No, já mám aktuálně všechno Kenko Pro1 Digital (protectory/CPL) a u jiných filtrů než CPL je to naprosto v pohodě, kvalita se zvedla (tady souhlas s ICE29). CPL je LPF verze a sundavá se blbě, v tom zase souhlas s Gargamelem. Ale kleště? Už jsem to radil, tak ještě jednou - dejte ruku tak, aby dlaň byla proti sklu a chyťte obroučku po obvodu všemi prsty. Netlačte a vyvíjejte rovnoměrný, slabý tlak a povolíte i hodně zatažený filtr záhy. Chce to cvik, ale jde to, důležité je si uvědomit to "nervat" ani když čas tlačí ... A jinak holt stahovače.

BWčko má opravdu jedinou výhodu v F-Pro objímkách, ale jinak dostane člověk za (mnohem) víc peněz horší sklo, takže to je o ničem. Kdo chce co nejlepší sklo a co nejlepší slim objímky, ten ať kupuje Heliopan SH-PMC filtry (ale vleze to do peněz).

Osobně jsem s optikou i odolností Pro1D spokojený (i když vím, že to jde ještě líp), ten HD mě láká přesně tak jeden CPL na základní zoom kvůli menší ztrátě světla (na teleti je mi tohle jedno). Až doslouží stávající, možná HD zkusím, ale spíš ne - předpokládám, že to bude nejvyšší řada, tj. ještě dražší než už tak mastná SHMC Pro1 a to mě neláká, filtr pro mě není žádná investice, spíš spotřebák a nechci se strachovat, kde škrábnu filtr za 3K ... Přesto to vypadá na slušný počin.