Viz: http://www.hardwaresecrets.com/article/777
Jedná sa v podstate o "sieťovú kartu" s integrovaným procesorom Power PC a 128mb ram, alebo ak sa na to pozriete z iného pohladu tak sa jedná o počítač na PCI-E karte.
Vcelku chápem sklamanie recenzentov ktorý od toho očakávali nejaké zázraky typu "výrazné zlepšenie pingu a FPS". Čo ma ale najviac zarazilo je fakt že tento dedikovaný procesor sa dá použiť na akcelerovanie špecifických aplikácií - sieťových samozrejme. Sieťový čip Broadcom považujem sa celkom solídnu voľbu, ktorá hravo predčí každý integrovaný Realtek.
Predstava regulácie bandwithu na hardwarovej úrovni mi príde ako celkom dobrý nápad za predpokladu že vaše sieťové pripojenie naozaj je dosť silné na to aby zahltilo 1gbit linku. Pri bežne dostupných sieťových riešeniach v domácnostiach vás ale nebude zahlcovať sieť, ale spomalovať váš internetový provider. Ak by som ale mal namontovaný na nejakej peknej gigovej linke server na ktorej by som potreboval mať spustený viac než jednu aplikáciu tak by sa mi vcelku aj hodilo tento výkon distribuovať skôr než sa aplikácie začnú o volné kapacity biť.
Mal som možnosť doma sfunkčniť velmi malú 1gbit sieť a sledoval som aký dopad to malo na zúčastnené systémy. čím slabšie PC bolo v tejto sieti zúčastnené tým viac sa prejavovalo spomalovanie na báze vnútorného hardware, občas až hardwarové zahltenie (ked na staručký disk ktorý ledva číta a zapisuje 40mb/s zrazu sieťovka začne chrliť maximálnu možnú dátovú kapacitu).
V tejto recenzii našťastie celkom pekne poznamenali že zariadenie slúži na "offloading" tj na odlahčenie záťaže ktorá by mohla vzniknúť. Paradox je totiž ten že vzdialený server s ktorým máte ping +-20ms a celková komunikácia s ním predstavuje maximálne 1kbit za sekundu zaťaží váš počítač menej ako keď si doma zriadite server s hrou a budete cez neho zdielať ohromné množstvo multimédií a linku naozaj využijete čo to dá.
Velmi zaujímavou možnosťou mi ale príde písanie aplikácií pre tento procesor tak aby bežali nezávisle na CPU. Nič nového pod slnkom, ale predstava že mám mini PC so sieťovou kartou... mohol by tam bežať nejaký sieťový program ktorý by nebežal na CPU. Má to niečo do seba, hlavne ak tam píšu že to podporuje VOIP, alebo firewall.