Stránka 1 z 3 123 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 56

Téma: Upgrade z kompaktu na zrkadlovku

Standardní Upgrade z kompaktu na zrkadlovku

Nazdar, planujem prejst z kompaktu (Olympus Camedia C-300 Zoom) na zrkadlovku. Upozornujem, ze vo foteni som absolutny amater. Rad by som si tu nechal poradit, kedze vidim, ze je vas tu dost znalych veci. Najprv som mal v plane zobrat nieco lacne - FujiFilm FinePix S5600 ale znami co fotia mi upresnili, ze to nie je zrkadlovka a odporucili mi pozriet sa niekam inak (Nikon, Canon).

Momentalne mam zamerane hlavne na Nikon D50. Viete mi poradit nejaky ekvivalent od inych znaciek (zrejme Canon) aby som si to trochu porovnal, pripadne nieco odporucit?

Oblasti pouzitia... momentalne dost vo vnutornych priestoroch v zlych svetelnych podmienkach (male dieta), inak samozrejme aj vonku, dovolenky atd. Rozmery papierovych fotiek robim 9x13, 10x15, niekedy 13x18, na co mi doteraz samotne 3 MP stacili. Rozsirovanie bude predstavovat mozno najblizsie nejaky objektiv ale to este nemam rozmyslene.

Este mierne pozeram Canon EOS 400D alebo 350D. Pri tychto mi 8 a 10 MP asi momentalne nie je potrebne ale inak sa mi pozdavaju. Su trochu mensie a lahsie ako Nikon D50 ale nie som si isty ci je to vyhoda.

==
    Na zaver dve otazky:
    1. Ma Nikon D50 dioptricku korekciu na hladaciku?
    2. Novsie kompatky maju stabilizator. Zrkadlovky to nemavaju, mozete vysvetlit preco?
    Naposledy upravil ace960; 09.10.2006 v 23:13. Důvod: oprava chyb

Standardní Re: Upgrade z kompaktu na zrkadlovku

Citace Původně odeslal ace Zobrazit příspěvek
    Momentalne mam zamerane hlavne na Nikon D50. Viete mi poradit nejaky ekvivalent od inych znaciek (zrejme Canon) aby som si to trochu porovnal, pripadne nieco odporucit?
    cena / výkona na tom není špatně olympus. U D50 bych uvítal větší dynamiku

Este mierne pozeram Canon EOS 400D alebo 350D. Pri tychto mi 8 a 10 MP asi momentalne nie je potrebne ale inak sa mi pozdavaju. Su trochu mensie a lahsie ako Nikon D50 ale nie som si isty ci je to vyhoda.
    Vyzkoušej uvidíš. Mě ty canony přijdou malý.

Na zaver dve otazky:
    1. Ma Nikon D50 dioptricku korekciu na hladaciku?
    2. Novsie kompatky maju stabilizator. Zrkadlovky to nemavaju, mozete vysvetlit preco?
    1-ano, dá se přikoupit +-3dioptrie pokud by ti nestačila
    2-marketing
    Naposledy upravil russianblue; 09.10.2006 v 23:39.
    Nikon D50/70 + spousta hraček.Prace D3 + 14/2,8 + 24-70/2,8

Terorista karabínový mince Avatar uživatele PiT
    Vliv
    300

Zalezi len od toho, co vsetko chces fotit a kolko do toho chces investovat. Telo je obvykle mala ciastka v porovnani so vsetkym, co k tomu obvykle dokupis.

Nikon je vo vsetkych ohladoch lacnejsi.

1. Ma od -1.6 do +0.5 dioptrii.

2. Niektore zrkadlovky maju stabilizator (Sony Alfa, byvala Konika-Minolta).

Stabilizacia obrazu moze prebiehat v zasade tromi sposobmi.
    1) elektronicka (softwarovo)
    2) stabilizaciou cipu
    3) stabilizaciou optickej sustavy resp. jej casti

Sila/kvalita stabilizacie je zaroven v tom poradi, ako som napisal.

