Souhlasim vpodstate se vsim, co zde pises, ale presto podle me plati, co jsem zde napsal. Totiz ze kdyz zaplnis disk daty (a ty pak i treba smazes, to je jedno) a pote budes zapisovat pouze do velmi maleho poctu bloku porad dokola, tak SSD muze pro WL pouzit jen a pouze spare bloky a dale fyzicke bloky odpovidajici LBA, ktere prepisujes, zadne jine, protoze na nich jsou data (prestoze treba i samazane). Toto je IMHO velky problem a pokud ma disk beznych 2-4% spare bloku, brzy je vsechny opotrebuje a disk pujde do haje. Jinymi slovy, muze znovu pouzit blok se starymi daty pouze a jen tehdy, kdyz do nej probehne nova operace zapisu, jinak na nej sahnout IMHO nemuze. Navic, jak vypliva z popisu nekterych vyrobcu SSD na webu, tito vyrobci pouzivaji spare bloky jen a pouze pro nahradu umrelych bloku, ne pro bezny WL.
To o cem mluvis ma nejaky nazev (ted nevim jaky), ale dela to urcite intel X25 a predpokadam ze i ostatni SSD s cache, to je hlavni duvod proc tam je. Navic, o no to jde i bez cache, protoze kdyz uz jednou SSD vymaze blok, ktery obsahuje vice clusteru, muze do techto smazanych clusteru zapisovat i postupne, coz take vetsinou dela, akorat to nedejali naraz, protoze nemaji tu cache. Podle toho, jak ja chapu princip WL, je TRIM zcela a naprosto nezbytny pro jeho rozumnou funkci. Navic, moderni FS zapisuji do cele kapacity disku rovnomerne, aby zabranily fragmentaci (extX, reiserFS a castecne i NTFS).
Ad specializovane FS pro SSD: precetl jsem docela dlouhy clanek od Linuse proc je toto spatne a musim s nim souhlasit. Jen SSD ma nejlepsi informace ohledne stavu bloku a jen on dokaze rozume provadet WL. Navic, existuje velke mnozstvi ruznych parametru NAND flash pameti, lisici se velikosti bloku, clusteru a pod a je nemyslitelne, aby toto vsechno musel FS zohlednovat.
Docela by me zajimalo jak intel vyresil problem vnitrni fragmentace, protoze s nejnovejsim FW se jeho SSD chovaji o poznani lepe a problem s fragmentaci udejane temer zmizel. Jinak co jsem cetl tak intel se od ostatnch SSD lisi predevsim extreme malou velikosti bloku.