Ahoj,
Rozhodl jsem se investovat do kvalitního RAID5 řadiče, hledám PCIe, RAID 10,5,6, 8x SATA a podpora XP/Vista 64bit/Linuxu s cenou do 10k vč. DPH a kabelů.
Pročítám web už týden a začíná mí z toho hrabat
- 3WARE 9650SE-8LPML
- RISC CPU, těžko jde porovnávat
- stránky podpory působí dost zmateně
- nezjistil jsem jestli umí vypsat SMART a kolik je max. kapacita pole/volume
- Adaptec 3805
- asi jako jediný nabízí WHQL drivery pro Win, perfektní support
- chlubí se podporou do 512TB
- nezjistil jsem jestli umí vypsat SMART
- nejslabší CPU a poloviční Cache proti ostatním
- Areca 1222
- podle všeho nejvybavenější řadič, spousta vychytávek
- umí plný SMART, postupné zapínání disků, správa přes vlastní LAN,...
- nejde jednoduše zapojit LED header
- k sehnání reálně pouze na dotaz
- vč. kabelů už jde cena přes 10.000,- a nejsem si jistý, jestli to pro mě má smysl
- Promise SuperTrak EX8650
- funkcemi subjektivně druhý za Arecou 1222
- solidní cena vč. kabelů
- pozitivní zkušenosti se značkou a jejich SW (mám Promise RAID 0/1)
- neumí plný SMART
- omezení na 8x750GB / 6TB
Aktuálně se rozhoduju asi mezi Adaptecem a Promise...
V prvním případě mě nejvíc vadí slabší papírový výkon, navíc nevím SMART. Zato podpora se zdá na vynikající úrovni a mají certifikované drivery. Ovšem jen jestli to není jen cena za značku a podpis M$
Promise spolu s Arecou má jako jediné řadiče z přehledu plnou 8X PCIe a 800MHz Intel CPU což slibuje spolu s 256MB cache dobrý výkon. Kazí to neschopnost čtení SMART, ale hlavně omezení na 6TB.
Připlácet další cca 2.000,- za Arecu + kabely se mi moc nechce, hodně jejich funkcí nikdy nevyužiju a svým zaměřením je už pro profi servery, taky škoda těch LED headerů a dostupnost s otazníkem.
3Ware je takový "ani ryba, ani rak". Díky jinému CPU a neschopnosti najít relevantní porovnání s některým z dalších řadičů jsem ho dal do škatulky "nevím kam s ním". Na stránkách supportu mají splácaný drivery, BIOS, záplaty a info dohromady, manuál jsem nedohledal.
PS: SMART neberu jako "fajfka je/není OK", ale detailní výpis atributů. To mám ověřeno, že umí jen Areca. Promise ukáže "fajfku", u ostatních se mi to nepodařilo zjistit.
Co by jste radili ?, ev. uvítám praktické zkušenosti z některým z vytipovaných řadičů...