Stránka 2 z 2 PrvníPrvní 12
Výsledky 26 až 40 z 40

Téma: vzdálený síťový disk (home > work)

Senior Member Avatar uživatele sasha
    Vliv
    294

Wink Re: vzdálený síťový disk (home > work)

jo a konfigurace je mozna pres ssh, telnet, web, https, a mangement gui.
    me nejvice asi vyhovuje to ssh viz predchozi post, je to rychlejsi nez klikani a clovek rychle muze zkontrolovat konfiguraci.

co se debugovani tyce, je tu kupa prikazu, ktere primo ukazuji bud pro dany process co se s paketem deje a nebo ukazi cely prubeh, atd...

@iptables
    300tunnelu x 10 - 30 policy .... tenhle job neberu

@server versus appliance pro firewall
    selze appliance dam tam druhou nebo mam backup/standby boxik a jen naliju konfiguraci z konzole nebo tftp a frcim
    selze server (pokud nemam stejnou hw konfiguraci a backup file systemu) tak to bude trvat ponekud dele rekl bych )))

nenabizim tohle reseni kazdemu, vysledek je obecne znamy:
    enterprise/corporatni reseni - ...
    stredni firmy - ...
    male firmicky, domacnosti - ...
    to co jsem popsal navrch jde pouzit v ruzne cene pri stejne kvalite ve vsech pripadech, cim niz tim vice je to otazka za co vsechno platit...

snad to pomuze no..
    Q9450.R4850.SM215tw.P5Q-Deluxe.x500.NZC130.Pix-501.xen

Standardní Re: vzdálený síťový disk (home > work)

Citace Původně odeslal sasha
    ...
    ja se obavam, ze tva nenavist k opensource resenim spociva v jejich neznalosti ... standby, zalohy, stejna hw konfigurace, online redundance ... vsechno tohle je taaaak snadno resitelny ... staci zvolit spravnej software ...

nema smysl se o tom dohadovat. pokud do toho chces vrazet svoje penize (nebo ti je na to nekdo da), je to urcite fajn. a v tom pripade je to nejjednodussi outsourcovat, protoze pak mas na koho kricet, kdyz to nejde a nic z tohohle vubec resit nemusis ...

pokud ty prachy nemas, nebo te zabezpecena vpn zajima jen proto, ze se chces dostat domu na sdilenej disk (viz. tohle vlaknu), je to, co ty tady popisujes ne kanon, ale minimalne delostrelecka ceta na vrabce ...

stejnetak vyborne reseni je, nosit k ultralehkymu notebooku jeste 2kg krabku od juniperu...
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Vliv
    294

Talking Re: vzdálený síťový disk (home > work)

no nevim jak je to s tou neznalosti a taky nevim na ktery juniper jsi se dival, ale ta krabicka za tech par stovek vazi 0,7 kg... jestli se ti zda byt 300 dolaru moc tak fakt nevim kolik te stoji ten server.... ja treba doma nepotrebuji dve grafiky za 5 000 a radeji si zabezpecim domaci sit... znamena to nenavist nebo ze si neco honim?

mimo to reseni ktere jsem tu popsal je site to site, pokud chces clientskou vpn tak staci nainstalovat maly softik do notebooku...

k opensource zadnou nenavist nechovam jen jsem prezentoval svoji zkusenost s jinymi produkty, ktere jsou overeny jako spicky mezi firewally a tvrdim, ze se za slusny peniz daji poridit i domu a ulehcit si konfiguraci a zmensit starosti s bugy, upgrady, balicky atd atd.
    navic jsem se snazil popsat technicke reseni jestli te to urazi tak ti asi nerozumim

ano tenhle thread si zada malinke reseni, ale snazil jsem se jen odpoved na otazky jezevce a paola

od tebe mam zatim jen odpoved jak nenavidim opensource

pokud na to mas cas a chut, tak prosim prihod jak vypada konfigurace obdobneho scenare na openVPN at maji ostatni srovnani, myslim ze to bude vice uzitecne nez soucasne odpovedi (nic osobniho

Citace Původně odeslal sasha Zobrazit příspěvek
    ...
    sorry, ale jak jinak to chces nazvat, kdyz tu i pres to, ze to tu x-lidem funguje, porad tlacis, jak je to spatny? krom toho tvrdis, ze na tom nejdou udelat veci, ktery na tom udelat jdou ... coz implikuje, ze o nich nevis. doufam totiz, ze tu nediskutujes s typickou obchodnickou taktikou - vsechny features konkurencniho produktu popreme ...

