Citace Původně odeslal e1 Zobrazit příspěvek
K HW radičom (a nebavme sa o riešeniach za niekoľko mega, to je niečo úplne iné): ak sa jedná o radiče Adaptec, Areca, LSI, resp. ich OEM verzie (HP, IBM), tak tu problém s kompaitiblitou nie je. Aj keď radič odíde, druhý radič od toho istého výrobcu disky rozozná a bude to fungovať, dokonca s veľkou pravdepodobnosťou sa dá pole rozchodiť aj pod Linuxom ako SW RAID pole.
Tak to bych chtel videt, konkretne u takovyho RAIDu-5/6.
Ovládače sú už dnes pre všetky distrá, dokonca nie je problém nájsť na webe aj zdrojáky, takže kto chce, ten si ovládače dokáže rozchodiť na hocičom. To že pre zmenu niečoho v poli treba vkladať CD a stroj je potom nedostupný na dlhé hodiny je blbosť. Dobré HW radiče fungujú tak že aj keď v systéme nie je inštalovaný ovládací SW, stačí vstúpiť pri boote do BIOSu radiča, nastaviť čo chceme a dá sa reštartovať.
Uznavam, ze s HW RAIDy moc velkou zkusenost nemam, ale to IMO nebude ten problem. Dostal jsem ukol pridat do jednoho starsiho HPcka disk (how-swap) a udelat z RAID-0 (jeden disk) RAID-1. Ovladaci utilita pro OpenSUSE samozrejme nebyla, verze pro SLES nesla nainstalovat (a neodvazil jsem to nejak nasilne hackovat). BIOS tohle prekonfigurovani pole samozrejme neumel, takze jsem musel nabootovat CD. Tam byla vpodstate jedina moznost, a to pridat ten novy disk do pole, nic jineho s tim delat neslo. Tak jsem dal pridat a zmacknul OK. Program napsal "please wait" a zacal neco delat...tento napis tam byl 20, slovy dvacet, hodin. Napadlo me, ze bych to asi mohl rebootnout (nasilne??) a ze by to radic delal na pozadi, ale to jsem se na ostrem dulezitem serveru bez kvalitni zalohy vazne neodvazil. Takze vysledek byl, ze server byl 20hodin down a neslo s tim delat. Nekup to, kdyz to je enterprise!

Väčšina úloh pobeží ďalej v pozadí, bez toho aby OS o tom vedel (niekoľkokrát som takto robil rebuild po výmene disku na 2TB RAID5 poli zo štyroch diskov počas ostrého chodu). Nedokážem si predstaviť že by som hodiny čakal na rebuild nejakého pola a dovtedy by bol stroj offline.
Kdyz ti funguje administracni app v OS, neni problem. Kdyz ne, tak muzes skoncit, jako ja.
K možnostiam použiť SSD disky na radičoch. Novšie radiče s novým BIOSom podporujú SSD, dokonca už aj TRIM, ale nakoľko prenos môže byť naozaj brutálny, doporučuje sa obzerať po výkonnejších modeloch, resp. sériach ktoré sú priamo určené pre SSD. Väčšinou majú implementované ešte nejaké ďalšie vraj zrýchľujúce algoritmy pre prácu so SSD.
Schvalne se po nejakych kouknu, ale obavam se, ze budou dost drahe. diky za tip.
Čo sa týka samotných radičov, dnes už ceny padli. Ak niekto potrebuje spoľahlivé diskové pole pod Windowsom, určite sa do HW radiča oplatí investovať. Riešiť neskôr problémy s nejakým noname radičom na doske je na môj vkus moc veľké riziko, nehovoriac o jeho slabšom výkone.
Jasne, pro wokna jina rozumna alternativa neni, na tom se dohodneme.