-
Nikon D40X vs Canon EOS 400 vs Pentax K10D
Potřeboval bych poradit kterou z těchto zrcadlovek pořídit. Ve světě digi zrcadlovek a focení budu nováčkem. D40X a EOS400 jsou naprosto ve stejné cenové hladině (do 31.12.07 platí u EOS odpočet 1900Kč), Pentax je poněkud dražší. Budu fotit převážně v hodně tmavých prostorách (kluby) a pokud má někdo možnost porovnat, budu mu vděčný za jakékoliv info. Zpočátku mam limit budgetu, tj. budu si muset vystačit s klasikou 18-55mm. Nějaké rady či postřehy by se mi určitě sešly. Rád bych případně stihnul koupit fotoaparát do toho 31.12. abych mohl využít případné slevy na ten Canon.
-
Re: Nikon D40X vs Canon EOS 400 vs Pentax K10D
1) D40x versus Canon 400D
Canon vychazi urcite lip, D40x je hodne orezana a nektere veci dost chybi. Obzvlast limitujici je mala nabidka drahych objektivu. Nicmene, Canon ma hoodne sitacky setovy objektiv (mozna kecam, ale myslim ze je stejny jako u 350D). Jinak, pokud uz D40x, tak spis D40. 10MPx moc nevyuzijes, ale usetris penizky. Krom toho, jak jsi rikal, budes fotit v tmavych prostorach a tam budes potrebovat vyssi pouzitelne ISO. D40 ma min MPx, jsou min natesnane, takze by (teoreticky!, nezkoumal jsem to) mela mit nizsi sum na stejnem ISO. Jinak se prakticky v nicem nelisi. D40x je jen marketingovy tah :/
2) K10D
Super fotak, pokud na nej mas, jdi do nej! :)
-
Citace:
Původně odeslal
hpcpg
1) D40x versus Canon 400D
Canon vychazi urcite lip, D40x je hodne orezana a nektere veci dost chybi. Obzvlast limitujici je mala nabidka drahych objektivu.
No já stejně neplánuju nákup drahých objektivů, časem koupím určitě ještě nějaký, ale moc to hrotit nechci.
Jinak co jsem pročítal recenze, tak D40x vs EOS 400D vždy vycházely +- stejně (každý měl své pro/proti). Lidi kteří povětšinou v klubech fotí používají právě tyto 2 přístroje, s Pentaxem jsem tam neviděl nikoho (o penězích to určitě nebylo :)
-
Na Pentax se trochu zapomina, protoze nepatri do "velke dvojky" - Nikon a Canon. Ale je to fakt dobry fotak. Oproti oboum treba nabizi stabilizator v tele, coz je super vec.
Obrazovymi vysledky budou D40 a 400D asi fakt hodne blizke, jinak ale ma Canon skutecne navrch. D40 je super (sam ho mam), ale hodne ho degraduje chybejici AF motorek, trochu mrzi jen 3 zaostrovaci body a chybejici tlacitko nahledu ostrosti ...
Sel bych do toho Canonu, jen asi budes muset brzo vymenit setak (nebo taky ne, ale to uz poznas sam).
-
Budeš nováčkem ve světě zrcadlovek, digi zrcadlovek či focení obecně? Na tom totiž záleží... no napřed si pročti www.dpreview.com a srovnání, pak si je někde pěkně osahej a pofoť si s nima a vyzkoušej, která ti padne do ruky, jak ti vyhovuje ovládání apod. a pak bys snad měl mít více jasno. Já osobně bych volil ten Pentax, a to kvůli stabilizaci pohybem čipu a velkému hledáčku. Na první pohled je nevýhoda Pentaxu v malé nabídce objektivů, ale na druhý zjistíš, že všechny potřebné ohniska se dají slušně pokrýt. Canon a Nikon jsou prakticky totožné foťáky, pouze Nikon postrádá automatické ostření s objektivy bez AF-S či AF-I (čili téměř všechny pevné ohniska a velká většina starších zoomů, všechny novější objektivy už AF-S mají), je třeba ostřiti manuálně. Nejvíc ale záleží na tom, jak ti co vyhovuje, a to bys měl před nákupem vědět-neexistuje totiž obecně platné doporučení na "nejlepší foťák", každý aparát má něco do sebe a ÚPLNĚ všechny dělají fotky:)
EDIT: kurňa půl hodiny otevřené okno pro odpověď a tady už proudí debata..
