Vistu x64 používám už od ledna jako svůj hlavní a jediný OS, tak si taky dovolím pár postřehů.

2Jezevec:

- ram: Já nevim co pořád všichni maj s tím, že vista žere paměť. Když už jsem za paměť zaplatil, tak ať mi k něčemu je. Nechápu k čemu bych měl 3GB paměti a chlubil se že využívám jen 1GB. Konečně to pochopili i v MS a vista využívá volnou paměť k cachování věcí, který si myslí, že by se mohli brzo hodit (to jak moc logicky nebo blbě to dělá bych sem zatím nezatahoval), pokud je paměť potřeba na něco jinýho, tak se tyhlety data jednoduše zahazujou. Pokud je to potřeba, tak se celej systém dokáže smrsknout na <300MB a zbytek nechat nějakýmu programu. Imho jediná chyba visty je v tom jak ukazuje využítí paměti uživateli.

- velikost instalace: S tím souhlasím, taky to na můj vkus zabírá trochu moc místa. Aktuálně má moje C:\WINDOWS\ 17,8GB (Vista Business)

- odezva, sekající se TC: Něco tam máš špatně, TC se mi při procházení lokálních disků nesekl nikdy pokud se pamatuju. Odezva systému je u mě výrazně lepší než s XP. Co s tím ti neřeknu, ale rozhodně se ti to chová nenormálně.

- nelze nainstalovat některý programy: Jaký? Nevím, že bych měl oproti XP nějak častějc problém s něčím.

- výkon sítě: Ani po dlouhý době používání nevím jak to zhodnotit. Win sdílení chodí rozhodně líp než na XP. P2P +- stejně. Čas od času, ale jede síť bezdůvodně pomalu, nebejvá to dlouho a zase to samo zmizí, ale tohle mě fakt štve. (MMCS mám vypnutý)

- firewall: Ty desítky pravidel o kterejch nevim na co tam jsou mě taky štvou, jinak je to ok - dělá to to co má a necpe mi to tisíc dalších funkcí, který nepotřebuju a nechci.

- hry: Tady souhlas, možná s trochou pesimismu ohledně kompatibility, pár problémů už jsem potkal.

- UAC: Ze začátku to otravuje, ale když už máš nainstalováno co potřebuješ, tak při běžný práci to skoro nepotkáš (leda když si zavřu TC a musím ho znova spouštět). Vlastně jsem nikdy nepochopil co proti tomu všichni maj, vždyť v unixech je prakticky to stejný a nikdo s tím nemá problém.

- přehlednost nabídek: Je to dost subjektivní, ale za sebe říkám, že lepší jsem zatím nepotkal. "User friendly" unixy - no nevim, tam je ještě potřeba ujít dost velkej kus cesty, MAC OS - to je kapitola sama pro sebe (jak s tím může někdo dělat?), XP - taky to není nic extra, pouze už sme si na to za ty roky zvykli a bereme to jako etalon což je chyba.

2JERROME:
Firewall je pro 32bit i 64bit stejnej. Pokud chceš důvod k přechodu - rozhodně vidím daleko míň BSOD , nemusí se vypínat (XP byly po 14 dnech práce bez vypnutí skoro nepoužitelný, Vista jede +- pořád stejně rychle), degenerace systému s časem používání nepostupuje tak rychle.

Jinak ale pro tebe bude přechod znamenat hlavně problém s učením se tý "spousty drobnost" znova/jinak. 64bit varianta přinese navíc trochu rychlosti, možnost mít víc paměti, ale taky víc problémů.

2D_a_v_i_d:

Mě to centrum sítí přijde jako dobrá věc, často se pohybuju mezi různejma sítěma docela se to hodí. Za co bych ale někoho fakt do těch koulí nakopnul je, že to občas chytne rapla a vytvoří klidně 5 dalších profilů pro stejnou síť naprosto bez jakýhokoliv důvodu.