krabka 0,7kg za $300 je dobra, kdyz tim pripojujes x pobocek ... kdyz si tim chces pripojit jeden domaci pocitac na jeden pracovni pocitac, je to trosku ulet. na tom uz jsme se shodli. stejnetak by me zajimalo, jak k takove VPN pripojis alternativne nakonfigurovane notebooky (rozumej bez windows)

a kdyz te zajimala konfigurace ovpn, jsem teda linej generovat uplne novou konfiguraci jen proto, abychom se tu mohli dohadovat, ale jeden zajimavejsi projekt - firma za dvema NATama bez moznosti do nich realne zasahovat, potrebuje bezpecny pristup z nekolika notebooku do sve vlastni lokalni site + do site za prvnim natem (docela by me zajimalo, jak by se to resilo ajpiskem)
    server uplne mimo jejich lan:
    Kód:
    port 12345
    proto udp
    dev bm
    dev-type tun
    ca /etc/openvpn/bm/ca.crt
    cert /etc/openvpn/bm/x.bm.cz.crt
    key /etc/openvpn/bm/x.bm.cz.key
    dh /etc/openvpn/bm/dh2048.pem
    crl-verify /etc/openvpn/bm/crl.pem
    server 192.168.48.0 255.255.255.0 ### rozsah pro klienty
    ifconfig-pool-persist ipp.txt ### Soubor, kam si server zapisuje IP prirazene klientum, pri dalsim pripojeni jim tak muze priradit stejne
    push "route 192.168.32.0 255.255.240.0" ### nastavuje klientum routy skrz tunel
    push "route 192.168.1.0 255.255.255.0" ### dtto
    client-config-dir /etc/openvpn/bm/ccd/ ### kazdy klient muze mit vlastni konfiguraci
    route 192.168.32.0 255.255.240.0 ### nastavuje lokalni routu serveru (bez ni to bude fungovat, ale ze serveru nebude vpn fungovat)
    push "dhcp-option WINS 192.168.33.1" ### nastaveni WINS serveru pro prochazeni vzdalene LAN z notebooku
    client-to-client ### povoleni komunikace mezi klienty 
    tls-auth /etc/openvpn/bm/ta.key 0
    cipher AES-128-CBC
    comp-lzo
    max-clients 100
    user openvpn
    group openvpn
    persist-key
    persist-tun
    status /etc/openvpn/bm/openvpn-status.log
    klient za uvnitr site za NATama (konfigurace notebooku je vpodstate shodna pro vsechny OS, ale nemam ji po ruce, jediny co se lisi jsou klice/certifikaty, ty jsou pro kazdeho klienta zvlast)
    Kód:
    client
    dev tun
    proto udp
    remote x.bm.cz 12345 ### kam se pripojit?
    nobind
    user nobody
    group nobody
    persist-key
    persist-tun
    ca bm/ca.crt
    cert bm/z.bm.cz.crt
    key bm/z.bm.cz.key
    ns-cert-type server
    tls-auth bm/ta.key 1
    cipher AES-128-CBC
    comp-lzo
    status /var/log/openvpn-status.log
    /etc/openvpn/bm/ccd/y.bm.cz - konfigurace i.bm.cz, rika openvpn serveru, ze na nej ma smerovat tyhle site
    Kód:
    iroute 192.168.32.0 255.255.240.0
    iroute 192.168.1.0 255.255.255.0
    z obou konfiguraci jsem vyhazel ptakoviny, ktery muzou zustat v defaultu.

je to uz docela dlouho (cca 5 let?) bezici vpn, na kterou se za tu dobu nemuselo sahnout, vyjma uprav v tom, kdo kam muze a tusim jednoho preklicovani...

celkova cena 0,- CZK
    doba realizace od prvotniho napadu neco takoveho zridit, vcetne nauceni se, jak poresit interni routovani a hlavne nauceni se, jak pracovat s klicema, cca 6hod

a ad. tva poznamka o grafikach ... ja si radej koupim grafiku za $300, nebo server za $300, protoze mi poskytnou neco navic ... grafika zabavu, server mi doma poslouzi i jako storage, zalozni pracovni stanice, media-server a aplikacni server ... to mi bohuzel krabka s listeckem nenabidne ...