Kompakty stabilizuju prvymi dvoma sposobmi. Zrkadlovky, ktore maju zabudovany stabilizator, druhym sposobom a Canon a Nikon zatial iba tretim sposobom.
    Naposledy upravil PiT; 09.10.2006 v 23:50.
    And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
    Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will

Pokud jsou Tvoje potřeby takové, jaké jsi popsal, bude pro Tebe jakékoliv z aktuálních těl víc než dobré. Udělej si zběžný přehled o konkurenci ve třídě, vyber si ta těla, která Tě zaujala (což se zřejmě stalo) a u nich si následně ověř detailní technické parametry, nebo se tady zeptej na nejasnosti. Dále se zkus zamyslet nad tím, co bys mohl potřebovat do budoucna za příslušenství a zjisti, je-li u pro dané tělo dostupné a kolik stojí. Pak jdi do obchodu a vybrané foťáky vyzkoušej in-natura, jak sedí v ruce, jak se ovládají, atd. Tohle by mělo stačit na to, abys bezpečně poznal svého favorita. Potom jdi domů a najdi si ho za nejlepší cenu na internetu a v klidu ho kup.

Výběr je subjektivní záležitostí a největší roli v něm hrají sympatie ke značce a modelu a subjektivní ergonomie. Bez vyzkoušení naživo a porovnání to uspokojivě nevyřešíš. S žádným aktuálním modelem DSLR neuděláš vyloženou chybu, každý má svoje. Konkrétně D50 je výběhovým modelem, ale pokud Ti bude vyhovovat a dostaneš ho za výbornou cenu, není moc důvod ho nekoupit, ochrana investic při aktuálních cenách nehraje prakticky roli.

PiT: kompakty stabilizují všemi třemi způsoby, úroveň stabilizace závisí na implementaci i použití, nedá se jednodušše říct, že by objektiv stabilizoval lépe než snímač.

Osobně nejsem ani příznivcem ani odpůrcem stabilizace, ale za masové rozšíření a všudypřítomný hype skutečně mohou předně marketing a fakt, že díky rozmachu digitální fotografie je většina uživatelů laiky a je jim třeba focení co nejvíce zjednodušit. Krabička od cigaret se v natažených rukách prostě klepat musí.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Terorista karabínový mince Avatar uživatele PiT
    Vliv
    300

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    PiT: kompakty stabilizují všemi třemi způsoby, úroveň stabilizace závisí na implementaci i použití, nedá se jednodušše říct, že by objektiv stabilizoval lépe než snímač.
    1) Pod kompakty som neratal UZ a EVF s velkym zoomom - ak ich tam zaratam, tak mas pravdu.

2) Stabilizaciou cipu nedosiahnes take vysledky ako stabilizaciou optickej sustavy, pretoze cip nemozes vychylit tolko, kolko sosovku vnutri optickej sustavy. Staci si pozriet najnovsie verzie EF objektivov s IS, ktore maju so stabilizatorom +3-4EV alebo lubovolnu Panasonic kameru (ta ma aj viac EV).
    And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
    Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will

Vstal z mrtvých mince Avatar uživatele MikeD
    Věk
    45
    Vliv
    300

v zadnem pripade te nechci odrazovat od koupe DSLR, ale zkus popremyslet, zda by ti nestacila nejaka EVF zrcadlovka...

nevim, zda si to uvedomujes, ale: DSLR je uzasna vec. Na druhou stranu investice do tela a zakladniho objektivu je jen prvopocatek... casem treba zjistis, ze ti nestaci ohnisko (prikoupis dalsi objektivy) atd. atd... tenhle aspekt s sebou samozrejme nese dalsi a dalsi naklady...

proto musis nejprve zvazit, zda budes chtit v budoucnu investovat do dalsiho vybaveni (z vlastni zkusenosti vim, ze kdyz jsem kupoval zrcadlo, rikal jsem si, ze si vystacim s jednim sklem) - za rok jsem ale do vybavy v dusledku investoval nekolik desitek tisic...

pokud si na predchozi dotaz odpovis ANO, tak potom zacni vybirat... i tady je spousta kriterii - Olympus a Nikon maji podle me napriklad v low-end tride lepsi tela, ale osobne bych rekl, ze treba Canon ma lepsi skla...

