Výsledky 1 až 17 z 17

Téma: Výběr HW RAID řadiče

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Výběr HW RAID řadiče

Díky, není to sice moc porovnatelné, ale čísla jsou to moc hezká.

Ve výběru jsem znovu musel všechno přehodnotit, asi jsem si seděl na vedení, ale překvapivě jsem objevil kompletní support na 3Ware, tak jsem strávil další den studiem manuálů a readme driverů.
    Jde mi hlavně o stabilitu, pár MB/s ve výkonu pro moje použití vůbec nehraje roli, proto to možná přeháním.
    Teď se musím konečně rozhodnout mezi 3Ware a Arecou...

3Ware má asi nejlíp zpracovanou dokumentaci, pasivní chlazení a pro XP i WHQL drivery. Na druhou stranu ho celkem zdrbli v nedávné recenzi na xbitlabs kvůli pomalému čtení z RAID5.

Areca vypadá o něco málo papírově lépe ve výčtu funkcí, na rozdíl od 3Ware umí vypsat hodnoty SMART (drobnost která potěší) a umí i SAS disky (což nevyužiju). Naopak pro Win2008 má pořád jen beta drivery, nikde na tento model nemůžu najít testy, má aktivní větrák a WEB management i BIOS nepůsobí tak promakaným dojmem jako 3Ware.

Cenově jsou obě karty od sebe asi 250Kč, tak pořád nevím. Asi si hodím korunou, nebo mě z toho hrábne
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Citace Původně odeslal Aigor Zobrazit příspěvek
    Díky, není to sice moc porovnatelné, ale čísla jsou to moc hezká.

Ve výběru jsem znovu musel všechno přehodnotit, asi jsem si seděl na vedení, ale překvapivě jsem objevil kompletní support na 3Ware, tak jsem strávil další den studiem manuálů a readme driverů.
    Jde mi hlavně o stabilitu, pár MB/s ve výkonu pro moje použití vůbec nehraje roli, proto to možná přeháním.
    Teď se musím konečně rozhodnout mezi 3Ware a Arecou...

3Ware má asi nejlíp zpracovanou dokumentaci, pasivní chlazení a pro XP i WHQL drivery. Na druhou stranu ho celkem zdrbli v nedávné recenzi na xbitlabs kvůli pomalému čtení z RAID5.

Areca vypadá o něco málo papírově lépe ve výčtu funkcí, na rozdíl od 3Ware umí vypsat hodnoty SMART (drobnost která potěší) a umí i SAS disky (což nevyužiju). Naopak pro Win2008 má pořád jen beta drivery, nikde na tento model nemůžu najít testy, má aktivní větrák a WEB management i BIOS nepůsobí tak promakaným dojmem jako 3Ware.

Cenově jsou obě karty od sebe asi 250Kč, tak pořád nevím. Asi si hodím korunou, nebo mě z toho hrábne
    Rozhodnuti je na tobe, ale v jednoduchosti je krasa. ARECA je mi velmi sympaticka navíc co jsem slysel je to špička v oboru. Co by tě mohlo zajímat je záruka případně možný upgrade na vyšší řadu. Podle toho bych se rozhodl.

PS: Na serverovém stroji s 8x HDD už ti přijde aktivní větrák na řadiči jako tichlošlápek
    MB:GIGABYTE UD3R, CPU:C2D E8400, RAM 2x 2048 MB A-DATA EE, GK: ASUS Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb + 500Gb + 640Gb, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon 1693s, Monitor: Samsung 970p
    NTB: HP nc 6320

Citace Původně odeslal Geeker Zobrazit příspěvek
    Rozhodnuti je na tobe, ale v jednoduchosti je krasa. ARECA je mi velmi sympaticka navíc co jsem slysel je to špička v oboru. Co by tě mohlo zajímat je záruka případně možný upgrade na vyšší řadu. Podle toho bych se rozhodl.
    Záruka je u obou 3 roky, možnosti upgrade také stejné...

Citace Původně odeslal Geeker Zobrazit příspěvek
    PS: Na serverovém stroji s 8x HDD už ti přijde aktivní větrák na řadiči jako tichlošlápek
    Je to domácí pracovní stanice, začínám s 3xHDD / RAID5 a postupně budu přidávat. Tichá edice WD AAKS. Ne že by ten ventilátorek byl extra slyšet, ale znamená to problémy, zanášení prachem, časem vrčení a nutná občasná kontrola, že vůbec funguje.

