V poslednom čase rozmýšľam nad upgradeom zdroja. Môj Fortron Blue Storm FSP350-60PN(PF) je stále funkčný (napriek tomu že mám asi 7 rokov), ale predsalen má iba 350W a moja zostava bez problémov spapá takmer 300W a to ani nemám extra výkonnú grafiku. Takže ide cca. na 80% výkonu, tj. viac hreje, viac sa točí ventilátor (napriek tomu že je tam aj manuálny regulátor), je hlučnejší. Takže chcem ho vymeniť za niečo tichšie. Aktuálna zostava pre ktorú to potrebujem je nasledujúca:
Intel Pentium Q6600 @ 3GHz (9x333MHz)
Asus Rampage Formula - X48 chipset
4x 2GB A-DATA Vitesta Extreme Edition/plus+ 800MHz DDR2 RAM (4-4-4-12)
MSI ATi Radeon HD 2600 Pro, 256MB DDR2 RAM, heatpipe cooling
Samsung F1 HD753LJ (750GB, 32MB cache)
Adaptec 5405
RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm)
Intel 1000 CT
Asus DRW-2140L1T
Fractal Define R2 black
Noctua NF-S12B FLX
APC Smart-UPS XL 750VA - záložný zdroj
+ do budúcna plánujem:
o niečo výkonnejšiu grafiku, ďalšie 4 disky a ďalšie ventilátory.
Priorita je aby bol zdroj čo najtichší a čo najefektívnejší (kvôli UPS), a aby som ho nemusel aspoň ďalších 5-7 rokov meniť, takže niečo moderné, kvalitné čo má aspoň 6, ideálne 8 a viac SATA konektorov. Na svetielkách si nepotrpím. Cenový limit nemám, ale nechcem niečo zbytočne drahé. Kvôli UPS výkon max. 600W.
Otázkou ostáva že či kúpiť modulárny alebo nie? Aktuálne už mám v kompe 6 SATA zariadení a neviem ako sú tam riešené kábeláže. Predpokladám že jeden kábel má 3-4 SATA koncovky a zároveň sú na ňom aj nejaké molex. V tom prípade musím aj tak všetko zapojiť. Alebo je to tak že mám zvlášť SATA káble a zvlásť káble s molexom? Ide mi primárne o to že okrem SATA koncoviek iné už nepotrebujem, maximálne jeden molex do budúcnosti pre nejaký ventilátor a grafické karty molex už tiež nepoužívajú. Takže modulárny zdroj má pre mňa zmysel iba v prípade ak sa dokážem časti káblov zbaviť. S týmto mi prosím poradte, nemám s týmto žiadne skúsenosti.
Ďalšia vec ktorá ma napadla sú pasívne zdroje. Má niekto skúsenosti? Ticho by bolo garantované, ale bojím sa tepla. V bedni mám zdroj na spodku, takže teplo by sálalo priamo do bedne na grafickú kartu. Teoreticky by som mohol zdroj umiestniť aj opačne, ale bedňu mám na koberci, tak sa trocha bojím že ako sa to bude zohrievať a aby mi to náhodou nezapálilo koberec. Nožičky bedne majú asi 1cm, zdroj je vo výške asi 1,5cm od koberca. Zo spodu je plastová protiprachová mriežka ktorú môžem odstrániť, nič viac.
Zatiaľ sa mi páčia tieto (dokonca majú 5 ročnú záruku):
http://www.tichepc.sk/Seasonic-X-460...l-passive.html - pasiv
http://www.tichepc.sk/Seasonic-X-560...ld-retail.html - Hybrid Silent Fan Control (do cca. 25% výkonu vraj pasiv, ale pri mojej zostave to bude asi prd platné)