2Peca-on-line:
Ram - Nejen ze to zobrazuje blbe (to ostane i XP), ale proc to probuh pouziva swap ? Vis v tucnakovi mi to pamet schroupne v klildu celou, ale vidim co (az na par MB je to cache) a navic mi to nikde neswapuje. I kdyz odectu tu polovinu, tak je to furt pres 2GB nicnedelajiciho OS a to je na muj vkus trochu moc.
TC a spol (netyka se to jen toho a ne jen na 64b, podobny je to i na 32b). Ze je neco spatne je dost dobre mozny, ale proc bych probuh z uzivatelskyho hlediska mel resit kde ? Jakozto uzivatel to vidim tak, ze "to nefunguje/funguje blbe/pada". Kdyz se pak podivam do XP, kde to "proste funguje", nevidim zadny duvod proc se snazit opravovat neco, co opravovat nepotrebuju.
SW co se neda instalovat sem tu odkazoval tusim v jinych threadech, v praci se mi napr nepovedlo nainstalit proclarity stazeny primo od M$ z webu kde je Vista mezi supportovanejma OS (na XP vpohode). Kdyz sem se nasledne dostal k verzi ktera se nainstalit dala, tak pro zmenu chtela 1/2 knihoven M$ SQL ...
Druhym prikladem budiz M$ Virtual PC. To se sice nainstalit dalo, ale dokonale rozdrbalo sit a to tak, ze ja se ze stroje ven dostal, ale na ten stroj se dostat neslo. Vse bylo samo nastaveno spravne. Restart systemu nepomoh (na druhym stroji x XP pro zmenu nevidelo sitovku, takze sem tam musel pridavat nejakyho realteka, aby ho to znalo).
Co se site tejce, zrovna vcera sem chtel neco sosnout z DC a voiala, ono to nefungovalo. Duvod ? Tezko rict, predtim uz to fungovalo, ve vyjimkach FW je, ale prichozi komunikace nejako neee. V XP vse vpohode.
UAC, tucnak zadny UAC nema a nikdy nemel. V tucnakovi muzes VSECHNO co jako uzivatel potrebujes. Pokud se prihlasis jako root, tak stebou system o nicem nediskutuje a udela presne to, co mu reknes. Kdyz mu reknes "zab kernel", tak ho zabije.
Jenoduse kdyz mas na neco pravo, tak to pravo mas a nic te neotravuje. Ne jako widle, ktery se te ptaj na spusteni kazdyho exace, chtej potvrdit zmenu ikonek/pozadi/... to se pak M$ nemuze divit, ze o to vic lidi bude delat pod adminem a vsechny tyhle kraviny vypnou.
Kdyz si v tucnakovi chces jako uzivatel nainstalovat aplikaci, tak vesele muzes a nic te neomezuje, samo za predpokladu, ze si ji das do svyho adresare. Neni to jako ve widlich, kde potrebujes admina na kazdou blbost a ta blbost ti pri prilezitosti prideleni admin prav prepise dllka v systemu.
Co se prehlednosti tejce, je to subjetivni, ale 50 polozek v ovladacich panelech mi prijde prilis. Kdyby aspon souvisejici veci byly na jedny hromade ...
---
Edit: Ubuntu je "divny" distro. Ono totiz vlastne roota vubec nema (v defaultu). A ano, pri nastavovani systemovych veci (jako trebas IP adres, FW, ...), coz jsou takove, ke kterym by v zadnem pripade (k jejich zmene) nemela mit pristup bezna aplikace se chce, aby dotycny mel root opravneni. Jinak je to totiz nanic. K cemu je mi FW, kdyz si ho kazda aplikace muze prenastavit.