e1: jsi mimo (a zdaleka ne poprvé ani naposledy). Ten foťák mě zajímá a proto jsem se (minulý čas) to snažil diskutovat, věci, které mě nezajímají, nemívám ve zvyku řešit. A nakonec pokud mi DP1 prakticky vyhovovat bude, možná si to koupím.

A k normálnímu člověku - "normální" člověk obvykle kupuje věci, které využije a potřebuje, nebo věci, které se mu tak líbí, že si nemůže pomoct (což je často případ třeba Leicy, ale ne Sigmy). A zrovna na to, co mě zajímá, narazí (a viz no-X zmínka o jiných diskuzích také dávno naráží - diskutují se digitální zoomy, jaký bude maximální crop pro tisk pohlednicových formátů, atd.) při výběru každý. A ať se to komu líbí nebo ne, může být ve finále 28 mm eq. pevné ohnisko větším ve spoustě reálných situací větším limitujícím faktorem než fyzická velikost nebo horší kvalita výstupu.

To nepíšu ani tak tobě, ale kdyby náhodou někdo další trpěl podobným dojmem. Nejzábavnější na tom je, že na jednoduché zamyšlení a dotaz není schopný doteď nikdo ani náznakem konkrétně zareagovat a lehce konfrontační je to přesně a jen z tohohle důvodu - a důvod je jasný, on to problém (nebo omezení, jak kdo chce) prostě je. Zkus si vzít svojí 18-70, dej jí na 18 mm, přelep izolepou a uvidíme, jak dlouho ti tam vydrží ...

Jinak do tohohle threadu jsem už postovat nechtěl, ale ten poslední bylo na místě dát. Čas ukáže, kolik lidí si DP1 - mimo uživatelů alespoň 1 zrcadlovky a zároveň alespoň 1 kompaktu (kteří si DP1 pořídí jako "hračku" pro možná 5% procent fotek) - koupí a proč.