Výsledky 1 až 25 z 86

Téma: Raid 0-X, SW raid etc.

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Výběr disku: WD AAKS a spol., Barracuda 10/11, Samsung, Hitachi, etc.

Citace Původně odeslal e1 Zobrazit příspěvek
    1. Obnovenie HW RAID ako SW RAID: nerobil som to, ale vraj to už pri najpredávanejších radičoch ide. Konfigurácia by mala byť uložená aj na diskoch a potom to už je iba otázka múdreho SW a admina ktorý to rozchodí. Nehovorím že to bežne vie nastaviť 13 ročný školák.
    2. Rebuild pola z RAID0 (dva disky - zrkadlenie) na RAID1 je dosť špecifická vec, totiž robíš z väčšieho pola menšie. Alebo ako RAID0 si myslel single disk? V tomto prípade sa totiž môže celá procedúra diať v pozadí aj počas behu OS. 20 hodín je inak dosť. Čo to bolo za disky?
    3. Administračná aplikácia v OS nie je vôbec potrebná, nakoľko to je HW radič. Stačí mať nainštalované iba ovládače radiča, OS vôbec nevie čo sa na pozadí deje. Samotný rebuild môžeš spustiť z BIOSu radiča a ten po reštarte bude pokračovať. Už som dokonca takto inštaloval aj skúšobný OS. Pole sa ešte iba vytváralo ale ja som ňom už inštaloval.
    4. http://www.adaptec.com/en-US/product.../?channel=tab4
    1. ok, to zni jako dobre, netusil jsem, ze neco takoveho jde
    2. psal jsem RAID-0 z jednoho disku, tedy vpodstate single disk. Cela procedura se tezko mohla dit na pozadi, kdyz to v BIOSu nastavit neslo (vazne ne) a ta stupidni aplikace na CD mi napsala "please wait". To jsem to jako mel natvrdo resnout? Kdyby se to pak alespon samo rebootlo, abych mohl jit domu, jenomze ja jsem jeste musel zmenit to pole z R0 na R1 zejo...takze jsem tam stravil hodinu cekani, ze uz to jako kazdou chvili prece musi byt. Byl to nejakej starsi SAS, mozna dokonce SCSI disk, tusim ze 10k. Ta doba me prave dostala nejvic, fakt by me zajimalo, ce to tech 20hodin provadelo...to me jen ujistilo o tom, ze takto uz nikdy vice. Byl to nejaky proliant, ne zrovna ten nejlevnejsi.
    3.Rebuld s BIOSu sice spustit jde, pridat novy disk do pole ale ne, zkoumal jsem to fakt dlouho a vazne to neslo.

Jasne, ze kdybych mel tu obsluznou aplikaci v OS, tak by slo bez rebootu, jenomze kdo by platil za SLES, kdyz stejne dobre mu vyhovuje OpenSUSE? Mit tam MD RAID, tak to udelam pres SSHcko a fidli. Navic kdyz jsem si jen tak nahodou cetl seznam opravovanych bugu v ruznych HW RAIDech, tak me behal mraz po zadech, formulace jako "fixed bug causing total array lost when XYZ" je dost bezna. MD pouzivam na mnoha strojich, vpodstate na vsech ktery jsem stavel ci upgradoval a vzivote jsem o pole ci data neprisel vinou MD RAIDu. Jasne, obcas je trochu tvrdohlavy, ale to je spise tim, ze je extreme opatrny.

znacka: Ten radic v tom HP se jmenoval "Smart-array" To bych to rozslapal...

P.S.: ted jsem si vzpomnel, ze to psalo "Checking disk, please wait"....20h!

Citace Původně odeslal Aigor Zobrazit příspěvek
    Je to tak, v případě potřeby ti ze supportu poskytnou i nástroj pro dump disků a SW lze obsah pole složit i bez řadiče. Sám jsem řešil obnovu R5 kdy mi vypadly dva disky naráz a podpora 3Ware reagovala prakticky obratem. Stejně tak obnovu na pozadí jsem taky absolvoval a krom mírného zpomalení při práci nebylo nic poznat. Mezitím můžež klidně přebootovávat mezi Linuxem a Win.
    Jak se resi takova obnova R5 bez dvou disku? Obnovu na pozadi umi MD samozrejme take, to beru jako samozrejmost..akorat prebootovat do woken tedy uplne nejde ale po beznem rebootu rebuild normalne pokracuje dal..
    Naposledy upravil Petrik; 24.06.2010 v 14:49.
    desktop: i5-2500K@3700MHz, MSI P67A-C43-B3, 2x4GB Kingston Value, Sapphire 5850 Xtreme 1GB 850/1100, 2xWD10EALX fake RAID-1, LG W2600HP-BF S-IPS,Razer DiamonBack, Seasonic SS-400ET-F3, Windows 7 x64 SP1 + ubuntu x64
    notebook: IBM T41p, 1.7 Pentium M, 14" 1400x1050, 1.5GB RAM, 40GB 4200r, Ubuntu 9.04
    ultraportable: IBM X41, 12" XGA 1.5GHz Dothan, 2GB RAM, 32GB CF Pretec 233x SSD, Ubuntu 9.10
    repro: Teufel Concept E Magnum PE 5.1

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. RAID 0
    Založil Cartmen v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 12.04.2008, 19:12
  2. RAid-5
    Založil Steve v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 19.11.2004, 12:20
  3. 8KRA2+ ATA RAID nebo 8RDA3+ SATA RAID ....?
    Založil sa1adin v sekci fóra VIA čipové sady
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 14.11.2003, 12:19
  4. OT: raid
    Založil Ace_Ventura v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 13.10.2003, 19:14
  5. MSI k7Turbo - raid (6310) jak vypnout raid?
    Založil Magnoutek v sekci fóra VIA čipové sady
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 15.03.2003, 02:36

Pravidla přispívání