Výsledky 1 až 16 z 16

Téma: Bankovni obchodni praktiky - je tohle legalni?

Senior Member Avatar uživatele D_a_v_i_d
    Věk
    44
    Vliv
    359

Standardní Bankovni obchodni praktiky - je tohle legalni?

Ted me nadzvedl jeden telefonat z KB:

"Dobry den, tady ten a ten, pobocka Komercni banky ta a ta, vy mate u nas studentsky ucet Gaudeamus, vsimli jsme si, ze z nej odchazi socialni a zdravotni pojisteni, chci se zeptat, jestli podnikate, v tom pripade bychom tady pro Vas meli nabidku vyzkouseni podnikatelskeho uctu na rok zdarma..."

Monolog jsem prerusil kategorickym "NE, nechci!"

Mam dotaz pro zdejsi pravni znalce - ma vubec banka pravo zneuzivat timto zpusobem data o konkretnich transakcich klientu, aby na ne mohla cilit reklamu na svoje produkty? Co bude dal, zaplati si treba drogerie Schlecker kampan u banky a ta bude spammovat telefonaty s vyhodnymi nabidkami klienty, kteri maji v transakcich casto platbu kartou v drogerii?

Je pravne v poradku, ze mi nejakej vocas mrkne na ucet, co kam posilam, nekde si v osobnich udajich klientu vyjede muj telefon, ktery tam maji "pro nutne pripady" a otravuje me nejakym obchodnim sdelenim?

Ani nevim proc, ale nasralo me to celkem dost... Tak sorry, jestli jsem pouzil trosku tvrdsi slovnik
    A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power

Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected
    Na filmy v posteli: Lenovo IdeaPad S9e/1,6 GHz Intel Atom, 1 GB RAM, 80 GB HDD
    Na práci: Dell E5500/T9550 2,66 GHz Intel, 3 GB RAM, 120 GB HDD

Standardní Re: Bankovni obchodni praktiky - je tohle legalni?

Řekl bych, že jsi společně s podpisem smlouvy (stejně jako my všichni ostatní) umožnil bance pro její vlastní účely nakládat s tvými osobními údaji... Takže sice určitě neetické, ale nejspíše legální...

Chapu tvoje rozhorceni, ale prvni co udelej, tak si precti vseobecne obchodni podminky a podminky tveho studentskeho konta, nekdy je clovek posleze prekvapen co podepsal.
    Za dalsi - pokud mas studentske konto, tak vetsina bank poskytuje jeho vedeni zcela zdarma, vymenou za ubohy urok a podminkou ze nebude slouzit k "prutoku" velkych objemu penez, cili z tohoto pohledu ma banka jiste pravo dohlizet jak moc je dany studentsky ucet transakcne vyuzivan.
    Co se tyce jejich obchodni nabidky je to defacto totez jako kdyz ti tvuj mobilni operator nabizi prechod z predplacene karty na pausal, cili vyuziva vnitrni informace k vnitrnim potrebam a opet je to osetrene v obchodnich podminkach.
    | P67 + 2500K@silent |

Ja mam pocit ze maji ve vseobecnych podminkach moznost pouzit tyto data. Urcite to bude v nejake vete ve smyslu "v zajmu zkvalitnovani sluzeb bla bla bla"

Treti stranne to podle me prodavat nemuzou kvuli zakonu na ochranu osobnich udaju.

Nicmene bych asi zadal vysvetleni od lokalniho manazera jaktoze ten jejich urednik do toho kouka bez tveho souhlasu a autorizace. Oni by mohli videt mozna tak polozky ma dati dal ale to je tak vsechno.
    Me by taky stvalo ze kdejaky jouda brigadnik telefonista ma pristup k temto citlivym datum.

Uhrovitý puberťák minceVIP Avatar uživatele Darth Maul
    Věk
    56
    Vliv
    374

Bohužel, tohle je naprosto běžné jak u bank, tak třeba i u pojišťoven nebo telefonních operátorů a říká se tomu CRM (Customer Relationship Management).

