D50 vs. 400D? Hm..., nechceš sa ešte poobzerať po D80? Cena tam je síce vyššia, ale v prípade že ti ten Canon nepadne do ruky (on je totiž dosť malý), tak skús zvážiť investíciu do D80-ky.
Oproti D50 má 10MPix, kopu funkcií a drobností navyše (ktoré zo začiatku určite nebudeš potrebovať, ale časom sa ti zídu), väčšie telo, hladáčik z D200 (dosť dôležité) a možnosť dokúpiť grip. Tiež je to novší model s vyšším rozlíšením a je to vlastne iba slabo osekaná D200 v plastovom tele. S D50 sa ti môže stať, že za rok už budeš chcieť niečo výkonnejšie a to sú ďalšie peniaze. K tomu, že si s tým dlho vystačíš tiež moc never. Ja keď som kupoval svoju D70, tak som si tiež hovoril že budem potrebovať iba 2 sklá, blesk a hotovo, a teraz som už do toho vrazil šesťcifernú sumu a stále to nemá konca. Vieš, ono to je tak, že potom sa ti hodí nejaké to pevné svetelné sklo (alebo sklá), lacný zoom vymeníš za svetelný zoom (možno že aj so stabilizáciou), ešte zatúžiš po širokom skle a už v tom lietaš. Je to ako droga. Samozrejme toto všetko u oboch značiek niečo stojí (vraj u Nikona trocha menej, ale ja osobne som to nikdy neporovnával), a tu sa hodí kúpiť pre začiatok trocha lepšie telo, lebo jeho upgrade bude po čase asi ďalšia vec nad ktorou budeš rozmýšlať, a ono sa to nezdá, ale je to dosť veľká položka a za jeho cenu už môžeš mať nejaké lepšie sklo a upgrade môžeš odložiť až na čas, kým výjde ďalšia generácia foťákov.
Samozrejme teraz je najdôležitejšie, aby si si oba foťáky ošahal a zistil že ktorý ti padne lepšie do ruky. Potom musíš zvážiť ďalšie veci, ako je veľkosť displeja a hľadáčika, potreba malého informačného LCD (ja osobne by som bez neho ani nemohol existovať) a iné veci (napr. káblová alebo dialková spúšť, možnosť BG, ISO medzistupne) ktoré budeš potrebovať k tomu, aby si mohol pohodlne fotiť. Či sa už rozhodneš vstúpiť do tábora C alebo N, určite to bude dobrá voľba, takže neostáva nič ine než zarpriať dobré svetlo. (ja viem, ten smajlík je o niečom inom...)