Historie: C2Q Q6600 @3.2GHz (8x400) || MB: GB X48-DS5 rev 1.1 F8H || COOL: Thermalright Ultra 120 eXtreme || MEM: 4x 2GB Corsair Dominator PC2-8500C5@1066MHz
Soucasnost: Ci7 3770 @default || MB: GB GA-Z77X-UD4H rev 1 F2 || COOL: Gelid Tranquillo rev2 || MEM: 2x 8GB Kingston HyperX DDR3 1600MHz CL10 XMP
VGA: Sapphire HD5870 VaporX / 1GB || HDD: 2x SSD Corsair M64 + 2x Velociraptor 74GB + WD 2TB Green || Sound: Realtek Azalia || Case: TT Eureka || PSU: Corsair HX620W
znova som si vzal z garáže pixlu kontoxu a pozrel sa na miesto kde sa zdroj pripája k MB. trošku som nastriekal na konektor a zapojil to. Po pár minútach sa artefakty stratili aj na frekvencii 160 Mhz. to je zaitial cielová frekvencia.
(až po pár minútach pretože čistý kontox rozpustil kovové zlúčeniny na povrchu kontaktov až časom a ked sa tak stalo sám sa stal trošku viac elektricky vodivý)
jednoznačne teda sú tri možnosti:
A) zdroj je napriek svojím 535wattom a inak skvelej konštrukcii trošku slabší na 3,3 vetve. môžem skúsiť požičať seasonic alebo tagan.
b) výsledok aký mi zdroj dal je v poriadku, len spotreba ram je tak extrémna, že lepšie to bude len s reguláciou napätia
c) doska asi viac nepustí, ale o tom mám pochybnosti.
všehovšudy pri takto starej doske mi dalo čistenie všetkých kontaktov 4 Mhz a to je naozaj celkom dosť velká strata energie.
Abit VH6-T mod "Immolator" * Intel Pentium III-S "Tualatin" 1.400@1,628Mhz * PQI SDR SDRAM PC133CL3 @ 155CL2 - 1,5 Gb * Asus Radeon x850XT 256mb * Pinnacle 300i * Creative SoundBlaster LIVE! * Adaptec 19160 * Intel PRO GT 10/1000 * Seagate Cheetah 15k 73GB * Windows 98SE
Proto sem mu doporučil 500Ohmse dostane na max 4V což snad ramy snesou,s tou prodlužkou je to skvělý nápad,po odskoušení bys tam měl krabičku o rozměrech 5x5cm možná menší...někam uhledně přilepyt uvnitř skříně a myslim že by to tak rušivě nepúsobylo...kdybys byl pražskej tak ti to spíchnu za pár minut.....ale to dokáže každej slaboproudař nebo i člověk kterej ví co a jak.
![]()
takže prešiel nejaký čas, skúsil som zdroj Seasonic, pridal pár chladičov a skorigoval polohu ventilátorov.
1. za artefakty sú zodpovedné dva faktory:
a) spotreba RAM
b) čip ktorý reprezentuje AGP-CPU mostík
k poškodeniu obrazu dochádza pri transporte dát z RAM do grafickej karty. nieje to ale grafikou ale proste mostíkom na MB a tým že ramky majú priveľkú spotrebu takže dochádza trochu k nedostatku sily signálu. dva faktory takto dajú jednu spoločnú chybu.
dôkazom je aj to že ak zväčším AGP aperture size (veľkosť dávky dát ktorá môže ísť do grafickej karty) tak sa to zhorší hlavne potom čo beží 3d hra a tiež to že ak odobieriem jednu ram tak sa spotreba upraví a čip funguje aj pri horšom chladení dobre.
Dosť to dokáže korigovať chladenie jak Ramiek tak tohoto konkrétneho čipu. Zistil som tiež že malý chladič ktorý sa používa na chladenie grafických ram je veľmi nevhodný, lebo tok vzduchu okolo je tienený cievkou. Väčší chladič na grafické ramky funguje trochu lepšie a stabilizoval chod tohoto švábiku aj na 160 Mhz, ale je treba na to trochu lepšie chladenie aj tak...