jak mi rekl kamarad: nevolis konkretni fotak, ale znacku - od prvni koupe se pote odviji nakup dalsi techniky... v amaterske tride je asi jedno po cem sahnes - pokud budes chtit dale vybavu vylepsovat, tak dobre zvazuj, abys nasledne nepremyslel (podobne jako Jirime) o zmene cele vybavy a prechodu na jinou znacku...
    na zábavu: Intel Celern G1620 (Gelid Solutions Tranquillo) | GB GA-B75-D3V | 8GB Kingston HyperX Fury Blue 1600 | GIGABYTE GTX750 Ti Ultra Durable 2 2GB | Samsung SSD 850 EVO 120GB + WD7500AAKS 750GB + Samsung SpinPoint F1 1TB + Samsung HD204UI 2TB | Seasonic S-12 600W | Dell 2209WA | Windows 10 Home 64bit
    na cesty: AGang Gangsta 7.0 2013 + Lenovo ThinkPad 0328 + Motorola Moto G 2014

dříve, než se na něco zeptáte, zkuste zabrousit na: Google | Wikipedia

Dakujem za odpovede.

- dioptricka korekcia - budem musiet odskusat, ale snad by ta na Nikon-e D50 stacila, na beznych spotrebicoch (ten kompakt co mam, kamera, dalekohlad) mi to staci, mam cylindricke skla kde to s dioptriami nie je take jednoduche ale nie som extra slepuch tak to snad bude ok.
    Nemate link, kde sa uvadza, ze Nikon D50 ma tuto korekciu. V jednom shope (zatial cez telefon) mi tvrdia, ze ju nema.

- stabilizacia
    Papierovo vyzera ze tento kompakt ma opticku stabilizaciu http://www.canon.cz/produkty/digital...00is/popis.htm (uvadzam ho lebo jeden znamy ho ma a tvrdil mi, ze ma opt. stabilizator)

PiT: "...Stabilizacia obrazu moze prebiehat v zasade tromi sposobmi.
    3) stabilizaciou optickej sustavy resp. jej casti
    Canon a Nikon zatial iba tretim sposobom..."
    Myslis, tym ze niektore modely zrkadloviek Canon a Nikon maju stabilizaciu? Ak tak ktore?

- rozsirovanie
    Vidim to v blizkej buducnosti na dalsi objektiv (nieco do prirody do dialky) a stativ. Viac ma momentalne nenapada.

jan555: D50 ako vybehovy model - osobne neberiem do uvahy ci je nieco novinka alebo stary model, okrem toho u samotneho Nikon-u neviem o nicom podobnom ako D50, ale sa chysta nejaky nastupca?

- investicia
    V zasade nemam nejake financne obmedzenie (v rozumnych medziach) ale predsa nebudem kupovat nieco za 50k ked mi na moje potreby staci nieco za 30k. Takisto nemam dobry pocit mat na krku fotak za 100k niekde na dovolenke.

==
    MikeD: zatial som viac nakloneny na zrkadlovku, beriem do uvahy vsetko co pises
    Znacka mi je viac sympaticka Nikon (bez praktickeho dovodu) ale Canon ma zacina viac presvedcovat funkcnostou.
    Ohladne EVF... mal som na zaciatku vybraty FujiFilm FinePix S5600. Co nan hovoris?

Inak mam pocit, ze ci uz vyberiem Nikon alebo Canon tak nic nepokazim, vratane dalsieho rozsirovania. Predpokladam, ze na tieto dve znacky je dost objektivov a ineho prislusenstva.
    Naposledy upravil ace960; 10.10.2006 v 11:54. Důvod: MikeD