-
Paradoxně ne - D40x nemá nijak horší šum než méně Megapixelová D40
http://www.dpreview.com/reviews/nikond40x/page17.asp
http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page17.asp
Canon je na tom mírně líp ale:
Mám osobně 400D, a teď když jí už mam, bych se kvůli šumu nerozhodoval. je to u DSLR téměř minoritní problém, a daleko víc se sluší zaměřit na ergonomii a nabídku skel.
-
Pentax je super. Dobře se mi drží-dobře se s ním pracuje. Jediné co mi na něm vadí je nedostupnost objektivů. Pro CANON i NIKON seženeš nová i bazarová skla myslím bez problém, ale s PENTAXem počítej že to bude horší. Já to řešil dovozem skla z USA.
Jinak u K10D se dá použít max. ISO800 (při ISO1600 je už je vidět šum na fotkách). Takže do tmavých prostor (kluby, koncerty apod) ti setový obj. moc stačit nebude. Bude to chtít časem přikoupit nějaké sklo s lepší světelností.
-
Citace:
Původně odeslal
berraneck
Budeš nováčkem ve světě zrcadlovek, digi zrcadlovek či focení obecně? Na tom totiž záleží... no napřed si pročti
www.dpreview.com a
srovnání, pak si je někde pěkně osahej a pofoť si s nima a vyzkoušej, která ti padne do ruky, jak ti vyhovuje ovládání apod. a pak bys snad měl mít více jasno. Já osobně bych volil ten Pentax, a to kvůli stabilizaci pohybem čipu a velkému hledáčku. Na první pohled je nevýhoda Pentaxu v malé nabídce objektivů, ale na druhý zjistíš, že všechny potřebné ohniska se dají slušně pokrýt. Canon a Nikon jsou prakticky totožné foťáky, pouze Nikon postrádá automatické ostření s objektivy bez AF-S či AF-I (čili téměř všechny pevné ohniska a velká většina starších zoomů, všechny novější objektivy už AF-S mají), je třeba ostřiti manuálně. Nejvíc ale záleží na tom, jak ti co vyhovuje, a to bys měl před nákupem vědět-neexistuje totiž obecně platné doporučení na "nejlepší foťák", každý aparát má něco do sebe a ÚPLNĚ všechny dělají fotky:)
Právě na dpreview bylo porovnání D40X vs EOS400 a jediný rozdíl je právě v ostření jak píšeš. To že bych ostřil manuálně by mi snad ani tolik nevadilo (dělalo se to už za starších časů :) ) Nějaké to digi "po domácku" focené jsem dělal, ale právě jsem narazil na to, že v klubech je to prostě nereálné, navíc když jsem v ruce měl kamarádův EOS400 a viděl pak ty fotky, tak se ve mě cosi zlomilo :) Samozřejmě hledám co nejvíce muziky za nejméně peněz, ale zase šetřit každou korunu na úkor kvality nechci. Ostatně EOS400 (pokud bych nestihul ten bonus) se už dost cenově blíží tomu Pentaxu.
-
K tomu focení po klubech a obecně v tmavých místech: já fotím s 50/1,4 a občas mi ani tato clona nestačí, takže bych asi nepovažoval setový objektiv za konečné řešení do takovýchto prostor, uvidíš, že časem budeš chtít nějaké pevné světelné sklo;) Jinak "výhoda" canonu je v tom, že čip má vyšší citlivost, než ti hlásí foťák, cca. o 1/3 EV více než ostatní výrobci, a má nejlepší výstup. Na druhou stranu, když si vedle sebe dáš 2fotky z různých foťáků, podle mne nelehce poznáš rozdíl ve "kvalitě".
-
Citace:
Původně odeslal
berraneck
K tomu focení po klubech a obecně v tmavých místech: já fotím s 50/1,4 a občas mi ani tato clona nestačí, takže bych asi nepovažoval setový objektiv za konečné řešení do takovýchto prostor, uvidíš, že časem budeš chtít nějaké pevné světelné sklo;) Jinak "výhoda" canonu je v tom, že čip má vyšší citlivost, než ti hlásí foťák, cca. o 1/3 EV více než ostatní výrobci, a má nejlepší výstup. Na druhou stranu, když si vedle sebe dáš 2fotky z různých foťáků, podle mne nelehce poznáš rozdíl ve "kvalitě".
Ještě mě napadlo vzít jenom tělo a rovnou tam šoupnout tento objektiv
http://www.pixmania.cz/cz/cz/20645/a...mm-f-1-8d.html
S tím bych snad měl do začátku vydržet. Nehodlám do focení investovat horentní sumy, živit se tím nebudu, mám to pro zábavu s možností to pak publikovat na jednom serveru věnujícímu se hudbě :)
-
To podle mne není dobrý nápad, mít pouze jedno ohnisko je fajn, ale ne 75/80mm(po přepočtu), i když je to samozřejmě tvá volba. Na APS-C bych se v případě jediného objektivu díval spíš po 24, 28 nebo 35, ale ty už jsou cenou na úrovni 3rd party f2,8 zoomů, které by tě také teoreticky mohly zajímat. V tomto případě bych zvolil jako první setový zoom a až jako druhou tu 50ku a máš za málo peněz hodně muziky, časem stejně přijdeš na to, co potřebuješ. Seťák do začátku není špatný, právě naopak, a navíc-vždy ho můžeš prodat. Pokud tě tíží finance, třeba kup nové pouze tělo a seťák v bazaru, hodně lidí se jich zbavuje ve slušném stavu a někdy ještě v záruce. Zkus třeba bazar paladixu nebo aukro.
EDIT: aby jsme si rozuměli-50ku používám na kinu, takže nijak nepřepočítávám;)
nevím, kam tě pocit táhne, ale nejspíš bych ti podle papírových předpokladů doporučil ten pentax. neměl jsem v ruce, ale pokud je navržený tak fajnově jak předchůdce *istD, tak budeš spokojený, navíc budeš mít stabilizované všechny objektivy a lepší hledáček než D40x a 400D, což je v šeru nezanedbatelná výhoda. pokud tedy skousneš vyšší cenu:)
-
taktak. NeIS seťák se dá sehnat pod 1000kč. sám sem to tak udělal.
-
zabduni na manualne ostrenie s d40(x). ma prilis maly hladacik na to. oproti kinofilmu je to ako pozerat sa do klucovej dierky :D takze moznost D40 + 50 f1.8 je blbost. moznost je sigma 30 f1.4, ktora ma aj lepsie ohnisko a ma aj motor. len ta cena je vyssia a nevyrovnanost kusov je velka.
radsej ako d40(x) by si sa mohol este pozriet po bazarovej d50. ma motor, ma stavovy display hore (ale nepodsvieteny :(), ma lepsi AF, viac ostriacich bodov. sam ju mam a jedine, co mi na nej fakt vadi je nemoznost internym bleskom ovladat externe. nahlad hlbky ostrosti je uplne zbytocny cudlik a to fotim vela makra.
pentax k10d je papierovo najlepsi, ale udajne ma problemy s AF so svetelnymi sklami. co prave potrebujes do klubov. ak chces fotit vyhradne tmave kluby, tak by som do neho nesiel.
EDIT: hladacik na nikonoch aj canonoch sa da zvacsit pomocou nikon DK-21M (pasuje aj na canon 350d/400d a myslim, ze aj na vyssie modely).
-
Snad se BeachKEN nebude zlobit, že mu lezu do diskuze.
Jak si vedou v porovnání s Nikon D40X, Canon EOS 400, Pentax K10D - Sony A100 a Oly A410? :)
-
...no abychom nakonec neskončili u Sigmy SD14:-D
-
Vůbec bych se nezlobil, pokud by někdo do srovnání zahrnul i tu ;)
-
Sam nemam rad moderatory , co tady na foru nedelaj nic jinyho , nez ze buzerujou . Ale zrovna tady si rikam , ze by to bylo docela na miste . Vzdyt na podobne tema je tady toho tri (Y) . Stejne si nakonec kazdej koupi to co se mu libi a to co maj lidi v jeho okoli . Doboru fotku udelate s kazdym s tech fotaku . . .