a neboj, par juniperu jsem uz v ruce mel, dokonce vykuchanejch ... pravda z trochu jine kategorie
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

k opensource zadnou nenavist nechovam jen jsem prezentoval svoji zkusenost s jinymi produkty, ktere jsou overeny jako spicky mezi firewally a tvrdim, ze se za slusny peniz daji poridit i domu a ulehcit si konfiguraci a zmensit starosti s bugy, upgrady, balicky atd atd.
    navic jsem se snazil popsat technicke reseni jestli te to urazi tak ti asi nerozumim
    Bugy...hm nekde jsem videl srovnani proprietalnich FW a iptables v linuxu a iptables vysly jako zdaleka nejmene buggy, navic s velmi rychlou opravou pripadnych bugu. Nevim, zda to byla pravda ci ne, ale kdyz se clovek podiva na pocet chyb v cisco routerech, tak bych tomu klidne veril.
    desktop: i5-2500K@3700MHz, MSI P67A-C43-B3, 2x4GB Kingston Value, Sapphire 5850 Xtreme 1GB 850/1100, 2xWD10EALX fake RAID-1, LG W2600HP-BF S-IPS,Razer DiamonBack, Seasonic SS-400ET-F3, Windows 7 x64 SP1 + ubuntu x64
    notebook: IBM T41p, 1.7 Pentium M, 14" 1400x1050, 1.5GB RAM, 40GB 4200r, Ubuntu 9.04
    ultraportable: IBM X41, 12" XGA 1.5GHz Dothan, 2GB RAM, 32GB CF Pretec 233x SSD, Ubuntu 9.10
    repro: Teufel Concept E Magnum PE 5.1

Vliv
    294

@Fox
    - netlacim ze je to spatne, jen jsem napsal porovnani tak jak ho vidim a svoji zkusenost v reakci na tve odpovedi, naopak ty mne v teto pozici presentujes
    - zajima me oboji reseni ale v praxi jsem se potkal s tim, ktere jsem popsal
    - ipsec dnes uz nema problem s natem
    - naklady nejsou nulove, nejak jsi zapomnel na ten server
    - doma mam pixik, kolegove treba maji ns5-gt (juniper) a vsichni jsme spokojeni, pokud ti jde o domaci server tak bych rekl ze vetsina lidi ma doma pocitace popripadne server za nejakym routro/fw/adsl/cimkoliv takze jim tam stejne neco maleho vrci. me za tim fw vrci tri pc a jeden servrik...
    - kuprikladku ta ns5ka muze mit jak adsl port tak ethernet tak wifi a v ruznych kombinacich (in/out)
    - grafika je ciste osobni volba, tipnul bych si a je to videt i z podpisu tady na foru, ze kazdy tech 300$ za ni zkratka neda... (z duvodu penez, prace, rodina atd...)
    - hlavne jsem se dostali mimo tema (vpn) protoze ten fw dela spoustu dalsich veci jak jsem napsal drive... ale asi zalezi na tom jak chce kdo mit zabezpeceny webovy nebo databasovy server pred pristupem z internetu...

@Petrik
    - urcite kazdy sw/hw ma sve mouchy nicmene nezapomen ze jde o pripadny bug v cemkoliv co na tom serveru bezi - nejde jen o iptables...
    - u appliance mas prakticky okamzitou pomoc od vendora (aspon moje zkusenost) u opensource veci pomuze asi vice lidi, ale je otazka jak u tezsiho problemu bude trvat reseni (to se tyka obou) a to asi nejsme schopni srovnat (museli by jsme najit spolecny bug)

kuprikladu openVPN pouziva openSSL (aspon co jsem se docetl) coz znamena ze pro bezpecny provoz je potreba spravna configurace openVPN, openSSL a obe teto aplikace bez chyb a bugu (tento problem zavislosti appliance nema), no a tehle zavislosti bude asi vice.
    Naposledy upravil sasha; 13.05.2009 v 09:46.

