Luminofor v ledce by pro me byla novinka - není to omyl a zámena s úsoprkama? Ovsem, kdysi jsem moh vést delsí rozhovor na tohle téma s jednim expertem od Osramu a na otázku, jestli bílé ledky jsou RGB nebo opravdu bílé mi rekl, ze existuje oboje; jak se té jen bílé dosahuje, na to ovsem rec neprisla, tak me ted napadá, ze by to mohlo být pomocí luminoforu. Ví nekdo? Je to skutecne tak?
Tuhle zkusenost v souvislosti s prehrátím jsem ovsem udelal i u úsporek. Nejvíc ze vseho tady svítím na od stropu visící pseudopetrolejku, jez ovsem na rozdíl od pravé petrolekjy v kosíku pod "horákem" nemá otvory na prúchod vzduchu, takze zárovka se chladí prakticky jen vyzarováním. Tak mi v ní taky zádná úsporka nevydrzelya ani 1000 h, jak má vydrzet normální zárovka. Teprv kdyz jsem dal pryc sklenený cylindr, úsporka téhoz typu (i koupená soucasne) drzí uz nejakou tu tisícovku hodin. Predpokládám, ze v dúsledku prehrátí odchází predevsím zdroj v patici. Pravdepodobne nejslabsí bod budou elektrolytické kondenzátory, co se tam pouzívaj a co mívají uz od výrobce udanou dost vypovídající krivku závislosti zivotnosti na teplote.
Uz jsem opakovane cetl vyjádrení, ze strídavý proud je vlastne zastaralá technologie daná dobou, jez neumela s dostatecnou efektivitou menit napetí jinak nez obycejným transformátorem. Dnes jsou elektronické menice uz tak levné, výkonné, úcinné a spolehlivé, ze pro transformátory predstavují váznou konkurenci. A tak se treba i u silnoproudých dálkových vedení s 50 resp. 60 Hz dnes tematizuje to, co se vzdycky resilo u vysokofrekvencních vedení, ze i tady kapacita a indukcnost zpúsobují citelné ztráty, takze je výhodnejsí prenáset napetí stejnosmerné. A v dúsledku to bude nejspís jednou vypadat tak, ze i doma budeme mít stejnosmerné napetí, at uz jednotné, co se bude az u spotrebice menit na potrebnou hodnotu nebo bude víc rozvodú pro rúzná napetí. Navíc budou mít precitlivelí jedinci mín dúvodú stezovat si na koprivku z elektrosmogu (kdo neví co to je, tak to je z anglictiny a je to smes elektrického koure a mlhy a produkují to predevsím kuráci elektrických cigaret![]()
). Takze snad i soudruh Krizík coby vehlasný bojovník za práva stejnosmerných soustav prestane rotací v hrobe pohánet generátory a dostane se mu konecne zaslouzeného odpocinku.