Citace Původně odeslal Moralles Zobrazit příspěvek
ufff to sem nejak nepobral. ja se tim NEZIVIM. jenom jsem to tady nabidnul kdyz tu sondu mam.
ono tezko budu delat HW kalibraci na TN za 5000,-.
Ale budu rad (to myslim uprime), kdyz mi poradis jak teda nakalibrovat spravne EIZO S2000 (10bit).
Ja jsem chtěl jenom poukázat na skutečnost, že SW kalibrace na LCD monitorech je docela zrádná a nevděčná.
Při této (SW) kalibraci se modifikuje 8-bitová LUT což může mít za následek zdegradování (znížení) výstupní grafické informace s původních 8-bit na 6-bit (záleží na parametrech zadávaných při kalibraci-bílý bod,gama,luminiscence).
U CRT panelu s analogovým připojením se v kombinaci s 10-bit GK (Matrox) dalo dosáhnout profesionálních výsledků, ale bohužel u 8-bit (některé 6-bit) LCD na digitálním připojení nelze takových výsledků dosáhnout. A to nemluvím o nestabilite jasu a bíleho bodu u monitorů které nejsou vybaveny zpětnovazebnou regulací jasu.To pak kalibrace strácí smysl.
Zde je rada-způsob jak nakalibrovat zmiňované EIZO S2000.Budu používat X.rite i1 display a sw Eye-One Match 3 ver.3.6.2. a Screen Manager ver.2.4.1.
1) zvolit Advanced
2) LCD3) White point i v Luminance v Custom změřit hodnoty v místě kde se bude dělat náhled nátisku za použití difuzoru
4) měření kontrastu (pozice sondy na panelu)
5) měření White pointu - nastavit na monitoru pomoci Screen Manageru
6) měření luminiscence - nastavit na monitoru pomoci Screen Manageru
7) ukončit Eye-One Match 3 a nastavené hodnoty uložit ve Screen manageru do registru (následně je možné "doladit" dle potřeb hexacolorem)
Smyslem této "kalibrace" je dosažení uspokojivé shody nátisku s náhledem na monitoru bez oklešťování GK.
Doporučuji použít ICC profil vygenerovaný výrobcem. Takto se vyhneš degradaci 8-bit GK a udeláš to na 10-bit monitoru(S2000 14-bit) Tento způsob kalibrace je sice hodně vzdálený HW kalibraci u CG, ale výsledek je uspokojivý i u LCD bez HW kalibrace. Chápu ,že né všichni co amatérsky upravují fotografie a chtějí je vytisknout musí mít monitor řady CG ta je určena pro minilaby ,DTP,fotostudia. Podmínkou je LCD aspoň s minimálně 10-bit signál procesorem opatřen zpětnovazebnou regulací jasu a stabilizací bíleho bodu při změně luminiscence. Bohužel nemá smysl vyrábět ICC profil na 8-bit monitoru kde se "houpe" jas i bílý bod v závislosti na čase s 8-bit GK.
Napiš jak si pochodil!