Nikdy a nikde. Pokud jsem pro něco zaujatý, tak jsou to všechny firmy, pro které jsou na prvním místě technologie a ne marketing na oblbování a duševní znásilňování dětí. 3Dfx, PowerVR, Rendition, ATi... většina z nich už neexistuje, což je důkaz toho, že 99% lidí nekupuje hardware podle jeho kvalit, ale podle toho, jak jsou oblbí marketingovými kecy (to bylo míněno globálně k celkové situaci za posledních deset let, ne k tomuto sporu - upozorňuji proto, aby mě zas někdo pomaleji chápavý neobviňoval z psaní fanatických nesmyslů)
Asi potřetí opakuju, že srovnávám aktuální situaci na trhu. Člověk, který se chystá koupit grafickou kartu, by musel být naprostý idiot, aby za nedostatek HD2900XT považoval její nedostupnost před půl rokem.
MomentUpravuješ, co jsem řekl. Napsal jsem doslova "HD2900XT je u nás nepatrně levnější, než GF8800GTS" a "HD2900XT má tedy i mírně lepší poměr cena/výkon". Nikde jsem nenapsal ani čárku o nějaké "globální úspěšnosti" ve vztahu k cenám v ČR, nebo co se mi to snažíš vložit do úst.
Mohu to popřít velmi snadno - nemáš totiž pravdu. Nejnižší cena XT a GTS se v zahraničí liší o $50 ve prospěch GTS. Podle recenzí s aktuálnějšími verzemi driverů (např. Mirkova na zive.cz) vychází XT v průměru o 15% rychleji než GTS. Vezmeme-li v úvahu konkrétní ceny v zahraničí, tedy $349 a $399, je rozdíl 14%. Nechápu tedy, na základě čeho tvrdíš, že poměr cena/výkon je na straně nVidie.
Samozřejmě... jde přeci o to popřít vše, co by mohlo vypadat byť jako jen potenciální výhoda HD2900XT oproti konkurenci a tohle zrovna není zmíněná situace, že?
Bod č. 5. nemá cenu dál rozebírat - zmiňuješ mnoho chyb, ale ani jedinou konkrétní.
Ach jo. Tak se ptám konkrétně, podle kterého parametru a v jaké situaci měla být HD2900XT o tolik rychlejší?
Omyl. Karta HD2900XT byla od začátku směřována jako konkurent GTS. Top model měla být nevydaná XTX. Toto značení ATi používá už skoro rok a půl a stejně jako X1900XTX byla konkurencí 7900GTX, tak měl být Radeon HD2900XTX konkurentem GF8800GTX, což potvrzují i loňské roadmapy. Opět zaměňuješ osobní subjektivní domněnky s fakty.
Ne, zdroj, o kterém "tušíš" mi to jen potvrdil. Původní informace mi poskytl jeden bývalý kolega, který nyní dělá v distribuci a kterému by nijak neprospělo, kdybych jeho jméno vláčel ATi/nV flamem.
Pokud se ještě vártíme k té situacei s drviery, narazil jsem na jeden zajímavý bod. Podle testů vertex shadingu prokazatelně na R600 funguje unifikace ode dne vydání. Ovšem u G80 je i po půl roce od vydání situace dost podivná:
Rozdíl mezi GTS a GTX je podezřele nízký a vůbec neodpovídá rozdílu v počtu streaming procesorů (128 vs. 96), které by v případě, že vezmeme v úvahu i frekvence (1350*128 = 173 giga-operací/vteřinu versus 1200*96 = 115 giga operací za vteřinu), měly znamenat výkonnostní rozdíl mezi GTS a GTX přesně 50%.
Jenže výkon se liší zhruba o 12%. Čím to? Napadá mě jediné možné vysvětlení: Pro vertex shading je fixně nastaven určitý počet jednotek nezávisle na konkrétní kartě. Tento počet je stejný pro GTS i GTX (nároky na vertex shading jsou stejné nezávisle na rozlišení, proto by stejný počet vertex jednotek pro obojí dával smysl) a rozdíl ve výkonu ve vertex shaderech je pak dán pouze rozdílem frekvencí, tedy 1350Mhz vs. 1200MHz = 12%. Buďto je tedy poměr stále fixní, nebo pro vertex shading může být vyhrazeno jen určité maximální množství výpočetních jednotek. Totéž by pak samozřejmě paltilo i pro geometry shader, klíčový prvek SM4.0...