Arcarius:
Hoci znacku Samsung po osobnych skusenostiach s niekolkymi radami CRT monitorov vobec nemusim, som presvedceny o tom, ze za 15k zrejme nic lepsie ako ten XL20 nezozenies.
Arcarius:
Hoci znacku Samsung po osobnych skusenostiach s niekolkymi radami CRT monitorov vobec nemusim, som presvedceny o tom, ze za 15k zrejme nic lepsie ako ten XL20 nezozenies.
And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will
Se vztahem k Samsungu jsem na tom podobně, ale XL20 mám přes 3/4 roku a sice není v některých ohledech tak propracovaný jako NEC nebo Eiza, ale co do kvality obrazu je to špička.
[PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
[Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)
Takže XL20 bude lepší volba než např. EIZO 20" S2031W, co se kvality obrazu a věrnosti barev týče?
Už si opravdu nevím rady jaký monitor koupit, začínal jsem u NEC 20WGX2 PRO, pak LG W2600H s s-ips maskou, až jsem skončil u EIZO S2031WE a teď se mi zase zalíbil Samsung XL20.
Taky nejsem zastánce elektroniky Samsung, ale po zkušenostech s koupí této značky LCD monitoru 19'' před více jak 3mi roky a přitom úplně obyč. specifikací se na něm neobjevila ani jediná chyba ani jeden vadný subpixel nebo pixel. Takže si myslím, že nebudou zase tak nejhorší.
Poraďte mi prosím, jaký LCD bude pro mě nejlepší.
Jde mi hlavně o věrnost barev a výdrž obrazovky, filmy na tom sledovat nebudu, na to mám tv, hry budu hrát na jiném. Tento chci jen k práci v adobe Illustrator, Photoshop a Flash.
Předem díky za každou radu.
CPU /Intel Core 2 DUO E6670 -chlazení NINJA+plus, MB /ASUS P5WDG2 WS Professional, VGA / nvidia NV9800GT 1GB, 4x 1Gb Hynix DIMM DDR II 800Mhz Gold EL, HDD/ SATAII Seagate 500GB win Vista and Hitashi 750GB Apple Leopard 10.5.5, CDROM- CDRW Plextor Premium and Yamaha CDR-F1, DVD-RAM Samsung s-ata, FDD+cart/ NEC,Toshiba.-CASE chieftec Dragon series -modding ready, Monitor Samsung XL20 LED, Mouse/ Logitech G7+set Logitech MX3200, tablet WACOM Intuos 2 A4 oversize, REPRO Creative THX 2.1. -*ULTRA SILENT PC- Case 16.041dB noise studio test*
Dá se předpokládat, že vzhledem k požadavkům ti opravdu poskytne o poznání víc než předchozí monitory. A filmy nebo hry pro ten panel žádný problém nejsou, dost možná by se ti filmy na něm líbily víc než na těch ostatních.
Ale něco si o XL20 přečti a podívej se na něj. Připrav se na to, že funguje radikálně jinak než běžné panely, které jsi měl - pravděpodobně s ním budeš taky první týdny bojovat, ale pak zjistíš, co a jak a budeš už jen spokojený. A pokud si potrpíš na ticho (jak se z podpisu zdá), tak pamatuj, že XL20 není absolutně tichý monitor, má fan (ve dne ho neuslyšíš, ale v noci v tichém prostředí můžeš).
[PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
[Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
Chtěl jsem se tě ještě zeptat jako vlastníka tohoto monitoru, jak je to s přechody černé a bílé? A také podsvícením monitoru, jestli je černá lepší než např. u NECu 20WGX2.
-To že není úplně tichý mi ani tak nevadí protože když kreslím, tak si stejně hodím klapky na uši a pustím musiku, takže to bych bral jako úplně maliké mínus.
-Horší to bude s podíváním se před koupí na monitor v reálu, protože u nás na Moravě toho moc ke shlédnutí nebude, neviděl jsem zatím ani jeden obchod kde by jej měli vystavený. Což je škoda. Takže mi hodně záleží na úsudku ostatních uživatelů a podle toho monitor vyberu a koupím přes internet. Případně bych si musel udělat výlet někde do Prahy kde mají nějaký pořádný obchod![]()
Naposledy upravil Arcarius; 05.12.2008 v 20:39.
