3. Aby byl obrázek stejný na každém monitoru, musím je mí zkalibrované. Ano ale kalibrace musí proběhnout na straně monitoru nikoliv GK
Co to znamená prakticky? Chápu to správně, že barvy pak šteluju v OSD na monitoru (ve spolupráci se sondou), jak to potom řešit u LCD které mají tyhle možnosti omezené, nebo na NB? (V této třídě nečekám zázraky, ale aspoň mírné zlepšení)Bohužel u monitorů s omezenými možnostmi je kalibrování skoro nemožné a spíše se blíží k šamanství
3a.Pokud chci mít z tiskárny to co vidím na monitoru, musím kalibrovat i tiskárnu ?Jedna z prvních podmínek je mít správny ICC tiskárny používaný ve PHS. Pokud chceš konfrontovat náhled na LCD s tištěnou predlohou(fotkou,grafikou) je nutno splnit základní požadavek colormanagmentu (shoda světla emitujícího(LCD) s odraženým (papír,fotka atp.) t.j. bílý bod,luminiscence
Přeloženo do češtiny pro nezasvěcené předpokládá, že tj. mít stálé osvětlení pracoviště (lampičky s definovanou barevnou teplotou) a zbytek zatemněný.
Ano a jas v rozmezí 60-100cd/m2 a na tyto parametry nakalibrovat i monitor
4.Je to SW řešení HW řešení-protože vzniká na straně hardwaru(LUT) a funguje na straně PC a daným zařízením.
Teď jsi mě dokonale zmátl, začíná mi splývat LUT a ICC. LUT je HW záležitost monitoru a upravuje se HW kalibrací. ICC je SW (soubor) jako výsledek SW kalibrace?
LUT = elektronický otisk gamutu monitoru, ICC = elektronická konfigurace této LUT čitelná pro grafický program. Pokud chci ICC profil záleží ,které zařízení je ochotno mne pustit do své LUT, abych ji mohl konfigurovat.U HW je to umožněno u SW nikoliv a zbýva jenom GK, která je "ochotna" mi to umožnit kdykoliv. Bohužel ,ale za jakou cenu viz. degradace. Zhrnuto ICC mohu vygenerovat na jakémkoliv přístupné (ochotné) LUT , ale bohužel s kvalitatívně rozdélným výsledkem. SW kalibrace je zaležitost pouze v našem případě GK
5,Takže pokud nemáme monitor, který "umí" HW kalibraci, dá se počítat s těmito problémy? A jak poznat při výběru takový monitor (ano, za 30k to asi bude umět, ale co hledat v popisu, není LUT tabulka jen např. termín jednoho výrobce?)
u LCD s HW nikoliv. Poznáš to jednoduše. Výrobce se s takouto raritkou rád pochlubí a navíc pro takový to LCD vyrobí vlastní kalibrační SW. V horizontu 2-3 mesíců bude od EIZA LCD CG222W s wide gamutem a s HW kalibrací, 12-bit LUT pod 20.000,- http://www.eizo.com/products/graphics/cg222w/index.asp

Odpověď s citací