Tak mi v Patek prisla uz D300.
Musim rict, ze je to opravdu dospelackej fotak,. . ma dosavadni D70 je proti tomu neskutecna praskacka.
kdyz tak narychlo za tech par hodin shrnu
pozitiva:
- 51 zaostrovacich bodu v 3D track modu je naprosto genialni. I slabsi skla dokazou behem setin vteriny zaostrit. Vlastne zadne proostreni neexistuje.. chyta se na vic bodu
- naprosto bomba je moznost videt kapacitu baterky primo v procentech a zivotnost baterie.
- moznost retusovat obrazky primo ve fotaku (uprava krivek), BW, apod
- opravdu rychla manipulace s obrazkama, mozna tim ze karta je Extreme IV
- pri namacknuti je v hledacku videt ISO (u me byl problem kdyz jsem kolikrat zapomel ISO na 1600) a taky hodnota bufferu )napr R16. Podle teto hodnoty je videt, kolk sekvecnich snimku se momentalne vejde do bufferu.
- veskere ovladaci prvky jsou skutecne u ruky a po zvyknuti na ne je vse rychle nastavitelne.
- sikovne umisteny tlacitko na osvetleni (u krouzku na zapinani) takze i po slepu se da krasne rozvitit displej (automaticky se rozsviti i displej na blesku)
- co pro me nejdulezitejsi, volba self timer je uz pres otocne kolecko takze po expozici ze stativu nemusim jako u D70 znovu nastavovat selftimer
- funkce Live View je taky super - uplne nejjemnejsi doostreni pres stativ
- je vetsi a padne vic do ruky
- ovladaci prvek C-S-M pohodlne prepinani mezi Continual, Singe a Manual focusem
- funkce Mup - predsklopeni zrcatka pri foceni ze stativu - eliminuje i sebemensi otresy zpusobene pohybem zaverky
- Dust off redukce - myslim, ze to kdysi uz na nekterych starsich fotakach bylo, ale D70 to nemela
negativa:
- muj oblibeny Nikonacky zvuk zrcatka presel na typicky Canonackej.
- tlacitka uz jsou kulata jako u Canonu (trochu mi pripomina 5D)
- ze zacatku trochu nezvyk na uplne rozdilne ovladaci prvky (po case je to spise pozitivum) - (zadne otocna kolecka volby expozicnich rezimu)
- pri pouzivani blesku zustava stupnice korekce expozice tak, jako by tam blesk nebyl. Naprosto nevhodny pro manualni rezim s bleskem - asi zatim jsem do toho nepronikl
- dost tezkej (nj, uz to neni zadnej bakelitak)
- neda se pouzit baterka z D70