Amok, když je tak nemáš rád, předpokládám, že zásadně používáš Linux...?
Amok, když je tak nemáš rád, předpokládám, že zásadně používáš Linux...?
Instaloval jste někdy nějakou linuxovou distribuci ?? Já osobně používám Mandrivu a u ni lze při instalaci zvolit co chci/nechci nainstalit. Nechci FF, nevadí, odškrtnu její instalaci a zvolím si alternativu. Nechci Amarok, taky není problém...
Naopak, pokud se tímto nechcete zabývat, stačí zvolit při instalaci možnost "Systém s KDE" nebo "Systém s Gnome" a na nic se Váš již instalátor neptá.
Chci nainstalovat nějaký další software, který není na instalačním DVD? taky žádný problém, přidám zdroj, ze kterého se mi požadovaný software nainstaluje automaticky při instalaci OS.
Instalace Windows a instalace Linuxu je pekelný rozdíl.Ve Windows si ani nevyberete, kam si přejete ukládat své dokumenty a nastavení, změna lokace /home při instalaci Mandrivy je hračkou, to nemluvím o dalších možných úpravách.
Taková instalace je ve světě Windows pouhým snem, to nepočítám, kolik SW najdete na instalačních médiích nějaké šikovné distribuceTřeba Debian, co vím, teď má Blue-ray disk, obsahující veškerý software, který spravuje ve svých repozitářích. Samozřejmě to nikomu nevadí, jednak Linux je minoritou, jednak lze nastavit, co chci a nechci nainstalovat, čili to není jak u Windows...
Vrcholem demence instalačního procesu Windows je, že přepíší zaváděč, čili pokud instalujete třeba W7 a máte již nainstalovanou třeba Mandrivu, tak Vám pěkně W7 přepíše zaváděč, ani se nezeptá. A proč? Protože MS neuznává konkurenci, právě proto taky nemám rád MS a snažím se mu vyhýbat...Samozřejmě to lze po instalaci W7 opravit pomocí instalačního DVD Mandrivy , pomocí kterého si nainstalujete zaváděč podporující jak Mandrivu, tak W7.
ale to už jsem se trošku rozepsal do OT...Jen jsem chtěl zdůvodnit, v čem se liší instalace Linuxu (Mandrivy) oproti Windows a zaregovat tak na uživatele peta303...
Naposledy upravil JamesCZ; 17.06.2009 v 10:10.
Oblíbil jsem si Dropbox - pokud chcete získat bonusových 250 MB k základním 2 GB, registrujte se zde (dozvím se Váš email a jméno, co zadáte při registraci).
Vyšla Mandriva Linux 2010 informace zde, download zde
AMD AthlonXP 2000+; 1,5 GB RAM;WD 250 GB + WD 60 GB; GF 4 MX 64MB VRAM.
Mandriva Linux 2010 CZ FREE (výchozí), Windows XP Professional SP3 CZ(jen škola).
Spokojený uživatel KDE 4.4.2
Pokud máte zájem, mám svůj blog, který najdete zde.
ad Blacknight - instaloval a ne jednu.
Osobně preferuji Debian (běží mi na něm dva routery* a mám jej jako sekundární systém na PC víceméně podle představ - až na pomalý boot, skoro minuta je na mě moc).
* netinst, čistý a holý systém, staženo a nainstalováno jen pár balíčků, které tam jsou nezbytně potřeba + MC pro můj uživatelský komfort, díky Martymu pak funguje routování na míru. Přesto by to šlo optimalizovat (v tomto případě boot).
Mandrivu jsem po špatné zkušenosti s Mandrake nepoužil. Taktéž nemusím SUSE, nepotřebuji obrovský balík, stačí mi málo. Ale zároveň chci systém maximálně optimalizovaný pro daný počítač, což už trivialita není. U oken to za pomoci nLitu dokáže skoro každý.
