On to je stejny design jako spousta jinych programu, za vsechny jmenujme Firefox, MeGUI, Foobar2000...
Co se poctu pluginu tyce, wiki uvadi okolo 500, ja osobne si myslim, ze to cislo je daleko vetsi, protoze spousta pluginu na te oficialni site neni (ona se tam jednou za cas nejak podivne zmeni politika, treba History++ na te strance jednu dobu nebyla, stejne jako TabSRMM nebo aktualni buildy CList Modern). Muj hruby odhad za leta smejdeni ve svete Mirandy: 800~1000.
Tak ci tak Miranda bude vest na plne care, nicmene to je udaj, ktery nic neznamena, protoze Miranda ma pluginy _UPLNE na VSE_, vcetne spravy databaze, okna kontaktu nebo okna pro psani zprav - coz jsou veci, ktere jsou, predpokladam, v ostatnich klientech "hardcodovany" v jadre programu. Pojeti plugin jako "rozsirime jiz fungujici vec o neco noveho" tak v pripade Mirandy trosku ztraci vyznam a spis by se hodilo oznaceni z Foobaru "component". Je prece nesmyslne, aby se program bez nekterych pluginu (sprava db) vubec nespustil. Hence srovnavat pocty nema smysl.
Necetl jsem celou vasi debatu (popravde me to moc nelakalo, ale to asi chapete), nicmene k tomuhle bych se vyjadril.
Blby je, ze "nulove naroky" je slovni spojeni, ktery si muzes vylozit dvema zpusoby:
1) Nizke systemove naroky
Pak Miranda, kdyz uz nebude vest, bude figurovat mezi top3, protoze ta nejorezanejsi verze o asi 6 pluginech je opravdu minimalisticka. Myslim, ze podobneho stavu orezanosti se mi podarilo dosahnout jen se starickym SIM.
2) Nizke naroky na funkcionalitu
Pak je celkem jedno, co tomu cloveku das. Hadam, ze nizke naroky jsou porad naroky (aby to IM vubec fungovalo, nepadalo to, bylo to svizny, nemusim se o to starat) a i tam Miranda umi fungovat. Jedinej problem je v pocatecni konfiguraci, kterou dotycnymu bud udela nekdo jinej, nebo si stahne hotovej pack (pricemz nekteri tvurci packu za ta leta dotahli svoje pakliky k dokonalosti).
(pro oba dva) Ja myslim, ze to muzete nechat plavat, ne?
Ja jsem si kecinzerovy slova vylozil tak, ze "kdo ma nizke naroky, pouziva, co chce"; podle me jste ho zbytecne zacali chytat za slovicka stran neukladani historie a dalsich. Jeho Trillian ale nehajim.