Jasné, my jsme analfabeti, ty víš všechno, to dávno znám. Při těch všech prohlášeních o kontrastu by sis měl hlavně sám uvědomit, že to, že cpeš lidem, jak je důležitá maximální papírová hodnota kontrastu, není nic jiného než vlastní nepochopení a uvádění ostatních v omyl. Kontrastní poměr není statická hodnota, ale jen vychází z jiných, aktuálních hodnot. A pro nějaký kontrast je potřeba těch hodnot taky dosáhnout.

Ty mluvíš o "slabých kontrastech", v reálu ale třeba XL20 dosahuje při brightness 100 cd/m2 výstupního kontrastu kolem 650:1. Můžeš mi říct, které jiné panely (když to tak dobře znáš) tohle umí? Jaký reálný kontrast má při 100 cd/m2 tvůj panel, to určitě víš?

A dál, můžeš mi říct, zdali jsi v běžných podmínkách schopný identifikovat rozdíl mezi 600:1 a 800:1? A jestli jsi v černé komoře schopný identifikovat rozdíl mezi 1000:1 a 1200:1?

Kdyby měla ta tvoje doporučení kolem kontrastu být k něčemu, tak by to znamenalo, že se na těch panelech s extrémně vysokým špičkovým kontrastem musíš zavřít do černé komory a obvykle současně vysolit brightness na maximum. Už jsi to zkoušel?

btw: to osočení je mi zrovna od tebe putna, sám by ses měl už jednou zamyslet nad převlečením z císařových šatů.

btw2: o XL20 nevíš zjevně skoro nic, ale to mě nepřekvapuje, to neví nikdo, kdo si k němu na půl hodiny sedl, nakonec autoři recenzí na tom často o moc líp taky nejsou.

Kdo to nezná a chce si některá stále opakovaná Hasteho doporučení dát do kontextu s realitou, přečtěte si třeba tenhle article z HPčka, který sice není úplně komplexní, ale zato velmi srozumitelný: http://h20195.www2.hp.com/V2/GetDocu...66&cc=by&lc=ru . Komplexnější pojednání pak snadno nagooglíte.