Bohužel např. na Debianu založené Ubuntu, které má jinak velký potenciál, tyto možnosti výběru během instalace nemá a rychlost taky nic moc. Má i zbytečné programy, které stejně dávám pryč a místo nich dávám náhrady. V tom je lepší on-demand instalace Debianu. Jenže u SUSE a Mandraku (u Mandrivy předpokládám, že to bude stejné), je milion kategorií a milion programů. Pro základ ale stačí vybrat kancelářské programy, prohlížeč, přehrávač, komunikátor, správce souborů a pak volit kategorie a zda a co v nich (typu programátorské nástroje, hry...)
Nicméně bych tu nechtěl řešit Linuxové distribuce.
Co se týče absence prohlížeče, napadají mě dva scénáře:
a) IE tam nebude, ale bude stále funkční možnost využít jeho jádro pro Windows Update nebo třeba pro stažení jiného prohlížeče jako to lze v XP po vykostění IE nLitem při zachování jádra (netřeba mít spuštěný iexplore.exe, ne zrovna málo uživatelů IE browsí v okně Průzkumníka pomocí adresního řádku a jsou ještě další způsoby),
b) nebude tam ani jádro a to si myslím nebude ani korektně fungovat (nehledě na nutnost kuchat hluboko do systému)
Vzhledem k tomu, že systém je udělaný podle a) a IE je jen nadstavba nad svým jádrem, které je více či méně integrováno do jádra systému, bude se to také situaci a) blížit
Naposledy upravil peta303; 18.06.2009 v 02:39.
Podle informací, které se vyskytují zdebych variantu a) zahodil.Viděli jsme také Windows 7 bez IE, na trik, že do adresního řádku průzkumníka napíšete http://<adresa>, můžete zapomenout, nefunguje to. Samozřejmě pro takový systém nebude Windows Update nabízet bezpečnostní a jiné aktualizace pro Internet Explorer (pochopitelně pokud si IE nainstalujete, aktualizace budou k dispozici).
Jak je napsáno na témže míst o něco níže, MS se z toho vyvlékl celkem jednoduše, protože OEM builder může do systému nahrát kdejakou aplikaci (což se dnes ve velkém taky děje) - software k hardware v PC, promoakce (ke zvukové a grafické kartě, AVG/Symantec Internet Security free/trial, MS Office trial na 60 dní, ...) tak ten samý OEM builder tam může IE/FF/Operu/... dát.
Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím hodnocení/reputaci/karmu - prostě ikonku s vahami pod avatarem.
Kdo vás kdy a za co ohodnotil uvidíte ve svém Uživatelském panelu.
ja bych se ani nedivil, kdyby ie byl nekde na placce v nejakym zastrcenym adresari ... popripade sel doinstalovat z WinUpdate
Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.
Pridam par postrehu a komentaru cloveka, ktery se s produkty firmy Microsoft rozloucil nadobro pred nekolik lety (flame komentare prosim na PM, at to tu nezasirame):
Instaloval jsi nekdy nejakou komercni distribuci, kterou je potreba si nejdrive koupit? Vetsina "vyrobcu" nema dostatecne (lidske) prostredky na podporu nekolika prohlizecu zaroven. Pokud ti vyrobce da jedno (velke) desktopove prostredi s jednim prohlizecem (pomineme-li textove browsery), jako zakaznik s tim taky nic neudelas a vyrobce je pak predmetem stejneho sporu, jako MS vs. EK. Podpora dvou velkych renderovacich jader (napr. Gecko vs. WebKit) stoji velke prostredky, vezmeme-li si v uvahu napr. jen security team.
Osobne povazuju rozhodnuti EK za nestastne a musim se zastat Microsoftu, kdyz si predstavim, v jake pozici je a ze v podobne pozici se muze ocitnout jakykoliv jeho konkurent, ktery by se stal podobne uspesnym na trhu.
Technicka: pokud si dobre pamatuju, Internet Explorer je jen par kB velky kabatek okolo renderovaciho jadra (MSHTML.dll?), ktery se pouziva v rade jinych aplikaci, dodavanymi s Windows. Napr. HTML Help Viewer, ruzne jine systemove dialogy, mozna s tim souvisi i runtime podklad pro XAML aplikace (a tipl bych si, ze Office 12 a novejsi budou vyuzivat stejne jadro). Stejne tak MS muze na teto bazi vytvorit jednuchou aplikaci slouzici pro stahnuti konkurencniho prohlizece. Takze o nemoznosti stahnuti jineho browseru bych se nebal.