@Fox
    - ipsec dnes uz nema problem s natem
    ipsec nema problemy s natem, nebo nat nema problemy s ipsecem?
    - naklady nejsou nulove, nejak jsi zapomnel na ten server
    server uz se davno pouzival jako storage a stejne dobre mohl poslouzit i kterykoliv jiny pocitac v siti...
    - doma mam pixik, kolegove treba maji ns5-gt (juniper) a vsichni jsme spokojeni, pokud ti jde o domaci server tak bych rekl ze vetsina lidi ma doma pocitace popripadne server za nejakym routro/fw/adsl/cimkoliv takze jim tam stejne neco maleho vrci. me za tim fw vrci tri pc a jeden servrik z duvodu me prace a sluzeb na boxech bezicich by byla hloupost nechat tam nejaky assus nebo linksys...
    ve tvym pripade a v pripade koloegu asi ano, v pripade 99% beznych lidi, je pix, netscreen nebo cokoliv jinyho zbytecnej a drahej overkill, za jehoz cenu si muzou koupit klidne tu grafiku ... opravdu verim, ze velke vetsine beznych uzivatelu (i tady na foru) lip poslouzi hloupej linksys za 500.
    - grafika je ciste osobni volba, tipnul bych si a je to videt i z podpisu tady na foru, ze kazdy tech 300$ za ni zkratka neda... (z duvodu penez, prace, rodina atd...)
    tim spis neda $300 za krabicku, ktera mu nic navic neprinese ...
    - hlavne jsem se dostali mimo tema (vpn) protoze ten fw nedal jen vpn
    asi bychom to tu meli ukoncit...

kuprikladu openVPN pouziva openSSL (aspon co jsem se docetl) coz znamena ze pro bezpecny provoz je potreba spravna configurace openVPN, openSSL a obe teto aplikace bez chyb a bugu (tento problem zavislosti appliance nema), no a tehle zavislosti bude asi vice.
    tohle vetsinou resi rozumna distribuce - napr. ubuntu ma updaty vetsinou pravidelne a rychle ...

co se reseni problemu a velky spolecnosti tyce, je docela sranda, kdyz u velkyho boxu prijdou na to, ze maj dost mizernej design ... jednu takovou zpravu od cisca jsem cetl

OK holky - beru vás obě - až se pořídí nový firewall (což bude cca do 14ti dnů)
    tak se můžete stavit oba dva a schválně kdo to udělá lépe a rychleji

Výherce čeká odměna
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

Vliv
    294

jojo design je zaklad, to je bez debat!

bohuzel jsem se nesetkal a ani jsem neslysel o ubuntu na kterem by bezel oracle atd (predpkladam ze chapu dobre ze tvuj server tedy nedela jen vpn a iptables...)

no cose tyce toho natu tak popis co presne potrebujes vedet.
    snad budu vedet

@atreides: jaky fw chces kupovat? do firmy a nebo domu
    Naposledy upravil sasha; 13.05.2009 v 12:16.

Senior Member Avatar uživatele HollyG
    Věk
    39
    Vliv
    286

Teda vy ste se ale rozjeli
    Nicmene pokud se chceme bavit o vyslovene home reseni, staci i nejaka krabicka na kterou se hodi dd-wrt (tedy slouzi to i k rozvedeni wifi), zvladne to PPTP (trivialni rozchozeni) i OpenVPN (sirsi pouzitelnost za NATama a firewallama).
    Nejak nevidim duvod, proc na opravdu domaci komp (sit) pouzivat uz skoro enterprise reseni...
    Lidi o mně říkají, že jsem flegmatik. Mně je to ale jedno!
    I'm not arrogant...I'm just better than you!

bohuzel jsem se nesetkal a ani jsem neslysel o ubuntu na kterem by bezel oracle atd (predpkladam ze chapu dobre ze tvuj server tedy nedela jen vpn a iptables...)
    a to je podle tebe jedina aplikace pouzitlena na linuxu? pokud ano, pak nema dalsi debata smysl, pokud ne, nechapu poznamku ...

Citace Původně odeslal HollyG Zobrazit příspěvek
    Nejak nevidim duvod, proc na opravdu domaci komp (sit) pouzivat uz skoro enterprise reseni...
    protoze jak už je v nadpisu uvedeno má se propojit domácí komp s prací !!! s firmou čili žádná "domácí" síť.
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

Citace Původně odeslal HollyG Zobrazit příspěvek
    Teda vy ste se ale rozjeli
    Nicmene pokud se chceme bavit o vyslovene home reseni, staci i nejaka krabicka na kterou se hodi dd-wrt (tedy slouzi to i k rozvedeni wifi), zvladne to PPTP (trivialni rozchozeni) i OpenVPN (sirsi pouzitelnost za NATama a firewallama).
    Na finále to můžeš vyřešit za cca 1.300,- koupí Mikrotiku, který je postaven na linuxovém základu, má jak textové, tak grafické rozhraní a na to, co potřebuješ je to víc než dostatečné. Spotřeba 3-20W podle zátěže.
    Umí se chovat jako VPN server jak pro OpenVPN, tak IPSec, tak Microsoftí L2TP.
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím hodnocení/reputaci/karmu - prostě ikonku s vahami pod avatarem.

