RAW zpracovávám už nějakou dobu výhradně v CaptureOne, který mi dává nejlepší výsledky a mimo možnosti lokálních úprav umí asi všechno, co bych kdy od konvertoru chtěl. Bibble jsem měl rád, ale 4.X je dávno překonaný a 5 je podle mého odzkoušení beta ve vývoji, která mi dává velmi špatné výsledky. V CaptureOne používám pro většinu fotek automatické presety, které odvádějí dobrou práci, zvlášť pro doostření, odšumu často ubírám, pokud je cílem tisk na A3 a větší, tak to beru manuálně. Z RawTherapee se dá v mnoha ohledech dostat velmi dobrý výsledek, ale celkově je to imho pro ty, kdo nejsou ochotní platit.
Co se doostřování týče používám dva pluginy - Photowiz FocalBlade a Nik Sharpener. FocalBlade je celkově asi to vůbec nejlepší a navíc je laciný, ale práce s ním je zdlouhavá, používám ho, pokud chci vypumpovat z fotky nejvíc. Naopak Nik je jednoduchý a podává vynikající výsledky, bohužel je (jako všechno od Nik) velmi drahý a tak ho můžu vřele doporučit jen těm, kdo chtějí ostatní (vynikající) pluginy a koupí si balík Nik Complete Collection, který se finančně dá lépe unést (zvlášť při akci).
Ty výše zmíněné pluginy jsou jen můj závěr, existuje jich spousta a mně třeba nevyhovuje dost rozšířený PixelGenius PhotoKit Sharpener, který uvítají lidé, kteří nechtějí štelovat nejlíp vůbec nic.