Citace Původně odeslal PiT Zobrazit příspěvek
    2) Stabilizaciou cipu nedosiahnes take vysledky ako stabilizaciou optickej sustavy, pretoze cip nemozes vychylit tolko, kolko sosovku vnutri optickej sustavy. Staci si pozriet najnovsie verzie EF objektivov s IS, ktore maju so stabilizatorom +3-4EV alebo lubovolnu Panasonic kameru (ta ma aj viac EV).
    Zelený strom teorie ... Tím odhlížím i od toho, že i papírově uvádí výrobci i u stabilizovaných čipů to samé, viz např. "Pentax are claiming between 2 and 4 stops over non-SR." či "Sony's engineers have made some significant improvements to the system and now claim shutter speeds 3.5 stops slower can be used with Super SteadyShot enabled." Celkově je stabilizace snímače pochopitelně mnohem lepším řešením než stabilizace objektivů.

ace: je tím myšleno, že Canon či Nikon mají v nabídce stabilizované objektivy, nikoliv těla.

Ad D50 - je tu dlouho, min. výbavou a snímačem je za zenitem a prodává se prakticky za výprodejové ceny. Myslím, že nebude trvat dlouho, než přijde nástupce, otázkou je, jak to nadále Nikon pojme ...
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Citace Původně odeslal ace Zobrazit příspěvek
    Dakujem za odpovede.

- dioptricka korekcia - budem musiet odskusat, ale snad by ta na Nikon-e D50 stacila, na beznych spotrebicoch (ten kompakt co mam, kamera, dalekohlad) mi to staci, mam cylindricke skla kde to s dioptriami nie je take jednoduche ale nie som extra slepuch tak to snad bude ok.
    Nemate link, kde sa uvadza, ze Nikon D50 ma tuto korekciu. V jednom shope (zatial cez telefon) mi tvrdia, ze ju nema.
    tu korekci má
    můžu tě odkázat pouze na manuál, ten stáhneš na stránkách Nikonu.
    Nikon D50/70 + spousta hraček.Prace D3 + 14/2,8 + 24-70/2,8

OK. Ostava mi len chytit ich do ruky - Nikon D50 a Canon EOS 400D.
    Neviete o nejakom dobrom obchode v okoli ZV/BB?