In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened
Je pravda, že komerční ne, ale u nekomerčních povětšinou platí to, co platí u Mandrivy, výjimkou je třeba Ubuntu a jeho deriváty, kde si, pokud se nepletu, nemůžete vybrat, co se nainstaluje a co ne ...
Oblíbil jsem si Dropbox - pokud chcete získat bonusových 250 MB k základním 2 GB, registrujte se zde (dozvím se Váš email a jméno, co zadáte při registraci).
Mandriva Linux 2010 CZ FREE (výchozí), Windows XP Professional SP3 CZ(jen škola).
Tak tomuhle říkám ale parádní téma! Skvěle jsem si početl.
Musím naprosto souhlasit s D_a_v_i_d-em.
Chování EK se mi vůbec nelíbí. Ono by bylo hezké si po instalaci (nebo během) zaškrtat jaké prohlížeče se mají nainstalovat. Bylo by to o trošku rychlejší, než si je tam pak stahovat dodatečně. Ale o tomto kroku by si snad proboha měl rozhodnout sám MS. Je to přeci jeho produkt!
EK mě nutí přemýšlet, zda jsem udělal dobře, když jsem chtěl do EU, protože tohle považuji za naprostý hnus a totální diktaturu!
Sám několik let používám Operu, i když v posledních verzí má některé chybky, které mi dost pijí krev, stále je to prostě (pro mě) ne úplně nahraditelný prohlížeč. Rozhodně se mi také nelíbí chování Opery, která toto zinscenovala. Nicméně vzhledem k předchozímu ji stejně nepřestanu požívat.
BTW. Osobně mám nainstalované (a tak nějak i používám) Operu, IE, FF i Chrome. Platí u mě takové pravidlo, že když mám s některou stránkou trable, tak jí otevřu v IE a pak většinou jde. Proto si nedokážu představit Windows bez IE (i s tím že si tam následně stáhnu jiný prohlížeč).
Takže pro mě to bude při instalaci akorát další práce navíc.
Ještě k tomu výběru komponent při instalaci. Osobně to nějak mít nemusím. Možná že by to nebylo špatné, ale spíše bych řekl, že by to zdržovalo. Protože s dnešními velikostmi pevných disků nikoho asi moc netrápí, že má ve Windows XY aplikací, které nevyužívá. Spíš by ho zdržovalo proklikávat se tím (pro BFU) "balastem".
MacBookPro 13 (mid 2014): Intel Core i5-4278U 2,6GHz | Intel Iris 5100 | 8GB RAM | 128GB SSD | 2560x1600 @ best for retina || HP LP2475w @ DP 1920x1200 || OSX 10.11.2
ProBook: HP ProBook 650 G1 @ Core i5 4200M 2,5GHz | Intel HD4600 | 12GB RAM | 500 GB Seagate HDD 7200 || 1920x1080 || HP LP2475w @ DP 1920x1200 || Win10 Ent 64bit
iPhone 6 Plus 16GB Space Gray | iOS 9.2
Souhlas, jednoduchou instalaci bych nepovažoval za mínus...k čemu jinému dnešní obrovské kapacity disků? má smysl škudlit v rámci pár gigabajtů když dnešní low-end ntb nabízí kapacity okolo 320gb?
A jestli se EU chová ve všem stejně, jako v této kauze, kdy dopad pocítím sám a trochu do toho vidím...tak sláva nazdar![]()
Dell XPS 1210,Sams 275t,Microsoft XBOX360,Natural Mouse 6000 + Keyboard 4000,Windows 7 ProfessionalBlondie : You see in this world there's two kinds of people, my friend. Those with loaded guns, and those who dig. You dig.
podpis............................................ ............ načo?
hm, to je tak když člověk čte forum v pracovní době a na půl oka![]()
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)