Ako som ale odstraňoval dole staré chladiče tak som zistil že obojstranné silikonové lepiace pásky sú nanič, pretože medzi nimi a zariadením ostáva bublina ktorá podtlakom drží chladič na mieste. lepšie sú priehľadné gélové ktoré sú okrem iného tenšie a pokryté lepidlom.
2. zdroj Seasonic neumožňuje reguláciu voltáže ani nieje o nič viac stabilnejší než Enermax... takže bohužial.
Abit VH6-T mod "Immolator" * Intel Pentium III-S "Tualatin" 1.400@1,628Mhz * PQI SDR SDRAM PC133CL3 @ 155CL2 - 1,5 Gb * Asus Radeon x850XT 256mb * Pinnacle 300i * Creative SoundBlaster LIVE! * Adaptec 19160 * Intel PRO GT 10/1000 * Seagate Cheetah 15k 73GB * Windows 98SE
Sežeň zdroj s možností regulace 3,3V větve a nakrm to....jediné co mě napadá...bo tam nech ty dva moduly...možná skusit jiné MB i když ta tvá podle popisu schopností je asi celkem luxusní![]()
aky vplyv ma okrem voltaze aj prud? Enermax dava do 3,3v vetvy 32 amper. seasonic dava do 3.3vetvy 20 amper ale chovanie pocitaca je v oboch pripadoch rovnake.
z 3,3v vetvy napajam RAMky, AGP slot + cast grafickej karty, ale evidentne v ziadnej konfiguracii neboli kapacity enermax zdroja ani trochu prekrocene, ale rozhodne napajanie dosky asi velmi nezvlada distribuovat tolko energie na takej frekvencii...
inak info k doske:
http://www.abit.com.tw/page/en/mothe...YPE=Socket+370
chladice su na vsetkom co vyraba teplo. northbridge, southbridge, vsetky mosfety vcetne toho maleho nenapadneho pod AGP slotom, a tiez na dvoch cipoch v okoli CPU. ten co je medzi AGP a CPU je cip ktory asi robi problemy...
No na těch 20A by ti dlouhodobě nestačila ani kabeláž,nevidím problém v tom že by napětí samotného zdroje klesalo...ale domnívám se že dystrybuční kanály desky asi nejsou vyřešeny dost dobře na to aby napětí pro ramy bylo dostatečně tvrdé a při plné zátěži neklesalo...tenhle problém pokud tam je se bude dost těžko řešit,pokud deska používá ještě nějakej kus křemíku na upravu nebo rozvod 3,3V větve,je problém v něm,pokud ne,je problém v samotném návrhu desky,konkrétně v cestě která vede napětí do ramú,jestliže není ta část desky proudově dostatečná,dá se říci dost "tlustá" sama o sobě vytváří odpor protékajícímu proudu a to má za nasledek pokles napětí nehledě na schopnosti zdroje,pokud pokles napětí zdroje při zátěži bude 0,1V a na desce 0,1-0,15V(možná víc)tak na ramkách máš cca 3V ato už je asi málo(pro tebe)pokud to chceš řešit,musíš buď mít zdroj s regulací nebo některý z těch stávajících dones elektrykáři a řekni mu at ti to napětí dostane na 3,6V.Velmi obdivuji tvé odhodlání dosáhnout cíle,i když já sem velkej "bastlíř" nevim jestli bych měl tolik trpělivosti.Mimochodem vážně to nechceš řešit jinou deskou která by měla děličku při 166FSB 133Mhz ram
nebo podobně??ušetřil by sis moc problémú
chcem vediet kam sa az da dokopat tato doska k co najvyssiemu vykonu. vzdy mozem spravit to ze dam ramkam mensiu frekvenciu, alebo nepouzijem vsetky RAM banky... ale chcem vytiahnut maximum zo synchra a maximalneho vytazenia celeho systemu.
