Výsledky 1 až 24 z 24

Téma: Test barev - praxe

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Test barev - praxe

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    To je "hraní si na blbečky", nebo co? Nebo nám tím snad chceš říct, že člověk, který se danou problematikou živí postrádá elementární povědomí o tom, které monitory na trhu jsou hardwarově kalibrovatelné? (a že jich moc není, navíc zmíněné Eizo S2000 do nich taky nepatří)
    Nevím co chceš naznačit ty?.Nazvat kalibrování monitoru a přitom kalibrovat GK mi příjde poněkud usměvné,ale pokud mu vydělává peníze proč ne. Skákání na trampolíně, taky není létání do kosmu.

Citace Původně odeslal NANAO Zobrazit příspěvek
    Nevím co chceš naznačit ty?.Nazvat kalibrování monitoru a přitom kalibrovat GK mi příjde poněkud usměvné,ale pokud mu vydělává peníze proč ne. Skákání na trampolíně, taky není létání do kosmu.
    To jistě. Jenže úsměvné (?) je také to, že ze samotných panelů, které jsou reportované je zcela zřejmé, o jakou (resp. čeho) kalibraci se jedná a pak samozřejmě i stať o "netknutém" monitoru a 8-bit vs. 14-bit. Pokud se nepletu, tak Eizo S2000 možností hw kalibrace sondou nedisponuje zcela stejně jako ostatní zmíněné panely a postup či možnosti jsou obdobné (zcela stejné nejsou jen proto, že S2000 umožňuje víc nastavení přímo na panelu) a stejně tak je i S2000 po kalibraci "netknutý monitor". A zdrojová informace je 8-bitová stejně a bez ohledu na panel taky stejná bude.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Senior Member Avatar uživatele Moralles
    Věk
    43
    Vliv
    271

ufff to sem nejak nepobral. ja se tim NEZIVIM. jenom jsem to tady nabidnul kdyz tu sondu mam.
    ono tezko budu delat HW kalibraci na TN za 5000,-.
    Ale budu rad (to myslim uprime), kdyz mi poradis jak teda nakalibrovat spravne EIZO S2000 (10bit).
    PC: X61, FOTO: Canon 450D, Carl Zeiss Pancolar 50/1.8, Pentacon 50/1.8 | Nikon FE + tokina 24/2.8, http://hdsunset.blogspot.com/ - http://robinrezek.com/

Trochu mimo téma, nechtěl by jste někdo sepsat krátké FAQ kolem kalibrace barev na monitorech Myslím, že bych nebyl sám, kdo by to ocenil..
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Citace Původně odeslal Moralles Zobrazit příspěvek
    ufff to sem nejak nepobral. ja se tim NEZIVIM. jenom jsem to tady nabidnul kdyz tu sondu mam.
    ono tezko budu delat HW kalibraci na TN za 5000,-.
    Ale budu rad (to myslim uprime), kdyz mi poradis jak teda nakalibrovat spravne EIZO S2000 (10bit).
    Ja jsem chtěl jenom poukázat na skutečnost, že SW kalibrace na LCD monitorech je docela zrádná a nevděčná.
    Při této (SW) kalibraci se modifikuje 8-bitová LUT což může mít za následek zdegradování (znížení) výstupní grafické informace s původních 8-bit na 6-bit (záleží na parametrech zadávaných při kalibraci-bílý bod,gama,luminiscence).
    U CRT panelu s analogovým připojením se v kombinaci s 10-bit GK (Matrox) dalo dosáhnout profesionálních výsledků, ale bohužel u 8-bit (některé 6-bit) LCD na digitálním připojení nelze takových výsledků dosáhnout. A to nemluvím o nestabilite jasu a bíleho bodu u monitorů které nejsou vybaveny zpětnovazebnou regulací jasu.To pak kalibrace strácí smysl.
    Zde je rada-způsob jak nakalibrovat zmiňované EIZO S2000.Budu používat X.rite i1 display a sw Eye-One Match 3 ver.3.6.2. a Screen Manager ver.2.4.1.
    1) zvolit Advanced
    2) LCD3) White point i v Luminance v Custom změřit hodnoty v místě kde se bude dělat náhled nátisku za použití difuzoru
    4) měření kontrastu (pozice sondy na panelu)
    5) měření White pointu - nastavit na monitoru pomoci Screen Manageru
    6) měření luminiscence - nastavit na monitoru pomoci Screen Manageru
    7) ukončit Eye-One Match 3 a nastavené hodnoty uložit ve Screen manageru do registru (následně je možné "doladit" dle potřeb hexacolorem)
    Smyslem této "kalibrace" je dosažení uspokojivé shody nátisku s náhledem na monitoru bez oklešťování GK.
    Doporučuji použít ICC profil vygenerovaný výrobcem. Takto se vyhneš degradaci 8-bit GK a udeláš to na 10-bit monitoru(S2000 14-bit) Tento způsob kalibrace je sice hodně vzdálený HW kalibraci u CG, ale výsledek je uspokojivý i u LCD bez HW kalibrace. Chápu ,že né všichni co amatérsky upravují fotografie a chtějí je vytisknout musí mít monitor řady CG ta je určena pro minilaby ,DTP,fotostudia. Podmínkou je LCD aspoň s minimálně 10-bit signál procesorem opatřen zpětnovazebnou regulací jasu a stabilizací bíleho bodu při změně luminiscence. Bohužel nemá smysl vyrábět ICC profil na 8-bit monitoru kde se "houpe" jas i bílý bod v závislosti na čase s 8-bit GK.
    Napiš jak si pochodil!

