To nemám ani jsem po tom nikdy nepátral, vždycky jsem si filtry natestoval sám. Sám jsem dlouho používal B+W MRC, ve srovnání s Hoyou nejde subjektivně třeba u CPL jen o flary, ale i o větší barevný posun a menší odolnost proti poškrábání (což je třeba pro mě fakt důležité). Nemůžu moc komentovat rozlišovací schopnost (resp. omezení rozlišení nebo přenosu kontrastu při použití filtru), to jsem neměřil a subjektivní dojmy nemusí být úplně vypovídající - každopádně si pamatuji, když jsem si koupil první Marumi L400 NeoDynamic a Heliopan SH-PMC UVčka, porovnal s B+W MRC UV a obratem se všech B+W zbavil. Proto taky netuším, jestli u nich v posledních letech nedošlo k nějakému posunu, ale nezdá se ...

Co se týče ceny Heliopanu, tak záleží od úhlu pohledu - já to beru z pohledu Pro1 Digital a můj závěr je, že o trochu vyšší kvalita Heliopanu mi za několikanásobnou cenu prostě nestojí. Pokud se na to díváš pohledem B+W, může to vyjít jinak, stále ale platí, že Heliopany jsou málo rozšířené a i na ebay je jich málo a jsou dost drahé.