Libovolný program. Buďto na to doplatí zákazník anebo výrobce. Pokud se vyšší náklady nepromítnou do ceny zákazníkům, pak to znamená, že spousta vývojářů odejde z trhu, a tedy se sníží konkurence a ceny vzrostou v dlouhodobém horizontu (viz například trh s programy a lá Photoshop, který je oligopolního charakteru).
Protože on je za to placen a je to jeho jediná úloha. Programátor je placen především od toho, aby vytvořil něco, co bude plnit určitou úlohu (výkon je v jeho případě vedlejším produktem). Vytvoření dual-core navíc nesníží výrobci CPU náklady na R&D, protože tu má konkurenci, která ho nutí investovat do ILP. Ono mu to jen umožní vymyslet si dostatečný hype na to, aby mohl naboostovat tržby ("víc jader, víc Adidas").
1) Programátoři v drtivé většině případů neoptimalizují ani teď. Analýza zdrojových kódů ukázala, že u některých her ani nebyly zapnuté optimalizace kompilátoru, které jsou v podstatě zdarma (vyžadují jen delší čas kompilace). Tyto optimalizace a profilované optimalizace mohou přinést desítky procent výkonu navíc při minimálním úsilí. Kdo donutí programátora k dvoj- až trojnásobnému úsilí za stejnou prodejní cenu, když on často nechce ani párkrát kliknut ve vývojovém prostředí?
2) Rád hraju Civilization III. S rozsáhlou mapou trvá turn počítače klidně pět až deset minut, což je pro hraní dost extrémní situace. Rychlý single-core zvýší rychlost v této hře, zatímco dual-core s největší pravděpodobností ne (hra je stará tři roky). V čem mi pomůže vyhodit peníze za dual-core, když nárůst výkonu bude nulový?
3) Nevím jak ty, ale já preferuju ty programy, které mají něco do sebe. Nebudu hrát jinou hru než Civilization III nebo Descenta II jen proto, že je optimalizovaná na dual-core. Hraju takové hry, které mě baví a které se mi líbí.
Cena za P4 je neadekvátní nabízenému výkonu. Argumentovat tímto tedy není relevantní, neboť procesor od AMD za stejnou nebo nižší cenu nabídne podstatně vyšší výkon než tento šrot.
Civilization III ani Descent II nejsou moc závislé na grafice. Obdobně DOSbox a obrovské kvantum dalšího software. A i kdybych uvažoval 3D hry, je navýšení výkonu malé a s rostoucím rozlišením / detaily se limitně blíží nule.
Protože jinak by nebyla konkurenceschopná vůči Athlonům 64.
V době uvedení P4 byl Intel v úplně jiné pozici. Měl více méně monopolní postavení a AMD bylo bráno jakou outsider. Dnes je na tom AMD podstatně lépe a má potenciál na to převzít výraznou část trhu.
Koupil bych si AMD.

Odpověď s citací