Instaloval jste někdy nějakou linuxovou distribuci ?? Já osobně používám Mandrivu a u ni lze při instalaci zvolit co chci/nechci nainstalit. Nechci FF, nevadí, odškrtnu její instalaci a zvolím si alternativu. Nechci Amarok, taky není problém...
Naopak, pokud se tímto nechcete zabývat, stačí zvolit při instalaci možnost "Systém s KDE" nebo "Systém s Gnome" a na nic se Váš již instalátor neptá.
Chci nainstalovat nějaký další software, který není na instalačním DVD? taky žádný problém, přidám zdroj, ze kterého se mi požadovaný software nainstaluje automaticky při instalaci OS.
Instalace Windows a instalace Linuxu je pekelný rozdíl.Ve Windows si ani nevyberete, kam si přejete ukládat své dokumenty a nastavení, změna lokace /home při instalaci Mandrivy je hračkou, to nemluvím o dalších možných úpravách.
Taková instalace je ve světě Windows pouhým snem, to nepočítám, kolik SW najdete na instalačních médiích nějaké šikovné distribuceTřeba Debian, co vím, teď má Blue-ray disk, obsahující veškerý software, který spravuje ve svých repozitářích. Samozřejmě to nikomu nevadí, jednak Linux je minoritou, jednak lze nastavit, co chci a nechci nainstalovat, čili to není jak u Windows...
Vrcholem demence instalačního procesu Windows je, že přepíší zaváděč, čili pokud instalujete třeba W7 a máte již nainstalovanou třeba Mandrivu, tak Vám pěkně W7 přepíše zaváděč, ani se nezeptá. A proč? Protože MS neuznává konkurenci, právě proto taky nemám rád MS a snažím se mu vyhýbat...Samozřejmě to lze po instalaci W7 opravit pomocí instalačního DVD Mandrivy , pomocí kterého si nainstalujete zaváděč podporující jak Mandrivu, tak W7.
ale to už jsem se trošku rozepsal do OT...Jen jsem chtěl zdůvodnit, v čem se liší instalace Linuxu (Mandrivy) oproti Windows a zaregovat tak na uživatele peta303...