Výsledky 1 až 25 z 52

Téma: EF 20mm USM

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: EF 20mm USM

Citace Původně odeslal Rawar Zobrazit příspěvek
    Opravdu? Jakým způsobem?
    Jistě. Velký úhel pohledu znamená dopad světla z větších úhlů a následně také větší úhly lomu, fyzikálně je tenhle efekt imho vysvětlitelný Brewsterovým úhlem, ve kterém je odražené světlo zcela polarizované a lomené světlo částečně polarizované. (ale jsem všechno ostatní než fyzik)

Polarizační efekt souvisí přímo nepochybně s úhlem pohledu (s fisheye objektivy se dá dosáhnout opravdu velmi silného efektu) a osobně se domnívám, že z menší části závisí i na tvaru přední čočky.

Filtrem je možné ovšem korigovat sílu efektu (otáčením), což s objektivem samozřejmě nejde.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Jistě. Velký úhel pohledu znamená dopad světla z větších úhlů a následně také větší úhly lomu, fyzikálně je tenhle efekt imho vysvětlitelný Brewsterovým úhlem, ve kterém je odražené světlo zcela polarizované a lomené světlo částečně polarizované. (ale jsem všechno ostatní než fyzik)

Polarizační efekt souvisí přímo nepochybně s úhlem pohledu (s fisheye objektivy se dá dosáhnout opravdu velmi silného efektu) a osobně se domnívám, že z menší části závisí i na tvaru přední čočky.

Filtrem je možné ovšem korigovat sílu efektu (otáčením), což s objektivem samozřejmě nejde.
    Jistě že fyzik nejste pane mozkovna Nu to je každopádně jen milé zjištění, kruci už ho chci mít doma, teda myslím na ten výkend pak se rozhodnu. Kdybych nebyl spokojený pak bych asi uvažoval nad vyše zmíněnou 17-40kou ale tu nemám jak vyzkoušet sakra, jedině závazně((

Tak jsem zkoušel ten polarizák, měl jsem na něm Bwčko MRC normal a je lepší ho tam mít, viŃETACE zanedbatelná resp.skoro žádná, a můžu ten efekt zkorigovat podstatně silněji. Jinak když ne C-pl tak na něm asi je nutnost mít UV ta čočka je na ráně jak blázen.
    Naposledy upravil Rawar; 10.09.2008 v 16:02.

Moderátor Avatar uživatele wong
    Věk
    42
    Vliv
    310

Nemel jsem ty objektivy k dispozici zaroven, takze nemam primy porovnani, ale s ostrosti to je tak nastejno. U Tokiny se mi vic libil build (a ty dva mm na DELSIM konci)

17-40L jsem nikdy nemel ani na zkousku, takze nevim

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Canon EF 55-200 mm f/4,5-5,6 II USM - samovolné vysouvání
    Založil Jester v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 23.07.2008, 19:50
  2. Canon EF mount a TeleConvertory
    Založil Fox!MURDER v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 02.01.2007, 00:55
  3. TEST: Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 vs EF-s 17-85/4.0-5.6 IS USM vs 17-40/4.0L USM
    Založil tominek v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 20
    Poslední příspěvek: 15.08.2006, 13:12
  4. CANON EF-S 17-85mm f/2.8 IS USM???
    Založil tominek v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 03.04.2006, 19:03

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání