1. ok, to zni jako dobre, netusil jsem, ze neco takoveho jde
2. psal jsem RAID-0 z jednoho disku, tedy vpodstate single disk. Cela procedura se tezko mohla dit na pozadi, kdyz to v BIOSu nastavit neslo (vazne ne) a ta stupidni aplikace na CD mi napsala "please wait". To jsem to jako mel natvrdo resnout? Kdyby se to pak alespon samo rebootlo, abych mohl jit domu, jenomze ja jsem jeste musel zmenit to pole z R0 na R1 zejo...takze jsem tam stravil hodinu cekani, ze uz to jako kazdou chvili prece musi byt. Byl to nejakej starsi SAS, mozna dokonce SCSI disk, tusim ze 10k. Ta doba me prave dostala nejvic, fakt by me zajimalo, ce to tech 20hodin provadelo...to me jen ujistilo o tom, ze takto uz nikdy vice. Byl to nejaky proliant, ne zrovna ten nejlevnejsi.
3.Rebuld s BIOSu sice spustit jde, pridat novy disk do pole ale ne, zkoumal jsem to fakt dlouho a vazne to neslo.
Jasne, ze kdybych mel tu obsluznou aplikaci v OS, tak by slo bez rebootu, jenomze kdo by platil za SLES, kdyz stejne dobre mu vyhovuje OpenSUSE? Mit tam MD RAID, tak to udelam pres SSHcko a fidli. Navic kdyz jsem si jen tak nahodou cetl seznam opravovanych bugu v ruznych HW RAIDech, tak me behal mraz po zadech, formulace jako "fixed bug causing total array lost when XYZ" je dost bezna. MD pouzivam na mnoha strojich, vpodstate na vsech ktery jsem stavel ci upgradoval a vzivote jsem o pole ci data neprisel vinou MD RAIDu. Jasne, obcas je trochu tvrdohlavy, ale to je spise tim, ze je extreme opatrny.
znacka: Ten radic v tom HP se jmenoval "Smart-array"To bych to rozslapal...
P.S.: ted jsem si vzpomnel, ze to psalo "Checking disk, please wait"....20h!
Jak se resi takova obnova R5 bez dvou disku? Obnovu na pozadi umi MD samozrejme take, to beru jako samozrejmost..akorat prebootovat do woken tedy uplne nejdeale po beznem rebootu rebuild normalne pokracuje dal..