Obecně k žárovkám a "opotřebení":
Každej typ svítidla má jednoznačně udanej parametr - životnost.
To je doba, za kterou klesne jas na 1/2 oproti tomu, jaký je jeho jas při koupi (asi v cd/m2).
Neznamená to, ale že každá žárovka tuto dobu skutečně vydrží. Jsou různé výrobní vady atd., takže může prasknout kdykoliv před touto dobou, ale taky kdokoliv po ní nebo nikdy.
Nicméně, opotřebení se týká jenom a pouze jasu žárovky, ne toho, jestli svítí/nesvítí. Pokud nesvítí, je to jasná vada a s opotřebením nijak nesouvisí, na žárovku je záruka normálně 2 roky a protože životnost je běžně několik tisíc hodin, není ani potřeba, aby to bylo jinak.
Já sem naposled takhle bojoval za reklamaci cartridge do tiskárny, kde mi ji původně nechtěli dát, protože "je to dárek k tiskárně zdarma" (což mě nezajímá, mě zajímá, že nefunguje), když sem jim to rozmluvil tak proto "že jde o běžné opotřebení" (ne, když 4 měsíce stará cartridge nefunguje, tak to není opotřebení), nakonec mě to na reklamaci v Alze vzali, vtipným konecm příběhu je, že z HP mi zpátky poslali novou tiskárnu (novější typ), ale cartridge tam nechali stejný, takže to stejně nefungovalo, ale už sem neměl sílu to dál řešit a koupil sem si novou
Ta žárovka k autu je stejná jako cartridge k tiskárně. Prostě je to součást toho, co jsi koupil, chceš aby to fungovalo, proč to nefunguje tě nezajímá a žádný opotřebení to není.