Tak jsem si o Silvestra vzal do ruky EOS400 a co se týče ergonomie, tak mi opravdu vůbec nepadnul do ruky. Protože mi svědomí nedalo, prolézal jsem ještě hodně google a našel jednu velice zajímavou recenzi, kde byl ten Pentax opravdu rozebrán do hloubky, lépe i než na dpreview. Pentax je oproti zmiňovaným koncipován jinak. Snažil se udělat foťák, který bude fotit jako film a obraz spíše má vypovídat realitě, která je viděna okem, proto jsou určité efekty a zobrazení trochu odlišnější, což s sebou nese ne/výhody. S tmavými prostory má problém i EOS400, pokud neni dokoupen blesk a případně lepší objektiv - což já dělat nejspíš nebudu, peníze bohužel sypu do hudby, která má pro mě vyšší prioritu. Pentax musí fotit jedině v RAW, což jak jste tu psali je jediná možnost jak mít dobré fotky, JPEG je opravdu nezvládnutý, ale to mě pálit snad taky nebude. Carlos jistě ví o čem píše, ale bavil jsem se teď o víkendu s dalšími lidmi (co fotí pro hudební servery) a potvrdili mi, že pokud se focení nebudu věnovat opravdu naplno, tak je jedno jestli zvolím pentax či canon, s tím souvisí doplňky k focení, které jsou bohužel v případě focení na vyšší úrovni poněkud dost nákladné (viz. drahý blesk a pořádný objektiv), ostatně než se s tím pořádně naučím, tak na trhu budou mnohem lepší stroje.![]()