Neznám sice Tvou smlouvu s bankou, ale snad bych se i vsadil, že tohle má banka dobře ošéfované, aby mohla s Tvými daty pracovat ve směru lepšího dojení svých klientů...
    MAUL: XEON 3350, ASUS P5Q-E, 4GB Corsair DDR2-1066, GB 6850/1GB, 2x1,5TB WD15EADS, Samsung SH-S203B, 24“ LCD DELL 2408WFPp, Antec Solo, Corsair HX620W
    KRISSS: C2D E8400, GB EP35-DS3, 2GB Kingston DDR2-1066, GB 4850/1GB, WD5000AAKS, ASUS CB-5216A, 26“ LG W2600HP-BF, Seasonic 430W
    MAULÍK: C2Q Q6600, GB EP35-DS3R, 2GB Corsair DDR2-1066, GB 4850/1GB, WD5000AAKS, Plextor PX-116A, 22“ LG Flatron L226W, Corsair VX450W

Senior Member mince Avatar uživatele Luk(y)isek
    Věk
    37
    Vliv
    261

jj,jak pise Maul,maji to osefovany.V ČS mi pri zarizovani uctu dala zenska papir at ho podepisu,ze je to na to,aby mohli oni s mymi daty pracovat.Je pravda,podepsal jsem to a nic jsem nedebatil a vim ze to nebudou prodavat treti strane (tedy doufam),ale zpetne me napadlo co by se stalo,kdybych ji rekl ze s tim nesouhlasim a nepodepsal bych to.Podala mi to ale s tim,ze to podepsat musim,takze mi nic nezbyvalo.Bylo to spis jen pro to,ze jsem s tim byl seznamem,tak to musim podepsat at to maji nejak pojisteny.

Jinak jak psal ctrl_j:
    "Za dalsi - pokud mas studentske konto, tak vetsina bank poskytuje jeho vedeni zcela zdarma, vymenou za ubohy urok a podminkou ze nebude slouzit k "prutoku" velkych objemu penez, cili z tohoto pohledu ma banka jiste pravo dohlizet jak moc je dany studentsky ucet transakcne vyuzivan."

Ono to snad neni podminkou ze tam nemuzu posilat velky objemy penez ne?Co kdyz budu "normalni" student,ktery ma student konto,ale mimo skolu delam napr. herce,nejakyho profi sportovce a podobne a penize se jen sypou,tak si je na to konto davat budu a je pak jasny ze tam musi jit vetsi objemy penez nez "normalnim" studentum.To snad musi byt jedno ne?Nebo mi zavolaji s tim ze nemam pravo mit student konto jen diky tomu,ze mi tam chodi hodne penez (a treba i chodi hodne pryc)?
    AMD Ryzen 5 5600X + SilentiumPC Fera 5, Gigabyte AORUS B450 Elite, 32GB Corsair Vengeance LPX DDR4 3200Mhz, PALIT RTX 2070 Super 8GB GameRock, Creative SB Audigy FX + Logitech Z-5450 WiFi + HyperX Cloud II WiFi, SSD Gigabyte 1TB + Toshiba X300 4TB + Samsung F1 HD753LJ 750GB 32MB, BD±RW LG, Seasonic M12II-620 Evo, case Zalman Z1, keyboard MSI Vigor GK50 mechanic, 27" curve LED Gigabyte AORUS CV27F 165Hz => Win10 Pro x64, 55" 4K UHD TV LG 55UJ7507 |NoteBook: DELL Latitude E5470 i5-6300U, 16GB DDR4, SSD M.2 Verbatim 1TB, HD Graphics 5500|

Věk
    44
    Vliv
    359

No tak vedení úplně zdarma není. Beru, že poplatky platím nižší, ale přeci jen, trošku etiky by jim neuškodilo... Chápu, že mi občas pošlou poštou nějakou "vánoční nabídku" nebo na základě typu účtu nabídnou například upgrade z účtu Gaudeamus na Gaudeamus2... So far so good... Ale aby mi pročmuchávali transakce, to už je vážně jen krok od toho, aby třeba zmíněný řetězec Schlecker dal KB nějaký bakšiš, aby projížděla účty klientům a posílala jim (třeba) jejich reklamní maily v případě že zjistí, že často platím kartou ve zmíněných drogeriích...

V podmínkách je sice jakási neurčitá věta, má to tam každá banka, jak píšu, občasná nabídka poštou, OK,na to už si člověk zvyká, ale aby k tomuto účelu zneužívali moje soukromé mobilní číslo, to je teda trošku silný kafe...