D50 vs. 400D? Hm..., nechceš sa ešte poobzerať po D80? Cena tam je síce vyššia, ale v prípade že ti ten Canon nepadne do ruky (on je totiž dosť malý), tak skús zvážiť investíciu do D80-ky.
    Oproti D50 má 10MPix, kopu funkcií a drobností navyše (ktoré zo začiatku určite nebudeš potrebovať, ale časom sa ti zídu), väčšie telo, hladáčik z D200 (dosť dôležité) a možnosť dokúpiť grip. Tiež je to novší model s vyšším rozlíšením a je to vlastne iba slabo osekaná D200 v plastovom tele. S D50 sa ti môže stať, že za rok už budeš chcieť niečo výkonnejšie a to sú ďalšie peniaze. K tomu, že si s tým dlho vystačíš tiež moc never. Ja keď som kupoval svoju D70, tak som si tiež hovoril že budem potrebovať iba 2 sklá, blesk a hotovo, a teraz som už do toho vrazil šesťcifernú sumu a stále to nemá konca. Vieš, ono to je tak, že potom sa ti hodí nejaké to pevné svetelné sklo (alebo sklá), lacný zoom vymeníš za svetelný zoom (možno že aj so stabilizáciou), ešte zatúžiš po širokom skle a už v tom lietaš. Je to ako droga. Samozrejme toto všetko u oboch značiek niečo stojí (vraj u Nikona trocha menej, ale ja osobne som to nikdy neporovnával), a tu sa hodí kúpiť pre začiatok trocha lepšie telo, lebo jeho upgrade bude po čase asi ďalšia vec nad ktorou budeš rozmýšlať, a ono sa to nezdá, ale je to dosť veľká položka a za jeho cenu už môžeš mať nejaké lepšie sklo a upgrade môžeš odložiť až na čas, kým výjde ďalšia generácia foťákov.
    Samozrejme teraz je najdôležitejšie, aby si si oba foťáky ošahal a zistil že ktorý ti padne lepšie do ruky. Potom musíš zvážiť ďalšie veci, ako je veľkosť displeja a hľadáčika, potreba malého informačného LCD (ja osobne by som bez neho ani nemohol existovať) a iné veci (napr. káblová alebo dialková spúšť, možnosť BG, ISO medzistupne) ktoré budeš potrebovať k tomu, aby si mohol pohodlne fotiť. Či sa už rozhodneš vstúpiť do tábora C alebo N, určite to bude dobrá voľba, takže neostáva nič ine než zarpriať dobré svetlo. (ja viem, ten smajlík je o niečom inom...)
    Intel Core i7-6700K @4.4 GHz | Noctua NH-D14 | GA-Z170-HD3 | 4x 8GB 2400 MHz CL12 DDR4 RAM | Sapphire HD 7770 GHz Edition Vapor-X | Samsung 850 EVO 250 GB SSD | Adaptec 71685 | RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm) | RAID5: 4x WD30EFRX (WD Red 3TB) | Asus DRW-2140L1T | Dell U2515H | Seasonic X-750 | Fractal Design Define R2 black | 3x Noctua NF-P14 FLX | Noctua NF-S12B FLX | APC Smart-UPS XL 750VA
    Intel Core 2 Quad Q9300 | 2x 2GB A-DATA Vutesra 800 MHz DDR2 RAM | Adaptec 5405 | RAID1: 2x WDC R3 WD57502ABYS (750GB, 32MB cache, 7200rpm) | Fractal Design Define R3 black | APC Smart-UPS XL 750VA + APC Smart-UPS XL 24V Battery Pack
    Nikon F100 | AF 35/2 D | SB-800 | Velbon Sherpa 450n | JOBY Gorillapod SLR-Zoom | Lowepro Mini Trekker | Lowepro Orion Trekker II | Crumpler Pretty Boy 2500 (M)
    Dell Latitude D830 | Intel Core 2 Duo T7300 @2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB | Intel 965 (Santa Rosa) | 2x 1GB DDR2 RAM, 667MHz | GMA X3100 | 15,4" WSXGA+ LCD | Hitachi 120GB HDD, 7200rpm 16MB cache | Wifi 802.11 b/g/n
    Lenovo Thinkpad X200s | Intel Core 2 Duo SL9400 @1,86 GHz, 6MB L2 cache | 2x 4GB DDR3 RAM | Intel HD 4500 | 12" LED WXGA+ LCD | Intel 320 80GB SSD

osobni zkusenost se stabilizaci cipu po nejake dobe, me privedla k tomu, ze telo bez stabilizace bych si uz nikdy neporidil.

Obzvlast v podvecer, v mistnostech, pri foceni proudici vody atd. je hodne hodne znat a do zacatku (a pro amatera jako ja) je lepsi volbou, protoze porizovaci cenu tela zvedne minimalne, coz jen tezko plati o IS objektivech.

Se stabilizaci udrzim bez opery casy okolo 1/30 az 1/15, o cemz jsem si mohl u kinofilmove zrcadlovky a poruznu pupujcovanych Canonu, Nikonu atd. bez IS skel nechat jenom zdat (mam klepave ruce...).
    PC uz lehce postarsi...
    Sony A200 + Sony 18-200

Vstal z mrtvých mince Avatar uživatele MikeD
    Věk
    45
    Vliv
    300

Citace Původně odeslal e1 Zobrazit příspěvek
    Oproti D50 má 10MPix
    ja se vzdycky bavim, kdyz vsichni u fotaku operuji poctem mpix... osobne mam 6mpix a zatim jsem nepoznal, ze by mi to nestacilo (fotky A0, A1, A2 fakt netisknu)...