(maximalne vytazenie = vsetky PCI sloty plne, vsetky RAM banky plne, agp grafika a cpu samozrejme)
obecne doska zvlada 1.5 giga ram na 160mhz priam hrdinsky a ramky samotne sa tiez osvedcili. 133Mhz ramky a ja som ocakaval koniec niekde na 150 mhz, rovnako AGP som cakal ze skonci niekde na 75mhz ale zatial pohodicka
zvažoval som aj moznost dat dosku bastlirovy nech tam prehodi vsetky kondenzatory za SOLIDY a nech urobí nejaký rozumný mod, ale to je v konflikte s tym ze chcem vytrieskat maximum z tejto dosky... nechcem ju nijak rozsiahlejsie modovat.
Tak v první řadě zjistit skutečné napětí na ramech,pak poupravit zdroj na přesnou kompenzaci napětí proti ztrátě která vznikne tím tvým odběrem(+asi něajkou tu desetinku navrch)ale uvítal bych názor někoho kdo testil maximálně podobnou setavu,nebo někoho s jiným názorem...což by nás možná nasměrovalo jinam.
![]()
pravdupovediac neviem o nijakom cloveku co by taktoval takymto stylom (plne nalozena doska komponentmi). najcastejsie som sa stretol s tym ze ludia mali grafiku, procak a 128/256 mb ram v jednom banku...
tak sa dalo zistit aku frekvenciu utiahne doska a procak lebo je to povazovane za najpodstatnejsie. faktory ktore by taktovanie mohli obmedzovat (ci uz vela ram alebo hlavne PCI zariadenia) sa obvykle pocas OC odstranovali.
ja mam ale overene ze jedina vec ktora obmedzuje je kapacita RAM pri maximalnych frekvenciach, pricom kriticky sa este prejavi teplota prostredia pre procesor...
zatial som mal na 161 mhz fsb a 1,625v problem az pri 41 stupnoch kedy som ventilator dal na minimum otacok - aj to len drobne pady aplikacii. bezne teploty na cpu su aj pri vyssich teplotach od 33 do 36 stupnov a stale mozem pridat trochu voltov na jadre...
celkovo to zatial vychadza ze konecna hranica systemu bude na tych 158-164 Mhz. jak pre procesor tak pre ram +- teplota vzduchu - holt len chcem dosiahnut lepsie vyvazenie a mat ramky stabilne na rovnakych frekvenciach a teplotach ako cpu.
Ty ramky sou vážně dobrý,když sdramy frčely myslím že nejvíc sem dostal Samsung 133MHz na 159Mhz na nějaký MSI desce s Duronem 700MHzjinak tedy když tu vedem diskusi o Tualatinech...dostala se ke mě včera deska s Celeronem Tualatin 1300Mhz,nádherně zachovalá jako nová(Intel-D815EFV/D815EPFV)jediná chyba je že deska absolutně odmítá nastvit ramky na 133MHZ a odmítá jakoukilv větší hodnotu než 512MB ram...a to v případě tří modulú 256MB nebo dvou 512MB i 512MB+256MB,nejvíc mě ale zaráží že když deska v biosu pozná paměti jak PC133 nastaví jejich takt striktně podle FSB...když sem clerona vyndal a na jeho místo šel PIII-s ram běžely na 133MHz a v biosu se objevila možnost je stáhnout na 100MHz v opačném případě to ale nefunguje
byť na tom poběží nejspíš net v ložnici celkem mě to štve
![]()
chipset 815 ma omezeni na max 512MB pameti![]()
Historie: C2Q Q6600 @3.2GHz (8x400) || MB: GB X48-DS5 rev 1.1 F8H || COOL: Thermalright Ultra 120 eXtreme || MEM: 4x 2GB Corsair Dominator PC2-8500C5@1066MHz
Soucasnost: Ci7 3770 @default || MB: GB GA-Z77X-UD4H rev 1 F2 || COOL: Gelid Tranquillo rev2 || MEM: 2x 8GB Kingston HyperX DDR3 1600MHz CL10 XMP
VGA: Sapphire HD5870 VaporX / 1GB || HDD: 2x SSD Corsair M64 + 2x Velociraptor 74GB + WD 2TB Green || Sound: Realtek Azalia || Case: TT Eureka || PSU: Corsair HX620W
intel dosky sú špecifické viac vecami. hlavne tým že žiadny Intel čipset tej doby sa nedal nejak velmi taktovať a tiež tým že ich parametre boli horšie než parametre tejto dosky (aj čo do kapacity ram aj čo do možností biosu).
