No covece ja jsem videl par videi z PS3 a nevim nevim zda by to postarsi G4 utahlaasi mas na mysli vykon pod linuxem, ktery na nej stale jeste neni dostatecne optimalizovany...navic bych se nedivil, kdyby ta aplikace, ve ktere dostal na frak, jela emulovane...
Ty proste stale nechapes jednu dost zasadni vec: Pro naprostou vetsinu realnych aplikaci je vykon stavajicich procesoru v pevne desetine carce dostatecny. Vyjimku tvori treba huffmanovy kompresni algoritmy, pak nejake hodne specialni aplikace a samozrejmne kompilace zdrojaku.... Naprosta vetsina aplikaci, ve kterych je zoufaly nedostatek vypocetniho vykonu, operuji s plovouci carkou a vetsinou vyuzivaji streaming vektorove instrukce typu SSE a pod. To je ruzna grafika, video, zvuky, fyzika a podobne veci. Naprosta vetsina techto programu resp. algoritmu, ktere bychom tolik potrebovali zrychlit, je IMHO paralelizovatelna, coz vidime realne ve hrach, kde diky masivni paralelizaci uvnitr GPU je mozne renderovat takovou grafiku, o ktere se dnesnim CPU ani nezda. V techto oblastech budou mit CPU typu Cell a GPU obecne velmi vysoky vykon. Ze je huffmanova komprese taktez paralelizovatelna ukazuje nejnovejsi winRAR (ja vim, ma o 0.001% horsi vysledek) a ze pri kompilaci lze vyuzit vice jader vi kazdy linuxar uz davno.
Predpokladam tedy, ze budouci procesory budou neco mezi dnesnimi CPU a GPU, tedy hybridni chip s nekolika beznymi procesorovymi jadry pro pevnou desetinou carku a k nim na spinavou praci v plovouci carce mnoho vysoce vykonnych SIMD mikrojader ala SPE v cellu ci unifikovany shader v GPU. Ze to neni jen nejaka moje halucinace ukazuje nejnovejsi projekt AMD v podobe APU jednotek ktere se chysta integrovat do svych novych CPU. Pravdepodobne take bude potreba aplikovat nejakou formu NUMA architektury, aby se zvetsila pametova propustnost pro jednotliva jadra. Zda to bude klasicka NUMA ci neco podobneho Cellu se uvidi. Jeslti si stale myslis, ze budouci CPU budou jednojadrove topici bestie o frekvenci 10GHz, prosim, ale myslim ze uz sam zacinas chapat, ze takto to nebude...
Jinak ti durazne doporucuji precist si toto: http://arstechnica.com/articles/paed...-multicore.ars
Decela me tam pobavila jedna vec. Vis jak porad tvrdis, ze si nedokazes predstavit MT kompilovani nebo ze to snad ani nejde?
For certain specialized tasks, such as compiling, fine-grained threading works really well. Valve has already implemented a system whereby every computer in their offices automatically acts as a compiler node.
No vida, dokonce 128
Myslim ze unifikovane shadery v 8800 toho uz umi ponekud vice nez SSE jednotka v CPU, ale ja jsem zduraznil, ze to neni totez jako CPU...jen jsem Eaglovy vysvetloval, proc dosahuji GPU tak uzasnych vysledku a ze na to nejdou podle jeho rady o zvetsovani frekvence....a ze GPU nemusi umet jenom renderovat hry tu nekolikrat zduraznil on sam