CPU /Intel Core 2 DUO E6670 -chlazení NINJA+plus, MB /ASUS P5WDG2 WS Professional, VGA / nvidia NV9800GT 1GB, 4x 1Gb Hynix DIMM DDR II 800Mhz Gold EL, HDD/ SATAII Seagate 500GB win Vista and Hitashi 750GB Apple Leopard 10.5.5, CDROM- CDRW Plextor Premium and Yamaha CDR-F1, DVD-RAM Samsung s-ata, FDD+cart/ NEC,Toshiba.-CASE chieftec Dragon series -modding ready, Monitor Samsung XL20 LED, Mouse/ Logitech G7+set Logitech MX3200, tablet WACOM Intuos 2 A4 oversize, REPRO Creative THX 2.1. -*ULTRA SILENT PC- Case 16.041dB noise studio test*
Vynikající. Že netrpí žádným proužkováním a spol. je jasné, také je snadno vidět celé spektrum mimo extrémní hodnoty. Na tomhle panelu (u profilů Emulation a Calibration) je vidět na fotkách ve stínech běžně to, na co se obvykle musí třeba na S-PVA Eizech pořádně vytáhnout gamma (nejsem si zcela jistý, čím je to způsobené). U žádného jiného panelu jsem tohle neviděl. Je to ale dvousečná zbraň, u vlastní produkce máš celkem jistotu, že pokud nevidíš nedostatky, jiný je neuvidí (dá se ověřit v sRGB profilu, který ale stále ukáže víc než běžné panely), na druhou stranu často na věcech, které ostatním připadají perfektní, uvidíš z první věci / vady, které oni nikdy vidět nemohou.
V reálu se dá říct, že podsvícení je perfektní. Při kompletně bílé ploše je podsvícení perfektní v celé ploše a jednotky milimetrů od krajů (souměrně) je trochu tmavší, v reálu to nikdy neuvidíš. Jinak ten monitor má mj. kalibrovatelnou také uniformitu v matici 9, nebo 15 částí ...
Co se týče černé, tak je černá. Konkrétně se dá XL20 špičkově nakalibrovat na black level kolem 0.15 cd/m2, běžně kolem 0.20 cd/m2. Moc panelů, které to umí stejně nebo dokonce líp, asi není.
Jinak je tam ještě jedna "maličkost" - zřejmě díky LED BLU je tenhle panel z úhlů lepší než jakýkoliv jiný S-PVA/MVA panel, který jsem viděl. To je taky první věc, kterou kdo komentoval, když na něj u mě koukal.
Pokud chceš zkušenosti, tak jednak můžu říct, že jsem s ním extrémně spokojený a že cena vůbec neodpovídá tomu, čeho je ten panel schopný, jak je zpracovaný a jaké má příslušenství. Zároveň taky platí, že nic není úplně růžové a XL20 má taky nedostatky a specifika:
- všechno důležité nastavení je otázkou kalibrace, v menu není defacto nic (a i co se týče možností nastavení různých "kravinek" jsou Eiza a zvlášť NECčka jinde)
- stojan je sice výborný, ale nejde jít s panelem až na stůl, nejnižší pozice je odhadem 6 cm nad deskou (nenaklopený panel)
- pokud strčíš do USB hubu nějaké zařízení jako třeba flashku, tak při každém zapnutí, nebo přechodu ze sleepu se to zařízení znovu inicializuje
- nejzávažnější připomínka je ke kolísavé kvalitě, hlavně u kalibračních sond - já žádné problémy neměl a nemám, někteří jiní ale s nepřesnými sondami mají. Za to asi nemůže Samsung, ale X-rite, každopádně koupě přes web s možností vrácení / výměny není od věci. Po kalibraci musí panel ukazovat jako fík, pokud má bílá štych do červena/zelena, je pravděpodobně nepřesná sonda.
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)