet barev. Na stranu samsungu bych vyzdvihl kontrastnější a pro někoho líbivější zobrazení, což samozřejmě některým fotkám svědčí víc, ale pokud chcete realistický obraz, tak jak bude vypadat i vytištěná fotka, tak VS je nejlepší volbou.
3. Podsvícení - U samsungu se vyskytuje ve značné míře backlight bleeding, což není při tmavém pozadí (všimnete si hlavně při provozování ve tmě) příjemné a filmu dost ruší. U VS záleží na konkrétním kusu, já jsem měl štěstí a podsvícení je rovnoměrné.
4. Pozorovací úhly - TN,TN+, TN++,TN+++(ale pořád jen TN a stejný způsob nasvícení bodu), nechápu, kdo přišel s mýtem, že nové TN panely mají mnohem lepší pozorovací úhly. Možná tam nepatrná změna je , ale nic , co by stálo za řeč a v porovnání s VS se Samsung vůbec nechytal, pokud máte svůj 20" monitor blízko od očí (50cm), tak budete bojovat s klasickým neduhem TN (spodek obrazu je světlý a vrch už příliš tmavý.
Na závěr bych chtěl říct , že od samsungu jsem čekal hodně a možná proto mě dost zklamal. Je to prostě pouze marketingový trik, jak za štítem papírově lepších parametrů vytáhnout z lidí prachy.