Výsledky 1 až 25 z 31

Téma: TIP: Word a číslování literatury

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Věk
    43
    Vliv
    309

Standardní Re: TIP: Word a číslování literatury

Rozdíl mezi Wordem a TeXem poznáš na první pohled, to ano, ale otázkou je, zda požadovaný výsledek zasluhuje práci navíc se zvykáním si na to (mě třeba na Wordu taky štve spousta nevyřešených typografických věcí (např. skutečná zvěrstva typu pevná šířka nezlomitelné mezery), TeXu jsem nicméně nějak nepřišel an chuť. Mám se cítit méněcenný?

Word mi stačí na normální práci, i na diplomku bude (muset) stačit, na sazbu mám InDesign, zlepšili se i Coreláci (v Draw v posledních verzích s pohodlím při práci s řídícími znaky, jinak vizuálně má sazbu slušnou i devítka).

Mimochodem u nás (některé fakulty ZČU) se požadavky na podobu DP rozchází jak s ČSN, tak i s elementárními typografickými zásadami. Tohle TeX nezachrání.

A souhlasil bych, že pokud se člověk setkává s mizerně zpracovanými texty ve Wordu, bude k němu mít averzi, ale není chyba někde jinde (u tvůrce dokumentu)?

MC startuje - a já bych startoval taky - protože se paušalizuje a z TeXu se dělá všelék a posvátné tele.
    Naposledy upravil peta303; 22.04.2008 v 11:09.
    NB DELL E5480 (i5 7440HQ, 16 GB DDR4 Micron, 1 TB Micron M.2)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 4 GB DDR2 Transcend, HD2400 PRO, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, Transcend SSD 370 / 120, WD RED 2 TB, Fortron 400 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, TESLA SM 261, TESLA B-101, HP 5820, 2x DELL 2009Wfp
    PC2 DELL Optiplex 3050 (i5 7500, 16 GB DDR4 Micron, HD5450, 500 GB Micron M.2, 2 TB 2,5" Seagate, DELL 2009Wt
    photo Nikon D90, Nikkor 18-70, Nikkor 24-120, Sigma 70-300, SB800

Citace Původně odeslal peta303 Zobrazit příspěvek
    Word mi stačí na normální práci, i na diplomku bude (muset) stačit, na sazbu mám InDesign, zlepšili se i Coreláci (v Draw v posledních verzích s pohodlím při práci s řídícími znaky, jinak vizuálně má sazbu slušnou i devítka).
    Já osobně vezmu InDesign na každý rozsáhlejší dokument, pokud v něm nebudou vzorce.
    Citace Původně odeslal peta303 Zobrazit příspěvek
    Mimochodem u nás (některé fakulty ZČU) se požadavky na podobu DP rozchází jak s ČSN, tak i s elementárními typografickými zásadami. Tohle TeX nezachrání.
    Zažil jsem typografickou úpravu dvou diplomek a vždycky jsem byl fascinován tím, jak si každá univerzita vydá vlastní brožurku o tom, jak má DP vypadat, ve které jsou naprosté nesmysly. Vždycky to dopadlo tak, že jsme to s dotyčným diplomantem udělali "po svém" a nikdy nebyl problém.
    Lenovo X200 | Lenovo Ultrabase | Sennheiser HD 595 | Fujitsu Siemens P19-2 Black | Logitech Internet Navigation Keyboard | Logitech VX Revolution