Věk
    43
    Vliv
    271

jak to delam v eye one match abychom predesli nedorozumeni

1. advance
    2. LCD
    3. nastavim white point 6500K, gamma 2,2, lumi na 120cd/m
    3. prilozit sondu
    4. nastavit kontrast na 100% potom v osd monitoru stahovat kontrast az bude v zelenem poli na 0. dat stop
    4. nastaveni barev davam RGB custom. v osd monitoru nastavuji R, G a B zvlast tak aby vsechny tri byly opet na 0 v zelenem poli.
    5. nastavit v osd menu jas na 0. pote zvysuji az k 120cd/m.
    6. pak probiha samontny measurement (mereni) cca 5-10min.
    7. pak je summary screen kde si muzu dat pro zajimavost before/after no a davam save. barevny profil se mi ulozi jako default v color managmentu. vetsinou jako datum*icc

ten to postup je teda chybny nebo ne? jiny ani s timto softem nejde.
    zkusim to teda jeste pouzivat s tim screen managerem

nerozumim tomu jak pises "Doporučuji použít ICC profil vygenerovaný výrobcem" takze jako nakalibrovat ulozit ten z eye one match a pak prepsat tim original od eiza? takhle asi ne co?

rikas, ze to teda nema moc smysl kalibrovat nejake 8-bit shity ale pravda je, ze po zkalibrovani kdyz jsem si vyfotil v praci jednu delici pricku od Vitry ktera ma takovou divnou cervenou (trochu cihlovou) tak na LCD (BELINEA - MVA) ta barva vypadala stejne a o TO MI SLO. takze pro me to byl urcite velky prinos zkalibrovani. predtim ta cervena byla spis ruda nez cihlova.

a jeste k tomu S2031W kde beres to ze to je 14bit na strankach pisou 10bit.

posli pls link na ten screen manager na googlu je pouze nejaka verze 1.0 a ta nejde stahnout. DIK
    PC: X61, FOTO: Canon 450D, Carl Zeiss Pancolar 50/1.8, Pentacon 50/1.8 | Nikon FE + tokina 24/2.8, http://hdsunset.blogspot.com/ - http://robinrezek.com/