jediné v čom tieto čipsety vynikali bola práca s AGP slotom kde nepotrebovali ovládače...
a ked sa to vezme... ako velmi by asi intel škodoval ak by bol viac rozšírený fakt že Tualatin s pretaktom má 90 percent výkonu nepretaktovaného Pentia 4 (631 - 3ghz) a že všetky jadrá pod 2,5 Ghz sú na tom výkonovo horšie než technologia o generaciu staršia?
intel doska s intel procákom je síce zaujímavá volba ktorú teraz tiež skúšam, ale obecne... asi by som tam vela nenataktoval ak by šlo o generáciu pentia III a 4.
Via čipsety v tejto dobe proste excelovali, ale montovali sa jak do kvalitných dosiek ako je abit, tak do hrôz značky Matsonic. Ak niekto chcel drahú dosku tak vzal intel čipset, ak niekto chcel lacnú dosku tak bral naozaj totálne odpady ako matsonic dosky...
stredná rada kvalitných Abit dosiek s lacnými ale výkonnými čipsetmi šla mimo všetky prúdy, ale parametrami je excelentná...
(čítanie ram 1256mb/s, zápis 256... matsonic mal oboje 256 a viac nie, hoci pásmo by dalo viac).
No v té části o bezproblémovosti a stabilitě se s tebou ztotožňuju....deska se všemi zařízeními zachází skvěle bez ovladačú....přesto že neumí AGP8x GeForce 6200 dělá cca stejné snímky jako na ASUS-P4S800-Mx AGP8x,disk hitachi ATA133 běžící v režimu ATA100 na intel desce o 1,25% lepší výkon než na P4Sskusil sem jen tak na rychlo taktnout a 1,5GHZ bez problému ale jen ve woknech přes CPUFSB(sem šťastnej že biosu nastavim bútování
) ale je to 100% stabilní..určitě by snesl víc...nechávám si ho hlavně kvúli mATX desce která přesně sedne do pěkný skříně co mám doma a TUL je i na těch 1,5Ghz téměř neslyšitelnej(zajímavé jak celeron-T s totožným jádrem hřeje míň i s vyšší frekvencí než PIII-s)
To jimmy:díkes..sem nevěděl....docela bych čekal že právě intel desky by v tomto ohledu měly být v poho...nechápu proč maj 3sloty na ram....kdyby měla dva,snad bych to i chápal 2x256...no je vidět že moc věcí nevim![]()
Naposledy upravil Gestler; 12.05.2008 v 23:21.
Někdy před vánocema jsem našel P3-S ES, takže jsem zavzpomínal a podělím se:
http://www.hcdvd.net/phpBB/upload/JohnnyC/Jual/All.jpg
http://www.hcdvd.net/phpBB/upload/Jo...iagnostics.jpg
http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=61604
Internetová fóra, diskuse, seznamky a chaty jsou plné lidí, kteří o sobě říkají, že něčeho dosáhli. Jde však o pouhý přelud krmený vlastní ješitností. Skutečný život, aniž by o tom tušili, se jim vzdaluje, každým dalším úderem do klávesnice. Za skutečné lidi mluví jejich činy a ne vlastní slova.