Kdo vás kdy a za co ohodnotil uvidíte ve svém Uživatelském panelu.

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

...
    Ad bugy, o tech radsi nemluv. Kdyz se objevi bug v iptables/... tak ho muzu druhej den opravit, pripadne zvolit jiny reseni danyho problemu (kdyz mi nefunguje aplikace A, tak zvolim aplikaci B). Kdyz narazis na BUG napr v IOSu, muzes se jit leda klouzat (s pravdepodobnosti 70% si dovolim tvrdit, ze umim odstrelit porty na jistem modelu cisca, prisel sem na to ciste nahodou).

Ad PIx a pod, nerek bych ze zrovna tyhle krabky zerou vyslovene "par" W. Dokonce bych se odvazil tvrdit, ze ponekud osefovany PC bude mit pri nasobne vetsi funkcionalni vyuzitelnosti srovnatelnou spotrebu. Mam k dispozici obe reseni a co myslis, ktere pouzivam ? No jasne, tuxe. Jeden stroj mi jede zaroven jako GW/FW/filtrovaci mail server/VPN GW/DNS/.... (podotykam, ze nemluvim o domaci siti). Za tu dobu co to spravuju zdechly provozni (win) stroje kazdej nekolikrat, GW ani jednou.

Kazda ta vec si jede pekne pod svym uctem pripadne v chrootu a jako bonus mi tenhle stroj poskytuje moznost nouzovyho pripojeni do site - jinak receno kdyz jede = jde elektrika = muzu vzdalene delat naprosto cokoli (provozni stroje maj samo management karty).

Drahe krabky, outsource a pod maj smysl, kdyz ve firme neni IT a tudiz to nema kdo nakonfigurovat a udrzovat. Alternativne (taky tu je celkem nedavny thread) se podobne veci aplikuji ve firmach s neschopnym managementem, ktery radsi vyhodi par MKc za to, co by zadarmo fungovalo v nejhorsim uplne stejne blbe.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Vliv
    294

Citace Původně odeslal Atreides Zobrazit příspěvek
    protoze jak už je v nadpisu uvedeno má se propojit domácí komp s prací !!! s firmou čili žádná "domácí" síť.
    jo presne tak a tim to ukoncime, debatu jsem zacal s tim ze jsem chtel hajit ipsec, u ktereho jsem se nesetkal s problemem, pokud jsem videl problem tak na tech krabickach za par stovek proto jsem uvedl ze krabicka za 300$ ten problem nema a je podle mne velmi sikovna a tim se to nejak rozbujelo...

@jezevec
    ten muj pix basti 6W
    do IOSu nedelam sorry ten je pro routry a ne firewally....
    ve vysledku potvrdili mi to i kluci stejne zapaleni do vami uvedenych resni jako vy, ze delat tak velkou sit (routing, vpn, proxy, dns, loadbalancing, idp/ips, application layer filtering a nepocitam dalsi casti infrastructurni mimo applikacni) jako mame v praci na linuxu je tak hodit si akorat masli.... ale je to zkratka objemem dat a velikosti site takze to uz prosim nerozmazavejme

@paolo
    to stejne tak mohu dodat k tomu mikrotiku v pripade dynamickych protokolu

jinak dekuji za porovnani, jsem rad ze vam to funguje a jsem rad ze to funguje nam a omlouvam se ze jsem na vas tahal ten pozlatkovy tank

hawk jdu pokracovat ve cteni knizky o openVPN dal uz to bude stejne jen OT
    Naposledy upravil sasha; 13.05.2009 v 23:03.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Velký disk pro "starý" počítač - DOPLNĚNÍ
    Založil Tom v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 17.08.2007, 19:38
  2. síťový disk (externí)
    Založil kamil v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 04.04.2004, 19:03
  3. Otevřený disk -> prach -> problemy
    Založil Snippet v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 14
    Poslední příspěvek: 09.12.2003, 18:13
  4. Jakej Disk 80 - 120 GB -> WD, Maxtor, Seagate ???
    Založil Martyr-M v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 37
    Poslední příspěvek: 05.09.2003, 00:02
  5. bios nenadetekuje disk -> zachrana dat
    Založil s.n. v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 11.07.2003, 12:30

Pravidla přispívání