Je to hnus, velebnosti
    A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power

Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected

Uhrovitý puberťák minceVIP Avatar uživatele Darth Maul
    Věk
    56
    Vliv
    374

Podstatou kapitalismu je vláda finanční oligarchie... Welcome to the real world...
    On ten Marx zase nebyl až tak úplný pitomec...
    MAUL: XEON 3350, ASUS P5Q-E, 4GB Corsair DDR2-1066, GB 6850/1GB, 2x1,5TB WD15EADS, Samsung SH-S203B, 24“ LCD DELL 2408WFPp, Antec Solo, Corsair HX620W
    KRISSS: C2D E8400, GB EP35-DS3, 2GB Kingston DDR2-1066, GB 4850/1GB, WD5000AAKS, ASUS CB-5216A, 26“ LG W2600HP-BF, Seasonic 430W
    MAULÍK: C2Q Q6600, GB EP35-DS3R, 2GB Corsair DDR2-1066, GB 4850/1GB, WD5000AAKS, Plextor PX-116A, 22“ LG Flatron L226W, Corsair VX450W

Citace Původně odeslal Luk(y)isek Zobrazit příspěvek
    Ono to snad neni podminkou ze tam nemuzu posilat velky objemy penez ne?Co kdyz budu "normalni" student,ktery ma student konto,ale mimo skolu delam napr. herce,nejakyho profi sportovce a podobne a penize se jen sypou,tak si je na to konto davat budu a je pak jasny ze tam musi jit vetsi objemy penez nez "normalnim" studentum.To snad musi byt jedno ne?Nebo mi zavolaji s tim ze nemam pravo mit student konto jen diky tomu,ze mi tam chodi hodne penez (a treba i chodi hodne pryc)?
    Nenapsal sem nic jen o posilani, ale o prutoku - neslo ucet vyuzivat k jinym nez osobnim ucelum.

Citace Původně odeslal D_a_v_i_d Zobrazit příspěvek
    No tak vedení úplně zdarma není.
    Pokud vyuzivas nejake nadstandardni sluzby tak ne, ale jinak je u zakladni varianty snad u vsech bank vedeni zdarma.
    | P67 + 2500K@silent |

Věk
    44
    Vliv
    359

Citace Původně odeslal ctrl_j Zobrazit příspěvek
    Nenapsal sem nic jen o posilani, ale o prutoku - neslo ucet vyuzivat k jinym nez osobnim ucelum.

Pokud vyuzivas nejake nadstandardni sluzby tak ne, ale jinak je u zakladni varianty snad u vsech bank vedeni zdarma.
    Jo, mám embossovanou kartu, tak platím dvacku měsíčně, plus platím standardně za výběry z bankomatů, za výpisy atd... Čili ano, nemám tam položku "za vedení účtu", nicméně rozhodně mě to měsíčně nestojí 0 Kč a nestálo ani když jsem embosku neměl

Mimoto můj "průtok" financí je myslím zcela ve standardních "studentských" mezích, sice mám ŽL, ale rozhodně neposílám měsíčně nikam statisíce BTW tahle informace je docela zajímavá, nevím o tom, že bych měl někde nějaký limit nebo něco takového do jakého objemu "průtoku" můžu mít studentské konto

Member Avatar uživatele Heady
    Věk
    41
    Vliv
    252

Omlouvam se za OT, ale kdyz uz jsme u Gaudeama, doslo Vam uz tech 333 korun jako rocni bonus ? jsem se ted dival a za tento rok mi to jeste neposlali, tak jestli mam jeste doufat ?
    NTB: FSC ESPRIMO Mobile V5505 | Genius SP-HF 2000X | Logitech MX518 Gaming-Grade Optical Mouse | Logitech UltraX | UPC 10M | Ferguson D-880HX | Xkrabice 360 Arcade, 20 GB HDD, 2x white wireless controller - Philips 32PFL7562D/10 via HDMI

Věk
    44
    Vliv
    359

Citace Původně odeslal Heady Zobrazit příspěvek
    Omlouvam se za OT, ale kdyz uz jsme u Gaudeama, doslo Vam uz tech 333 korun jako rocni bonus ? jsem se ted dival a za tento rok mi to jeste neposlali, tak jestli mam jeste doufat ?
    Došlo, posílají mi to celkem pravidelně,neposlali mi to jednou jedinkrát a to, když jsem v době "nadělování" byl "v mínusu"... Jinak těch 333 už mi poslali asi před dvěma (??) měsíci...