Blbý, paměti a RAM jsou asynchro, takže výkon úplně v háji. Kdyby to bylo 150/150 tak by to bylo rychlejší.
The best Unreal Tournament maniac.
to Gestler:
celeron tualatiny hrejú menej než tualatin-S pretože má menšiu cache, rovnako aj Pentium III "tualatin" s 256kb cache hreje menej než S verzia...
tá cache robí dosť veľa celkovej teploty.
čo sa týka AGP8x na týchto doskách (priepustnosť 2133mb/s) tak je to úplne zbytočné, lebo zbernica aj tak komunikuje maximálne rýchlosťou 1066mb/s (+ pretakt) a to je práve rýchlosť komunikácie s RAM. maximálne by mohla byť rýchlejšia komunikácia GPU-CPU. ja som aj tak radšej nastavil agp na 2x aby sa nemuseli ostatné periférie biť o čipset s AGP.
mno a čo sa týka diskov tak nevyberal som nijaký ATA disk, ani nezháňal SATA disk. v oboch prípadoch je obmedzenie do 10k RPM. Tak som vzal SCSI s 15k otáčkami, paritou, bios toolom na správu diskov atd...Ešte tu mám aj SCSI scanner takže sa mi to oplatí.
inak čo sa RAM týka tak tento čipset sa používa aj na dvojjadrovej doske VP6 a tá doska zvláda 2giga ram... to značí tiež že obmedzenie na 1,5 giga ram je tu urobené z dosť zvláštneho dôvodu - asi málo miesta na doske. V biose ktorý mi kamarát pomohol modnúť cez modbin som totiž odomkol možnosť nastavovať latencie aj u štvrtého pamäťového slotu, takže čipset kludne zvládne aj viac - maximálne však 512mb na bank... len to sa ešte trh pozeral na stroje s viac ako giga ram štýlom "a nehrabe vám tak trochu?"![]()
Absolutní pecka...bych nevěřil že PIII-s zvládne 200MHZ FSB
To DOC ZENITH:tak to mi prosím tě vysvětly....nechci vypadat jako tele,nicméně svým skromným věděním bych se domníval že 50MHz víc na FSB je prostě "VÍC"nehledě na celkovou dosaženou frekvenci CPU....že by až takovej vliv měl synchroní clock FSB/RAMneber to jako útok na tvý vědomsti...chci se přiučit
Naposledy upravil Gestler; 13.05.2008 v 16:35.
v prípade týchto procesorov, ramiek a dosiek je rozhodne synchro najlepšie. ak ho znizis tak ziskany vykon procesora sa kvoli pomalsim pamatiam nijak neprejavi a celkovo sa vykon zhorsi.
okrem toho pri tak nizkom multiplikátore sa tolkemu fsb ani velmi necudujem. kazdy tualatin ide v pohode na 1500-1750mhz - skor bz ma zaujimalo co to bolo za dosku ze tomu nerozdrapilo AGP a PCI...
No v -HoNY-ho případě jedou ramy na 150MHz a DOC_ZENITH kontruje tvrzením že 150/150 by to bylo lepčítomu nerozumim....zabijte mě asi sem fakt mimo ale nechápu
![]()
ano bolo by to lepšie. tiež som bežal s jadrom na nejakých 1700 mhz a spomalil som ramky ale efekt bol ten že som mal celkovo omnoho menej výkonu celého stroja (vo všetkých meraniach)
Ahačili rozumí tomu správně že pokud muj CPU(nesmějte se mi sem chudý
) P4 Prescot
má FSB 200Mhz a momentálně je nastaven 220FSB a ramky mi jedou 200MHz mám výkon teda menší než kdybych nechal CPU na púvodní FSB200MHz kde ram běží též na 200Mhz
páč podle mých měření šel výkon nahoru co e týče propustnosti ram,rychlosti CPU ve výpočtech i v multimédiích a o dva snímky v prúměru mám + v 3D testu
Naposledy upravil Gestler; 14.05.2008 v 10:06.
