Prečítal som si celé vlákno a musím povedať že to čo píše Carlos by som určite neignoroval, lebo to čo píše, má z praxe a tieto veci môžem potvrdiť aj ja, akurát tú 2.8-ku nepovažujem za nutnosť. V momente keď cloním na F2.8 a fotím skupinku ľudí tak či tak musím na F4 aby nebol niekto mimo HO, resp. pri F2.8 je foťák moc citlivý na blesk.
Čo sa týka blesku, tak vôbec neberie atmosféru, len treba vedieť používať ho, správne ovládať clonu, čas, nasvietenie a vedieť kedy je vhodné fotiť na druhú lamelu, atď. Skill sa na to nedá získať za týždeň, ani za mesiac, maximálne na jeden konkrétny podnik, takže ako začiatočníka ťa chápem. Ja osobne som najprv začal s bleskom, potom sa mi zapáčili fotky bez blesku, zaobstaral som si svetelné sklá a teraz zase fotím s bleskom, lebo som sa nasral keď som videl s bleskom lepšie zachytenú atmosféru ako bez. Teraz preferujem pevnú 35/2 s bleskom podľa potrieb.
K 50/1.8 iba toľko, že pomer cena/výkon je naozaj dobrý, ale 75-80 mm po prepočte je už veľa. Ideálne sú ohniská 20-35.
K foťákom iba toľko, že preferoval by som D40. Má slušný výstup aj ISO 3200 ktoré je na bežné webové použitie postačujúce a zaobstaral by som si k nemu 18-70/3.5-4.5 alebo 18-135/3.5-5.6.
V každom prípade treba zájsť do obchodu a tie foťáky si ošahať.