operovani mpix mi prijde podobne jako zname "cim vice pruhu, tim vice Adidas"...
    na zábavu: Intel Celern G1620 (Gelid Solutions Tranquillo) | GB GA-B75-D3V | 8GB Kingston HyperX Fury Blue 1600 | GIGABYTE GTX750 Ti Ultra Durable 2 2GB | Samsung SSD 850 EVO 120GB + WD7500AAKS 750GB + Samsung SpinPoint F1 1TB + Samsung HD204UI 2TB | Seasonic S-12 600W | Dell 2209WA | Windows 10 Home 64bit
    na cesty: AGang Gangsta 7.0 2013 + Lenovo ThinkPad 0328 + Motorola Moto G 2014

dříve, než se na něco zeptáte, zkuste zabrousit na: Google | Wikipedia

Mirtex, to je sice pekné, že udržíš čas 1/30s aj dlhší, ale to to je ti pri fotení ľudí v nejakej tmavej miestnosti asi tak na dve veci. Mal som možnosť fotiť so stabilizovaným Canonom S3 IS a v tej istej miestnosti so svojou zrkadlovkou a môžeš mi veriť že čas 1/30s a dlhší bol prakticky nepoužitelný. Na mojom Nikone to istila svetlá 50-ka F1.4. Bol problém s malou HO, ale bolo to použitelné. Fotky s IS boli nepoužitelné, a to som fotil na ISO800 F2.7 + stabilizácia. Môj Nikon mal k dobru skoro +3EV a to je podstatné. Výhodu tej stabilizácie vydím skôr v tom, že je možné fotiť napr. podvečer s tele, ale aj tam si myslím že rozumný čas pre fotenie ľudí je do 1/50s.

MikeD, aj keď netlačíš formýty A0, môže sa ti vyššie rozlíšenie hodiť.
    1. 6MPix formátu 3/2 je pri 300dpi 25,5x17 cm. K A4 už musíš resamplovať.
    2. Niekedy je potrebné spraviť orez alebo výrez.
    3. Pri fotení na vysokom ISO a následnom odšumení sa ti strácajú detaily, tiež sa hodí vyššie rozlíšenie.
    MikeD, fotka nie je primárne o MPix, ale platí pravidlo, že čím viac tým lepšie. Keby vyšší počet pixlov nemal aj praktický zmysel (hovorím o zrkadlovkách), tak by dnes 1D od Canonu malo namiesto 16MPix snímača by mohol mať "iba" 6Mpix bez šumu na ISO6400.
    Intel Core i7-6700K @4.4 GHz | Noctua NH-D14 | GA-Z170-HD3 | 4x 8GB 2400 MHz CL12 DDR4 RAM | Sapphire HD 7770 GHz Edition Vapor-X | Samsung 850 EVO 250 GB SSD | Adaptec 71685 | RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm) | RAID5: 4x WD30EFRX (WD Red 3TB) | Asus DRW-2140L1T | Dell U2515H | Seasonic X-750 | Fractal Design Define R2 black | 3x Noctua NF-P14 FLX | Noctua NF-S12B FLX | APC Smart-UPS XL 750VA
    Intel Core 2 Quad Q9300 | 2x 2GB A-DATA Vutesra 800 MHz DDR2 RAM | Adaptec 5405 | RAID1: 2x WDC R3 WD57502ABYS (750GB, 32MB cache, 7200rpm) | Fractal Design Define R3 black | APC Smart-UPS XL 750VA + APC Smart-UPS XL 24V Battery Pack
    Nikon F100 | AF 35/2 D | SB-800 | Velbon Sherpa 450n | JOBY Gorillapod SLR-Zoom | Lowepro Mini Trekker | Lowepro Orion Trekker II | Crumpler Pretty Boy 2500 (M)
    Dell Latitude D830 | Intel Core 2 Duo T7300 @2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB | Intel 965 (Santa Rosa) | 2x 1GB DDR2 RAM, 667MHz | GMA X3100 | 15,4" WSXGA+ LCD | Hitachi 120GB HDD, 7200rpm 16MB cache | Wifi 802.11 b/g/n
    Lenovo Thinkpad X200s | Intel Core 2 Duo SL9400 @1,86 GHz, 6MB L2 cache | 2x 4GB DDR3 RAM | Intel HD 4500 | 12" LED WXGA+ LCD | Intel 320 80GB SSD