Ano rozumíš tomu správně. Ale tvoje paměti teď jedou tak jako procesor. Tím že jsi dal FSB 220, ti paměti jednou taky na 220 , to by jsi jim musel změnit děličku, to tvůj chipset neumí paměti držet na 200 a hejbat s FSB nezávisle. Bios ti píše 133, 166, 200 ale to jsou jen děličky zástoupený pod timhle číslem.
Navíc P4 je Netburst má quaud pumped FSB, je to něco jinýho. Ale na tý P3 potřebuješ co nejvíc vytáhnout prostupnost a to se děje jen když máš FSb a ram 1:1 prostě synchron. Jakmile dáš děličku, tak ti tam strašně rostou latence a je to jako zatahnout brzdu.
Abych to vyjádřil čísly. CPUmark 99 mi s Tualatinem na 1,45ghz dal pří snychro 145fsb/ram asi 128 bodů. Když jsem změnil ty paměti na 110 nebo na kolik by to vyšlo, tak skóre padlo na 86..... to je dost strašná rána.
Co se týče těch velkejch FSB na P3 v kombinaci s dobrym výkonem, tak to dávaly I820 chipsety, s RDram pamětma. Ty to vytáhly k 200 v klidu a paměti člověk nemusel zpomalovat.
S tim synchro režimem to máš dodnes, dodnes to má vliv. Třeba když si vezmeš Core2 Duo E8400 necháš to na Defaultu a paměti dáš na 800, bude to horší jak je dát do synchro na 666. A když taktneš na FSB400, aby paměti běžely na 800 synchro, + jim dáš agresivní časování, neni problém s tim utřít systémy co je maj přes 1200 třeba, protože jim to běží asynchro, jo, jasně neni to jak u /P3 kde jsi tim ztratil 40% výkonu, ale těch 5 - 10% tam furt je.
The best Unreal Tournament maniac.
To DOC_ZENITH: díky...moc do hloubky jsem se tím nezabýval,považoval sem vliv děličky za zanedbatelný(prostě elektrykář no),cca v řádech promile,dost mě to zaráží ale na druhou stranu je to logické a pochopitelné,do tohoto tématu už to nepatří ale zeptám se,předchozí procesor v mé desce byl Celereon 2,2GHz (Northwood)se sběrnicí 100Mhz samozřejmě QDR,ramky běžely stále na 200Mhz,hned po instalaci woken sem skusil taktnout a 133Mhz FSB nebyl problém,dělička se trefila opět do 200Mhz,pozdějim se skončil na FSB 137Mhz CPU 3014MHz ram 205MHz Ram v Biosu,mělo tedy nějaký smysl provozovat CPU na téhle frekvenci v rámci výkonosti celého systému??
poviem asi takto...
idem kúpiť nový stroj
e7200 má FSB 1066. /4 = 266
Ramky mám DDR 533 /2 = 266
to znamená že v OC menu v biose nastavím základnú frekvenciu na 266 Mhz a ramkám násobič 2. pritom ale všetko bude bežať na synchre ktoré sa bude len rozlične násobiť na ram a cpu. Podstatou je ale to že vnútri čipsetu sa nemusí čakať na nejaké podivné kombinácie frekvencií pretože všetky majú spoločný celý menovateľ.
ak ale dám fsb procesoru na 150 mhz a ramky na 133 mhz tak čipset pôjde tiež na 150mhz, ale bude musieť čakať až príde dalšia frekvencná vlna u ramiek aby mohla operácia prebehnúť...
funguje to aj opačne ked ramky pretaktuješ viac než cpu - môžem dať CPU na 124mhz a ram na cca 157 Mhz. vtedy čakajú ramky...
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)