Podle toho co píšou v této diskusi, nevyznívá to pro Arecu příliš dobře
    V HDD support listu Areca zmiňuje i doporučení na flash BIOSu pro WD disky, 3Ware má řadu AAKS uvedenou v ověřených.
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

No tak pokud je potencionalni problem s podporou disku tak to je potom jasne. bez do toho co je zarucene. Dej pak vedet prakticke zkusenosti. BTW: jaka je cena?
    MB:GIGABYTE UD3R, CPU:C2D E8400, RAM 2x 2048 MB A-DATA EE, GK: ASUS Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb + 500Gb + 640Gb, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon 1693s, Monitor: Samsung 970p
    NTB: HP nc 6320

Asi to tak udělám. Samozřejmě je to jeden z hypotetických problémů - ale v této fázi se chytám už všeho. Doporučení upgr. FW disku je u asi jedné WD řady, AAKS není vůbec uvedená. U 3Ware je pořád otázkou výkon RAID5, takže to asi rozseknu tak, že objednám 3Ware, rozjedu si RAID5/3HDD a udělám testy. Pokud se budou hodně lišit od mých představ, tak karta poputuje zpět a objednávám Arecu

PS: Zajímavé je že Areca i 3Ware doporučují u Samsungu NCQ. Areca má problémy také s Maxtory a obecně Samsungy F1 jsou dost problémové. Není to můj případ, ale teď jsem rád, že jsem se F1 zbavil

3Ware cca 9.700,-
    Areca cca 10.000,-
    u obou nutno připočítat asi 300,- za kabel

Hodne hodne zalezi na tom, co na tom chces delat ...
    obecne by mel 3Ware mit hodne rychly sekvencni cteni a zapis (9690ka s 8mi 15krpm diskama v R5 dava celkem slusnejch cca 600MB/s obema smery), zato jak je neco random (at uz zapis, nebo cteni), jde vykon docela do kopru ... (zrovna s tim na jednom stroji bojuju a zatim bezuspesne)

Jinak nejvetsi pole na 3Ware mame zatim asi 15x1TB a bez vetsich problemu ... pouzivame je uz par let ...

Vycitani smartu funguje v linuxu urcite, ve windows jsem to zatim nezkousel ... mam ten pocit, ze ve win z toho jde vytahnout raw dump pres 3dm2, nebo cli ale nezkousel jsem to ...

Support vubec neni spatnej, jak se jednou na webu zorientujes, tak je to vpohode ... webova hotline reaguje celkem svizne a neposlou te do pr..., ale treba problem s disky (notebookove 5.400rpm - byl to ne moc povedeny experiment) vypadavajicimi z pole mi vyresit nepomohli.
    Pouzivam je temer zasadne v linuxu a tam je potreba par veci trosku otweakovat (hlavne read-ahead), aby to podavalo poradny vykony, pak uz to neni problem.

Na promise mam stejnej nazor jako honza, o arece jsem slysel spatny reference co se fcnosti management softu tyce (funguje jen ta webova blabolovina a to neni vzdy idealni reseni) a adaptec je takove podivne cosi ... spousta veci je zbytecne omezena a vykony nejsou zrovna idealni (za ty penize)...

Nechci tu psat zadny delsi pohadky, tak pokud te zajima neco konkretniho, ptej se

btw. ad. areca, uz hooodne dlouho se rozmejslim nad tim, ze si jednu z tech lepsich pujcim a porovnam ji s 3warem ...
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Jen srucne, protoze uz padam na klavesnici NB...

- 3Ware dneska dorazil, takze se snazim testovat, zatim dojmy veskrze pozitivni
    - se** me, ze stejne jako Areca nemaji dotazeny drivery na Vistu, ale zatim jedu
    - support maji sice prehlednej, ale je v tom poradnej hokej - nesedi cisla verzi, casto ani MD5
    - proc se mi kua 256MB Cache vsude detekuje jako 224
    - SMART vycita jen v HEX, teplotu by ukazovat mel primo, ale pise 0°C, takze mam bud zmrzly disky, nebo keca a proste to z WD AAKS neumi vytahnout
    - doufam, ze zitra budu mit nejaky cisla (i kdyz zitra je uz tedy dneska...)

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Intel Matrix RAID
    Založil HeadHunter v sekci fóra Intel čipové sady
    Odpovědí: 24
    Poslední příspěvek: 03.09.2007, 12:36
  2. HW RAID 10 pro Linux
    Založil kamil v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 07.12.2006, 17:37
  3. SATA RAID 5 - vyber radice
    Založil GhostX v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 9