My se tady ale nebavíme o vybavení pro firmu - můj kámoš je sice zaměstnán u firmy a navrhuje pomocí CAD systémů určité věci, ale notebook si chce koupit pro práci, jako soukromník. Proto mě více, než TCO zajímá výkon/cena. Vysvětlím proč:
citace: "...TCO : Celkové náklady na vlastnictví zahrnují veškeré náklady kladené na provozovatele systému. Důležité je uvědomit si, že zde nejsou zahrnuty jen pořizovací náklady, ale také náklady na administraci, údržbu a opravy, školení, inovace apod. Celkové náklady na vlastnictví tedy zahrnují všechny náklady vyžádané v průběhu celé životnosti provozovaného systému..."
- náklady na administraci: Na co? Proč by mě jako soukromou osobu měly zajímat náklady na administraci?
- náklady na údržbu: Údržbu operačního systému jsem schopen si udělat sám, HW záležitosti řeší servis
- náklady na opravy: Jistě i ostatní firmy, ne jen IBM, poskytují dobrý servis
- školení, inovace: u ntb asi zbytečné tohle zmiňovat
- servisní náklady a škody způsobené nefunkčností systému: Myslím, že tohle mě jako soukromou osobu opět nemusí zajímat. Neumím si představit, jak budu IBM v případě ztráty dat dokazovat, že mi kvůli tomu utekla zakázka například za 100 000kč a žádat po nich kompenzaci.
Diskuze o tom, jestli je IBM míň poruchové, než například Fujitsu - Siemens, Toshiba nebo ASUS je myslím zbytečná ne? Že dává IBM tříletou záruku, oproti dvouleté standardní záruce ostatních výrobců? A to má být důvod o tolik vyšší ceny? Nebo mi to má dát záruku, že mi jejich ntb vydrží o 5 let déle, než ntb od jiného výrobce? Nemyslím si.
Takže v čem že je IBM teda pro mě lepší? Pokud se mě někdo zeptá jestli si za 58 000 Kč koupím 15" IBM v konfiguraci C2D T5600, 1GB RAM, X1400 atd. a nebo za 39 000Kč 17" FS s C2D T7200, 1GB RAM, ale hlavně s X1900, která je v současnosti hi-end laptopovou grafikou, na rozdíl od udýchaného mainstreamu v podobě x1400, tak se na mě nezlob, ale nebudu váhat ani chvíli a IBM s úsměvem zavrhnu.
( http://www.hshop.cz/ibm-lenovo-tp-t60-tops-2832.htm vs. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=44363 )
Kdybych měl firmu, pak ano, rozhodoval bych se podle jiných kritérií. Ale ani tak si nejsem jistý, že by IBM nabízelo o tolik vyšší komfort a zvítězilo u mě...
Trošku jsme odbočili od tématu - sorry...
Ještě edit k Janovi555: Zase se bavíme o značce. Věřím tomu, že u firmy DELL je rozdíl mezi ntb s grafikou QuadroNVS a Intel GMA malý cenový rozdíl. Já jsem ale myslel to, že se dá sehnat notebook ve stejné konfiguraci daleko levněji od jiné firmy, než je DELL.
A k ceně, za kterou koupím kvalitní 17" notebook - nemusí být nový. Kolega klidně koupí i použitý v dobrém stavu s nějakou zárukou. To už si myslím, že by něco koupit šlo..

Odpověď s citací