Citace Původně odeslal e1 Zobrazit příspěvek
    Mirtex, to je sice pekné, že udržíš čas 1/30s aj dlhší, ale to to je ti pri fotení ľudí v nejakej tmavej miestnosti asi tak na dve veci. Mal som možnosť fotiť so stabilizovaným Canonom S3 IS a v tej istej miestnosti so svojou zrkadlovkou a môžeš mi veriť že čas 1/30s a dlhší bol prakticky nepoužitelný. Na mojom Nikone to istila svetlá 50-ka F1.4. Bol problém s malou HO, ale bolo to použitelné. Fotky s IS boli nepoužitelné, a to som fotil na ISO800 F2.7 + stabilizácia. Môj Nikon mal k dobru skoro +3EV a to je podstatné. Výhodu tej stabilizácie vydím skôr v tom, že je možné fotiť napr. podvečer s tele, ale aj tam si myslím že rozumný čas pre fotenie ľudí je do 1/50s.
    lidi temer nefotim, fotim predevsim staticke veci. Uvnitr budov napriklad interiery kostela atd.

A je hezke, ze vime, ze na foceni lidi je to blbe, ale to je jasne. Jen pro toho, kdo si porizuje zrcadlovku a kompaktu, je k levnejsim objektivum (amater si tezko koupi nekrestansky drahe IS objektivy) stabilizace cipu rozhodne velka vyhoda, moc se nepodepise ani na vaze fotoaparatu a na foceni venku, kdyz neni zrovna slunny den, je k nezaplaceni.

Ten kdo foti hlavne lidi a akce to neoceni, ale pro ty co hlavne krajinu a exteriery (ja) je to celka velka vyhoda.
    PC uz lehce postarsi...
    Sony A200 + Sony 18-200

e1: Beriem na vedomie co pises a v zasade suhlasim ale dat 23k za D50 a 45k za D80 (obidve ceny su prve co som nasiel, vratane zakladneho objektivu) je dost velky rozdiel. Moj ucel fotenia je aby som mal pekne fotky rodiny. Zatial nepocitujem potrebu vybehnut von a fotit ale ked je co tak to odfotit. Otazka je, ze keby som neskor chcel menit telo D50 za D80 ci budem moct pouzit objektivy.

Mirtex: Vies odporucit konkretnu zrkadlovku, ktora ma stabilizaciu v tele? Predpokladam, ze nemusi byt zapnuta natvrdo takze by sa s tym dalo experimentovat.

Re: megapixely
    Osobne robim bezne fotky od 9x13 po 13x18 ale posledny dovod je pre mna zaujimavy, kedze mam dost zasumenych fotiek.
    "e1: 3. Pri fotení na vysokom ISO a následnom odšumení sa ti strácajú detaily, tiež sa hodí vyššie rozlíšenie."
    Mas tym na mysli odsumovanie cez nejaky sw na pc?

--
    Male pozadie co ma vedie k zrkadlovke. Kedysi som mal fotak Praktica L, tusim presne takyto http://www.sandsbooks.co.uk/ebay/2_4_06/Pict5515.jpg. Nie som expert na fotenie ale mal som z toho vzdy super fotky. Odmeral som expozimetrom svetlo, nastavil som ISO, semtam pouzil aj dialkovu spust a bolo to, fotky nadherne ci uz vonku alebo dnu. Akurat bol dost tazky ale vzdy som dal vyvolat cely film a vsetky fotky az na vynimku boli ok. Teraz mam kompakt digital a je to otras. Vacsinu fotiek rozmazanych alebo zasumenych. Rad by som mal opat pekne fotky.

2 ace: doporucil bych ti Sony, ale bojim se, ze me milovnici ostatnich znacek umlati objektivy...
    Sam mam Koniku-Minoltu a Sony je vicemene jen prebarvena KM. Koupil jsem kdyz se prestala delat za skvelou cenu.
    PC uz lehce postarsi...
    Sony A200 + Sony 18-200

Mirtex: keď chceš fotiť dlhším časom tak dôležité je, aby si mal najprv svetelné sklo a nie objektív alebo telo so stabilizíciou. On so sklom F4+ je len núdzovka. Niekedy pomôže, niekedy nie. Tiež je dôležité že so stabilizáciou nespravíš bokeh, so svetelným sklom áno, a toto je vo fotografií určite dôležitejšie než aby si udržal o 3-4 čísla dlhší čas.

