No vidis a ja jsem zase na mnoha mistech cetl, ze nez provozovat RAID5 se sparem je lepsi RAID6, protoze je proste vyrazne spolehlivejsi. Samozrejmne je take pomalejsi...

RAID3 v linuxu zrejmne neni, ale je to natolik obsolete, ze je to asi jedno. Kdyz jsem mluvil o moznosti udelani pole s dvema raptory ve stripu pro paritni disk, tak jsem mel na mysli RAID4, to jsem se spletl.
Standardni RAID 10 se v linuxu nazyva 1+0 a to z toho duvodu, ze musis opravdu nejdrive udelat dva mirrory a az pak z tech mirroru stripe, tedy pokud se nepletu. Jinak co to presne je najdes v te wikipedii, podle me to je presne totez co 1E.

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
Ano, potřebuje stejně disků jako level 5 ve funkčně stejné konfiguraci. Při výpadku se chová také stejně jako RAID5 s hot-sparem. Vůbec jsem neuvažoval s tím, že by někdo používal RAID5 s více disky bez alespoň jednoho hot-sparu, ale evidentně jsem se zpletl. Nikde jsem netvrdil, že je něco "hned", na RAID5 zvlášť není "hned" nic.

Nevím, co se jak nazývá v Linuxu (jakpak je to s tím RAID3?), ale tomuhle už vůbec nerozumím - pokud se v Linuxu nazývá 1E 10, tak jak se proboha nazývá standardní 10? Fakt nechápu, jestli je Linux natolik speciální, že nemůže ani respektovat standardní značení a specifikace a my se tady pak bavíme o něčem, co se jmenuje např. "RAID5", "RAID10", atp. a přitom každý mluvíme o něčem jiném? Jinak hlavní gain u 1E v podání např. IBM je v schopnosti readu a la RAID0, pokud to tak má Linux, tak dobré - většina ostatních řadičů s podporou 1E touhle funkčností neoplývá.