Vynikající. Že netrpí žádným proužkováním a spol. je jasné, také je snadno vidět celé spektrum mimo extrémní hodnoty. Na tomhle panelu (u profilů Emulation a Calibration) je vidět na fotkách ve stínech běžně to, na co se obvykle musí třeba na S-PVA Eizech pořádně vytáhnout gamma (nejsem si zcela jistý, čím je to způsobené). U žádného jiného panelu jsem tohle neviděl. Je to ale dvousečná zbraň, u vlastní produkce máš celkem jistotu, že pokud nevidíš nedostatky, jiný je neuvidí (dá se ověřit v sRGB profilu, který ale stále ukáže víc než běžné panely), na druhou stranu často na věcech, které ostatním připadají perfektní, uvidíš z první věci / vady, které oni nikdy vidět nemohou.
V reálu se dá říct, že podsvícení je perfektní. Při kompletně bílé ploše je podsvícení perfektní v celé ploše a jednotky milimetrů od krajů (souměrně) je trochu tmavší, v reálu to nikdy neuvidíš. Jinak ten monitor má mj. kalibrovatelnou také uniformitu v matici 9, nebo 15 částí ...
Co se týče černé, tak je černá. Konkrétně se dá XL20 špičkově nakalibrovat na black level kolem 0.15 cd/m2, běžně kolem 0.20 cd/m2. Moc panelů, které to umí stejně nebo dokonce líp, asi není.
Jinak je tam ještě jedna "maličkost" - zřejmě díky LED BLU je tenhle panel z úhlů lepší než jakýkoliv jiný S-PVA/MVA panel, který jsem viděl. To je taky první věc, kterou kdo komentoval, když na něj u mě koukal.
Pokud chceš zkušenosti, tak jednak můžu říct, že jsem s ním extrémně spokojený a že cena vůbec neodpovídá tomu, čeho je ten panel schopný, jak je zpracovaný a jaké má příslušenství. Zároveň taky platí, že nic není úplně růžové a XL20 má taky nedostatky a specifika:
- všechno důležité nastavení je otázkou kalibrace, v menu není defacto nic (a i co se týče možností nastavení různých "kravinek" jsou Eiza a zvlášť NECčka jinde)
- stojan je sice výborný, ale nejde jít s panelem až na stůl, nejnižší pozice je odhadem 6 cm nad deskou (nenaklopený panel)
- pokud strčíš do USB hubu nějaké zařízení jako třeba flashku, tak při každém zapnutí, nebo přechodu ze sleepu se to zařízení znovu inicializuje
- nejzávažnější připomínka je ke kolísavé kvalitě, hlavně u kalibračních sond - já žádné problémy neměl a nemám, někteří jiní ale s nepřesnými sondami mají. Za to asi nemůže Samsung, ale X-rite, každopádně koupě přes web s možností vrácení / výměny není od věci. Po kalibraci musí panel ukazovat jako fík, pokud má bílá štych do červena/zelena, je pravděpodobně nepřesná sonda.