Ja jsem vychazel napr. z toho clanecku: http://www.cdr.cz/a/13484, pravda je ze to je spise problem vyuziti hyper-threadingu nez vice jader. . Neni to ale rozhodne poprve, co jsem cetl, ze vice nez 2 CPU neumi wokna poradne obslouzit ve srovnani napr. s linuxem.
Ad ty hry: okej, presvedcili jste me, ze to uplne snadne nebude, ale evidentne to jde, viz mnou stale omylany GRAW. Ja doufam, ze pro fyziku vznikne nejake univerzalni API, nejlepe otevrene, jako je napr. OpenAL (opet GRAW ) pro zvuk ci OpenGL pro grafiku. Stejne tak jsem uz neco zaslechl i o API pro AI. Melo by to nekolik vyhod: zaprve, nebyl by problem s vyuzitim akcelerace pomoci PPU karet, nebo dokonce s pomoci graficke karty. Zadruhe, programatorum by se vyrazne urychlila a zjednodusila prace na novych hrach. Zatreti, vetsina vypoctu by predpokladam bezela v oddelenem vlakne (v pripade pouziti CPU). Dokud tyto API nebudou, musi se s tim holt programatori poprat, pokud chteji vyuzit potencialu DC, ktery, at se vam to libi nebo nelibi, bude mit zachvili kazdy alespon trochu dobry pocitac.
Ad ta narocnost fyziky a pod: ja jsem mel za to, ze u vetsiny takovychto vypoctu se narocnost/kvalita vypoctu nastavuji par parametrama, ktere urcuji presnost vypoctu. Tak to alespon funguje u vedeckych programu na fyziku. Pokud se totiz nepletu, pocitaji se budto rozlicne integraly, resi se diferencialni rovnice ci se pocitaji matice a to jsou vsechno vypocty, u kterych se presnost/narocnost vypoctu nastavuje relativne snadno.

A jestli tu zas pisu naproste bludy, tak me zkuste neurazet, ja se take snazim

Citace Původně odeslal swarm Zobrazit příspěvek
Nesouhlas. V NT řadě ušla podpora více procesorů velký kus cesty. Mám fyzicky zkušenost s 8mi procesorovými servery už na speciálních verzích NT4.0 a už tam to bylo použitelné velmi dobře.
Tohle mi přijde, že nejčasteji vychází z toho, že si lidi říkaj, že XPčka tu jsou už 5-6 let a dualcore tu jsou přece chvíli ...jinak si to vážně nedokážu vysvětlit . Ale mile rád se od vás nechám poučit, aby se neřeklo .
Pohybuju se mezi lidma, kteří dělají hry, které můžete běžně vidět na pultech obchodů a v reklamách a něco jsem k tomu taky pochytil. Komplikované to rozhodně je. Vytváří to větší požadavky na programátora (aby to bylo použitelné a hlavně stabilní) a na jeho (jejich) čas. Když si vemu, že 90% her je limitováno jen a pouze grafickou kartou v dnešní době, tak ani neni tak úplně důvod se o tyto optimalizace snažit a hlavně se nikomu ten čas navíc nezaplatí na "zisku navíc".
No a když se zaměřim ještě na jednu věc, co tu od tebe zazněla. To, že se třeba osere AI, fyzika nebo grafika doteď nebylo kvůli tomu, že by to procesor nestíhal, kvůli tomu se tyhle kompromisy nedělaj. Ty jsou proto, protože to všechno je náročné na vývoj a udělat hru, která bude mít jak promakanou AI, tak fyziku i grafiku a nic se neosere, je dost náročné.