Obávám se, že to chápeš fakt špatně. Nemusíme diskutovat o tom, které zařízení "má být" na video a které na foto, v tom se shodujeme. Část trhu se ale prostě posouvá k bolidům a GH1 je prvním foťákem, který má být schopný (ovšem ve správných rukách) poskytnout video srovnatelné s dedikovanými přístroji a v některých aspektech i z profi třídy. A to je jeho cíl, nemá to být masově prodávaný foťák, má cílit na ty, kteří chtějí slušně fotit i točit.
A o snížení nákladů nevím - do GH1 právě utopil Panasonic zjevně hromadu peněz. Nový snímač je samozřejmě o využití různých poměrů stran a maximálním využití vykreslovaného kruhu, jenže taky o co nejmenším zahřívání, interferencích a co nejrychlejším vyčítání, prostě o potřebách pro video, ne pro foto. Mimo toho se tady platí za AF optimalizovaný pro video, plynulou změnu clony (Panák tvrdí, že zrovna tohle je hodně drahá sranda) a jistě za dost dalších věcí (z prvních ukázek se i mikrofony a kontrola ruchů zdají být jinde než u DSLR s videem). A za to všechno se cena imho zas tak radikálně nezvýšila, čekal bych, že samotná GH1 bude stát lehce přes 20K a to není od G1 takový rozdíl. A taky si jsem jistý, že set s lacinými seťáky se objeví zanedlouho, jenže to už pak jaksi nebude úplně ono (asi jeden z důvodů, proč takové sety nejsou rovnou).
Tohle všechno potvrzuje i Panák, když o GH1 říká, že nekonkuruje G1, ale: "High end camcorder users are one of the big targets. Also video journalists and maybe broadcasting companies."
btw: o tom, že by Panasonic skončil s FZ řadou čtu poprvé a moc se mi to nezdá, odkud to máš? Řekli, že skončí FZ50 a že min. 1-2 roky nebudou připravovat nástupce, protože je to tak drahý foťák, že se neprodává. O levnějších FZkách jsem nečetl nic a ani nevím, proč by to položili - levnější ultrazoomy přece pořád jedou?
btw2: ad "seťák" 14-140 - imho pro focení nebude stát za moc. Jediný opravdu dobrý ultrazoom (PL 14-150) stojí na 4/3 úplně jinak a to právě ještě neobsahuje to, kvůli čemu je seťákem GH1 14-140 a o čem Panák tvrdí, že je drahé, tj. jemné, plynulé a zároveň rychlé ostření pro video a plynulou (1/6 step) změnu clony.

VIP

Odpověď s citací