ace: pozeraj sa aj na to, že aký základný objektív je v sete. Tam je cenovo rozdiel asi 10.000 Sk. , takže tá vyššia cena je adekvátna, pri D50 by si asi ako prvé menil práve tú 18-55ku zo setu.
    K foteniu s digi: sám si si "odpovedal". Kedysi sa fotilo tak, źe si musel všetko zmerať a nastaviť. Dnes sa fotí štýlom cvakania a následného triedenia toho čo sa podarilo a čo nie. Film a vyvolanie tiež stálo nejaké peniaze a určite si si rozmyslel, že čo odfotíš a ako. O tom to je...
    Dneš už nikto nemeria, každý spolieha na automatiku a svaká.
    K bodu 3: myslel som na odšumovanie v PC, ale týka sa to aj odšumovania v tele aparátu keď fotíš do JPEG.

Sony alfa: je to v pohode aparát pokial sa s ním fotí do RAW. To čo mi skôr vadí je, že okrem jedného aparátu nemajú zatial v ponuke nič a kebyže sa jeden pekný deň vykašlú na DSLR segment, lebo im to nebude dostatočne vynášať, tak neviem čo bude. Staré sklá od KM to určite nezachránia. Sony je tiež známe tým, že majú pomerne drahé príslušenstvo, takže tam by som si určite rozmyslel či brať alebo nebrať.

Snad sa tu nebude kamenovat.
    Zda sa, ze sa jedna o jeden model DSLR-A100, DSLR-A100K kde K predpokladam znamena ciernu farbu. Mozno sa tu najde nejaky dalsi zastanca.

K setom a objektivom... posledne pozeram:
    D50 Black Double Kit http://www.europe-nikon.com/product/.../overview.html
    Objektivy:
    AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55 mm f/3,5-5,6G IF-ED
    AF-S DX Zoom-Nikkor 55-200 mm f/4-5,6G IF-ED
    29k skk napr tu http://www.hej.sk/digitalne-foto/obc...kon/nikon-d50/

CANON EOS 400D + EF-S 18-55
    30k skk napr tu http://www.agem.sk/defaultweb.php?cm...roduct=8655933

Odhliadnuc na MP a par podla mna zatial nevyraznych veci 400d oproti d50 sa mi zda d50 vyhodnejsi.

jednoznacne vyberaj DZ kity, su najvyhodnejsie funkcne aj financne a potom mas na vyber v zasade E-500 a D50 za rovnaku cenu (+-21k kc), zajdi do shopu, chyt do ruky vyskusaj a uvidis ... inak co tu padlo su samozrejme vsetko dobre rady a ja len dodam ze oly E-500 je predsalen horsi v sume ako D50
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

presne tak, dulezite je jit zkusit jak to sedi v ruce a jak se clovek szije s ovladanim, ja jsem napriklad zcela nekompatibilni s Olympusy, jejich system ovladani mi prijde priserny, jinym lidem prijde hrozna Minolta...
    PC uz lehce postarsi...
    Sony A200 + Sony 18-200

OK, dakujem vsetkym za rady. Momentalne som nachcipany ale hned ako budem moct tak vyrazim + kolega mi donesie na odskusanie D70-ku.

jedna technicka > D50!=D70 odlisnosti je pomerne hodne
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Citace Původně odeslal MadCap Zobrazit příspěvek
    jedna technicka > D50!=D70 odlisnosti je pomerne hodne
    Podla toho co som zatial cital, by mala byt podstata ovladania rovnaka a telo priblizne rovnake. Nie je to tak? Ide mi o pocit z podobneho fotaku.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Podvod na uzivatele jmenem FUP
    Založil trodas v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 114
    Poslední příspěvek: 04.11.2006, 08:08
  2. Nedoléhající zadní chladič na pamětech DDR na grafice MSI FX
    Založil Nvidia fanda v sekci fóra NVIDIA grafické karty
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 24.12.2004, 15:45
  3. Je to dlouhy, ale precteni stoji za to...
    Založil Ogre v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 23.01.2004, 23:52

Pravidla přispívání