1. advance
    2. LCD
    3. nastavim white point 6500K, gamma 2,2, lumi na 120cd/m (120cd/m2 je už moc doporučuji se držet v rozmezí 60-100cd)
    4. prilozit sondu
    4. nastavit kontrast na 100% potom v osd monitoru stahovat kontrast az bude v zelenem poli na 0. dat stop
    4. nastaveni barev davam RGB custom. v osd (ve Screen Manageru)monitoru nastavuji R, G a B zvlast tak aby vsechny tri byly opet na 0 v zelenem poli.
    5. nastavit v osd menu jas na 0. pote zvysuji az k 120cd/m.max 100cd jinak upravit osvětlení v místnosti,nebo light boxu
    Dále nepokračovat. Nastavené hodnoty v SCM uložit do registru tohoto programu
    6. pak probiha samontny measurement (mereni) cca 5-10min.
    7. pak je summary screen kde si muzu dat pro zajimavost before/after no a davam save. barevny profil se mi ulozi jako default v color managmentu. vetsinou jako datum*icc

ten to postup je teda chybny nebo ne? jiny ani s timto softem nejde.
    zkusim to teda jeste pouzivat s tim screen managerem. Doporučuji ho používat

nerozumim tomu jak pises "Doporučuji použít ICC profil vygenerovaný výrobcem" takze jako nakalibrovat ulozit ten z eye one match a pak prepsat tim original od eiza? takhle asi ne co? Použít ICC výrobce a nevygenerovávat svůj
    rikas, ze to teda nema moc smysl kalibrovat nejake 8-bit shity ale pravda je, ze po zkalibrovani kdyz jsem si vyfotil v praci jednu delici pricku od Vitry ktera ma takovou divnou cervenou (trochu cihlovou) tak na LCD (BELINEA - MVA) ta barva vypadala stejne a o TO MI SLO.Někdy se podaří kalibrací trefit shody ,ale projeví se to na jiných odstínech a barvách které pak nesedí anebo chybí. takze pro me to byl urcite velky prinos zkalibrovani. predtim ta cervena byla spis ruda nez cihlova.

a jeste k tomu S2031W kde beres to ze to je 14bit na strankach pisou 10bit.
    Ja jsem o S2031W ani necekl poukázal jsem to na příkladu S2000 (14-bit,s hexa) u S2031W se to dělá podobně taky přes SCM akorát má méně nástroju na úpravu barev.
    posli pls link na ten screen manager na googlu je pouze nejaka verze 1.0 a ta nejde stahnout. DIK stáhni si ver.2.6.0. http://www.eizo-downloads.com/downlo...ware/index.php

Věk
    43
    Vliv
    271

dik K+ takze ted uz vsichni vime jak spravne kalibrovat (mozna bych to dal do FAQ) a nyni muzete postovat vysledky nakalibrovanych LCD.

jo sorry sem myslel ze S2000 je rada lcd a ze pod ni spada i 2031 ted uz vidim ze to je mega rozdil.

Citace Původně odeslal NANAO Zobrazit příspěvek
    Mas snad nejaky lepsi napad ako vylepsit (nakalibrovat) zobrazenie ak niekto cirou nahodou nie je obdareny CG panelom ci niecim inym, co tu HW kalibraciu fakt vie? Aky je problem s upravou vstupnych dat (vystupu grafiky)? Skutocne zacinam mat pocit, ze to nie su chvilkove ulety ale diagnoza ...
    Moralles > on ti iste poradi si kupit CGko, nech to mas na istotu a mozes tomu fakt verit, inej cesty proste niet, vsak to vidis sam ...
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. LCD - pocet barev a technologie
    Založil Hrochoslon v sekci fóra Monitory
    Odpovědí: 93
    Poslední příspěvek: 07.09.2005, 17:56
  2. Seagate: full test OK, file structure test FAILED
    Založil Hanz v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 11.06.2005, 11:13
  3. Který disk je nejlepší ??? Update 2.1.06 (praxe, linky...)
    Založil Tom v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 19.01.2005, 12:27
  4. test stareho WB a noveho WB CPU od Galaxiho
    Založil Rob v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 13
    Poslední příspěvek: 08.12.2003, 12:02
  5. 3DMark03 a SB128 - chodi mi test "60 sounds"
    Založil plisacek v sekci fóra Srovnávací a diagnostické testy
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 28.04.2003, 21:14

Pravidla přispívání