Startujem, pretoze nemam rad prave to zobecnovanie.
    Len dodam, ze dobre urobeny dokument z wordu nepoznas bez trenovaneho oka na urcite vlastnosti textu od inych dobre vyrobenych dokumentov. Vec vyrobenu v TeXu poznam rychlo, pretoze ma v 99% pripadoch rovnake pismo a strukturu + v PDF vacsinou aj nizku kvalitu, pretoze skoro nikto nevie z EPS urobit kvalitne PDF (vyhladzovanie) .
    Za casto zufalym formatovanim/vystupom dokumentov co su vytvorene vo Worde je takmer vzdy sam uzivatel a druhotne Word, ktory umoznuje az prilisnu slobodu (ci ma malo guidelines pre ovce?) vo formatovani. Preto vznikaju zverstva, ktorych si na verejne dostupnych DP v systeme MU mozete pozriet tisice - neznamena to vsak, ze s minimom namahy a know-how sa neda vyrobit skutocne kvalitny vystup.
    P.S.> v InDesigne by som diplomku sadzat asi nechcel (i ked som v nom vyrabal casopisecke veci par rokov), kym by nebola moja vlastna - tvorcovia to chcu az moc casto nakoniec upravovat pravda - vysledok by pri vhodnom definovani layoutu bol dost inde.
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Citace Původně odeslal MadCap Zobrazit příspěvek
    Len dodam, ze dobre urobeny dokument z wordu nepoznas bez trenovaneho oka na urcite vlastnosti textu od inych dobre vyrobenych dokumentov. Vec vyrobenu v TeXu poznam rychlo, pretoze ma v 99% pripadoch rovnake pismo a strukturu + v PDF vacsinou aj nizku kvalitu, pretoze skoro nikto nevie z EPS urobit kvalitne PDF (vyhladzovanie) .
    Problém s nízkou kvalitou pdf výstupu jsem neviděl už dlouho, ale často narážím na to, že z pdf dokumentu, který vzniknul nějakým převodem z TeXu nejdou korektně kopírovat texty (například se při kopírování odstraňuje diakritika apod.)
    Lenovo X200 | Lenovo Ultrabase | Sennheiser HD 595 | Fujitsu Siemens P19-2 Black | Logitech Internet Navigation Keyboard | Logitech VX Revolution

To se nám to tu ale pěkně zvrhlo.
    Ve wordu už jsem něco napsal, takže to spolu spácháme. Učit se teX se zrovna teď nechci. Jinak už léta přirovnávám diskuzi Word - TeX jako Windows - Linux. Prosím bez Flame.

A teď zpátky k prvnímu postu. Dal jsem to sem pro ty, co by někdy chtěli náhodou číslovat literaturu. Ne někomu nutit word na psaní diplomky To kdyby to náhodou nebylo jasné.
    Přirozená inteligence bude zřejmě brzy překonána inteligencí umělou, avšak přirozenou blbost umělá nikdy překonat nedokáže.

Tak si člověk příjde pokojně z práce, a zde taková roztržka zbytečná...viz Camilek výše - bez flame.
    Dell XPS 1210,Sams 275t,Microsoft XBOX360,Natural Mouse 6000 + Keyboard 4000,Windows 7 Professional
    Blondie : You see in this world there's two kinds of people, my friend. Those with loaded guns, and those who dig. You dig.

Senior Member Avatar uživatele sAd
    Vliv
    270

Abych se lehce vrátil k tématu. Word 2007 má skvělou funkci "Bibliografie", kde si naflákáte veškerou použitou literaturu. Pak jenom stačí vkládat citace do textu a na konec práce si hodit seznam veškeré literatury. Samozřejmostí je volba citační normy (MLA, Chicago, Iso 690...). Všechno se pak čisluje automaticky.

A co se týká Wordu na velké dokumenty, tak v tom nevidím nejmenší problém. S využitím stylů jsem schopný vytvořit profesionální výstup v krátkém čase. To, že spousta wordovských dokumentů je zprasená není až tak chyba programu, ale spíše uživatele (spousta lidí v mém okolí byla velmi překvapená tím, že obsah lze generovat automaticky podle nadpisů, o možnostech citací, bibliografii a používání stylů ani nemluvě).
    YUKI > HP 6710b > Intel Core 2 Duo Mobile T7250 2 GHz > 2×1024 MB Nanya DDR2, 667 MHz > intel X25-M G2 80 GB SSD > dokovací stanice HP 2008 120W > LCD HP LP2275w
    SORA > Intel Little Falls 2 > Intel Atom 330 1,6 GHz > 1×2048 MB Corsair DDR2, 667 MHz > Samsung SpinPoint F1 HD322HJ 320 GB
    ERI > Nokia 700 > Belle FP1

Tak už jsem našel první vadu . Literaturu nelze prohazovat. Lze přidat novou, odebrat, ale ne prohodit. Je to datné tím, že se nedají přemisťovat záložky. Pokud někdo víte jak záložku nedestruktivně přemístit, tak jsem jedno velké ucho.
    Přirozená inteligence bude zřejmě brzy překonána inteligencí umělou, avšak přirozenou blbost umělá nikdy překonat nedokáže.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. MS Word - číslování stránek
    Založil Levisek v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 14
    Poslední příspěvek: 07.06.2007, 22:36
  2. Acrobat 6.0CE jsem nainstaloval-Office Word přestal fungovat
    Založil ray1 v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 14.12.2004, 12:13

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání