to Doc_Zenith
S ramdiskom u mna ratam. Celkovo mnozstvo pouzitej ram rozhodne nedimenzujem podla sucastnych poziadaviek. To pri mnohych zostavach ktore vidam povazujem za chybu.
Bezne ludia nadimenzuju procesor, kupia mainstream graficku kartu ale silne poddimenzuju pamat. Naddimenzovanie procesoru nebyva problem - je to dobra dlhodoba investicia, vyber mainstream grafiky znamena ze clovek do nejakej doby bude upgradovat, minimalne raz pocas toho co bude vlastnit PC. Poddimenzovanie pamate sa tiez riesi dokupenim, sice podstatne neskor nez u grafickej karty, ale dopady na vykon PC mozu byt rozne. Pri prechode z 768 na 1500 mb ram som videl velmi zasadne rozdiely - hlavne po aplikovani ramdisku, ale na prechod z 4 na 16 gb dnes nieje dost narocny soft aby sa rozdiel vo vykone nejak prejavil.
V podstate ratam s tym ze disk sa nebude vyuzivat pocas prace narocnych aplikacii, respektive je to stav ktory chcem dosiahnut a udrzat dlhodobo. S Menej ako 8 gb nepocitam, s tym ze upgrade bude o nejaky relativne kratky cas na 16 gb. tak ci tak to zahrnuje kupu 4gb modulov.
Je to zvlastne ale dnes sa opakuje doba kedy bol hardware nehorazne silny vzhladom k SW a to bolo naposledy okolo toho roku 2001, ale vtedy sa rychlost vyvoja spomalila, po roku 2006 a dnes vsak nie, takze skor teraz vyvoj pripomina vyvoj z konca devadesiatych rokov kedy mal intel kazdeho pol roka dvojnasobnu frekvenciu i vykon.
Naproti tomu naroky software stupaju vyrazne pomalsie a snazia sa stale kopirovat mainstream a stale je vidiet stepovanie na hranici 32 a 64 bit. Aj preto mozem dodnes spokojne pouzivat kvalitnejsi kus Pentia III.
Moj pohlad na vyvoj procesorov sa riadi generaciami. Nie aktualnou ponukou na trhu. Najradsej beriem najlepsie kusy v danej generacii.
Prve Core 2 jadra mali oproti P4 nenormalne narasty vykonu FPU nasobene dvomi, stvorjadra este viac. Hovorim o hrubom zvyseni Mflops viac nez o dvojnasobok na jedno jadro. Presla 65nm technologia a procesory v 45nm forme dostali par technologickych vylepseni a v ten moment ma zacali zaujimat. CoreI7 sice predstavuju generaciu ktora je uz poriadne dalej, ale u Core I5 uz vidim skor snahu nedavat maximum vykonu ale dat nieco co sa proste preda.
Narast vykonu medzi Core 2 a Corei7 rozhodne je zaujimavy, avsak je tomu tak hlavne ak porovnavame Core 2 Duo. Co som videl testy tak core i7 rozhodne ma vela vykonu (rozne testy ukazovali narast o 20-30 percent aj oproti stvorjadru core2), ale proste nieje to uz niekolkonasobny narast vykonu ako tomu bolo u predchadzajuceho generacneho skoku (radovo 400 percent v hrubom vykone). Sw mainstream sa usadi este nadlho na Core 2 duo proceosorch a podla toho este dlho bude dimenzovat naroky aplikacii.

Odpověď s citací