Ad bugy, o tech radsi nemluv. Kdyz se objevi bug v iptables/... tak ho muzu druhej den opravit, pripadne zvolit jiny reseni danyho problemu (kdyz mi nefunguje aplikace A, tak zvolim aplikaci B). Kdyz narazis na BUG napr v IOSu, muzes se jit leda klouzat (s pravdepodobnosti 70% si dovolim tvrdit, ze umim odstrelit porty na jistem modelu cisca, prisel sem na to ciste nahodou).
Ad PIx a pod, nerek bych ze zrovna tyhle krabky zerou vyslovene "par" W. Dokonce bych se odvazil tvrdit, ze ponekud osefovany PC bude mit pri nasobne vetsi funkcionalni vyuzitelnosti srovnatelnou spotrebu. Mam k dispozici obe reseni a co myslis, ktere pouzivam ? No jasne, tuxe. Jeden stroj mi jede zaroven jako GW/FW/filtrovaci mail server/VPN GW/DNS/.... (podotykam, ze nemluvim o domaci siti). Za tu dobu co to spravuju zdechly provozni (win) stroje kazdej nekolikrat, GW ani jednou.
Kazda ta vec si jede pekne pod svym uctem pripadne v chrootu a jako bonus mi tenhle stroj poskytuje moznost nouzovyho pripojeni do site - jinak receno kdyz jede = jde elektrika = muzu vzdalene delat naprosto cokoli (provozni stroje maj samo management karty).
Drahe krabky, outsource a pod maj smysl, kdyz ve firme neni IT a tudiz to nema kdo nakonfigurovat a udrzovat. Alternativne (taky tu je celkem nedavny thread) se podobne veci aplikuji ve firmach s neschopnym managementem, ktery radsi vyhodi par MKc za to, co by zadarmo fungovalo v nejhorsim uplne stejne blbe.

Odpověď s citací