Jo, mám embossovanou kartu, tak platím dvacku měsíčně, plus platím standardně za výběry z bankomatů, za výpisy atd... Čili ano, nemám tam položku "za vedení účtu", nicméně rozhodně mě to měsíčně nestojí 0 Kč a nestálo ani když jsem embosku neměl

Mimoto můj "průtok" financí je myslím zcela ve standardních "studentských" mezích, sice mám ŽL, ale rozhodně neposílám měsíčně nikam statisíce BTW tahle informace je docela zajímavá, nevím o tom, že bych měl někde nějaký limit nebo něco takového do jakého objemu "průtoku" můžu mít studentské konto
    tohle mi nedá nereagovat právě před nějakym asi rokem taky řešil jakou banku zvolit ČS mě docela už vytáčela těma jejich poplatkama i třeba jen za to že mi přijdou peníze,tenhle vlastně nejvíc celkově jsem jim platil asi 80 kč na poplatcích měsíčně, dejme tomu když jsem kdysi asi před 6 roky zakládal účet nebylo moc na výběr,dnes už je tak jsem zvolil http://www.volksbank.cz/vb/jnp/cz/ob...cke_osoby.html
    volksbank, mam vcelku v dosahu relativně za rohem domu mam myslim aktiv konto,nebo jak se jmenuje vedení nic nestojí,karta také ne, internetbanking také ne úroky vcelku nic ale i když mam v poslední době cca pár tisic na účtě dělá to měsíčně aspon +0.75K

[COLOR=#FF0000] I3 12100f [/COLOLga 1700/2x 16gb / RX570 Sapphire / wd blue 500 & 1TB, Crucial BX200 - 240GB/Evga 750w semimod/ samsung dvd-rw/Spartan 3 LT fan 90@120 /BenQ VW2245Z/ Asus xonar ds sound/Win 10 Pro x64 / Net UPC a par větrniku Zalman z3 x201

Member Avatar uživatele Heady
    Věk
    41
    Vliv
    252

Došlo, posílají mi to celkem pravidelně,neposlali mi to jednou jedinkrát a to, když jsem v době "nadělování" byl "v mínusu"... Jinak těch 333 už mi poslali asi před dvěma (??) měsíci...
    oki, diky za info no tak na me zapomeli, nebo jsem zas nejaky mesic platil kartou k jinemu uctu...
    NTB: FSC ESPRIMO Mobile V5505 | Genius SP-HF 2000X | Logitech MX518 Gaming-Grade Optical Mouse | Logitech UltraX | UPC 10M | Ferguson D-880HX | Xkrabice 360 Arcade, 20 GB HDD, 2x white wireless controller - Philips 32PFL7562D/10 via HDMI

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    44
    Vliv
    326

k tem informacim: banky to jednoznacne pohlidany maji, protoze v pripade, ze by nemely, tak by jim hrozil opravdu masivni prusvih v rozsahu cele privatni klientely. navic, banka uz ze sve podstaty je shromazdovatelem osobnich udaju; takze banka se bez vaseho souhlasu (a vam podobnych klientu) nepohne dopredu ani o pid a muze to v klidu zabalit.
    na druhou stranu je fakt, ze kdyz jsem si ted nechal vystavit dalsi kartu k uctu a videl jsem, ze se muj "privatni banker" nekolikerym kliknutim dostal na vypis z meho uctu, tak se priznam, ze mi dost zatrnulo.
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Jen pro info, ten souhlas s nakladanim s osobnimi udaji lze !!KDYKOLI!! odvolat. Muzete treba dat bance pisemne, ze dle zakona XYZ jim zakazujete pouzivat vase osobni udaje pro jine nez nezbytne nutne interni operace a ze jim zakazujete je predavat tretim osobam. Nezbude jim, nez to respektovat. V opacnem pripade je muzete uspesne zalovat (staci vypis uskutecneneho hovoru a ze vas otravovali nejakou nabidkou ... ).

Banky tam samozrejme maj ze je muzou poskytnou tretim osobam ... bla bla bla. A verte tomu, ze ti co vam volaj s banou nemaj spolecnyho zhola nic, jsou to externe najaty firmy, kterejm se posle DB lidi a oni je obvolavaj. Uz to, ze se predstavujou jako banka je porusenim zakona, protoze oni jsou povini rict kdo jsou a ze banku zastupuji.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Reklamacia neuspesna! = UZ UKONCENA -ZAZRAK !
    Založil AjsTi v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 65
    Poslední příspěvek: 02.04.2006, 15:20

Pravidla přispívání