Co mám zprávy přímo od pracovnice Microsoftu, tak před OEM licencemi prodávanými bez hardware tak trochu "přivírají" oči, nemají to totiž jak ohlídat (jak už bylo řečeno). V podstatě tedy platí, že pokud si koupíš OEM licenci bez hardwaru, tak se stáváš system builderem, nemáš nárok na podporu ani od MS ani od prodejce, software nainstaluješ na PC, se kterým se přes aktivaci sváže a nejde přenést na jiné PC, nalepíš COA štítek a dál už to funguje jako bys ho koupil na PC předinstalovaný (až na to, že podporu si poskytujete sami). Tedy není to z hlediska MS ideální způsob, ale zároveň ho minimálně v domácnostech nemají šanci nijak postihovat.
Shrnuto podtrženo:
Jste-li koncový spotřebitel a pokud často neměníte HW (hlavně mainboard), tak si v klidu kupte OEM licenci, MS bude určitě radši, když budete mít doma OEMka než upirátěnou verzi.
Jste-li podnikatel/firma tak pozor, tohle by vám při kontrole ze strany MS nemělo projít!
Já si ke svým FPP Vistám koupím FPP Upgrade, hardware měním dost často, takže pro mne OEM nemá význam
Edit:
Jen dodám, že u MS uvažují o tom, že bude GGK (Get Genuine Kit) i pro Win7, to by pak byla legální cesta nákupu OEM softwaru bez HW.