-
Ano, dobrou fotku dneska udělá každý foťák, dobrý obraz má dneska každá grafická karta a dobře si v dnešní době zahraješ s každým procesorem. K čemu vlastně máme diskusní fóra a recenze... :cry:
-
Citace:
Původně odeslal
no-X
Ano, dobrou fotku dneska udělá každý foťák, dobrý obraz má dneska každá grafická karta a dobře si v dnešní době zahraješ s každým procesorem. K čemu vlastně máme diskusní fóra a recenze... :cry:
k dohadum o tom ktery objektiv ano , a ktery ne treba . Ale resit jeslti nikon D40 nebo canon 400D atd . . . proste smysl nema . Padlo to uz 100x .
-
DOT: ty témata o kterejch mmluvíš jsou všechny locknutý :D :D
ale je to pravda. bohužel na t očlověk přijde až když to má, tak to nikomu nezazlívej. sám jsem se choval stejně, a chápu proč se tak chovají jiní.
-
sony a100, olympus e410 a ani sigmu by som do tmaveho klubu nenosil. vsetky maju dost zly sum na iso 1600, hlavne oly a sigma. a pouzivat blesk na znicenie atmosfery nie je riesenie.
-
To je asi o tom, že každý si předchozí thready přečte, rozhodne se pro favorita a pak chce ujistit, že jeho volba je ta pravá. Ano, každý foťák fotí stejně, a proto nejlepší rada je: kup si úplně cokoliv, co fotí, a hlavně foť! Jestli chceš slyšet, který z těchto je nejlepší, je to Pentax. Jestli chceš slyšet, který ti pomůže k nejlepším fotkám-jsi to ty sám, ne foťák. howgh
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
sony a100, olympus e410 a ani sigmu by som do tmaveho klubu nenosil. vsetky maju dost zly sum na iso 1600, hlavne oly a sigma. a pouzivat blesk na znicenie atmosfery nie je riesenie.
Nic proti, ale K10D je pri ISO1600 taky nepouzitelna (byl jsem az v soku). Fotil jsem s ni prave na jednom koncerte pred par dny a jako nic moc:-( Takze max. pouzitelny je ISO800.
-
Takže nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem koupil Pentax K10D vč. základního objektivu 18-55mm a 4GB karty za 18 600 vč. DPH a dopravy, což je pěkná cena :) Díky za rady, jsem zvědavej co ten drobeček dokáže :)
-
vybral si si to, co ti tu nikto do tmy neodporucil... som zvedavy
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
vybral si si to, co ti tu nikto do tmy neodporucil... som zvedavy
No každý si tu stěžoval že do tmavých klubů je to stejně "prašť jak uhoď". Dle testů EOS400 vs Pentax jsou na tom s ISO dost podobně. Jinak stabilizátor se mi jistě šikne.
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
No každý si tu stěžoval že do tmavých klubů je to stejně "prašť jak uhoď". Dle testů EOS400 vs Pentax jsou na tom s ISO dost podobně. Jinak stabilizátor se mi jistě šikne.
Chybu jsi podle me urcite neudelal! Jen velmi brzo poznas ze ten setak ti do klubu opravdu stacit nebude. To by ti ale nestacil ani na NIKONU nebo CANONu.
takže dobré světlo a vítej v klubu Pentaxářů:-)
-
stabilizátor bejvá v klubu docela naprd. Jinak K10D neni tak hrozná se šumem jako K100D :-) aspoň že tak....
určitě by se šiklo světelnější sklo :-)
-
Citace:
Původně odeslal
hpcpg
Canon ma hoodne sitacky setovy objektiv (mozna kecam, ale myslim ze je stejny jako u 350D)
tohle je imho pekna ptakovina - ten objektiv je samozrejme tezky low-end, ale v pomeru cena/vykon vychazi hodne dobre... co bys taky chtel od zoomoveho objektivu, ktery jako novy poridis za cca 3000?
-
a použitý za méně než 1000Kč.... vzhledem k ceně je to vážně snesitelný a nezaslouží si tolika nadávek.
-
za ten kelimok od jogurtu s napisom canon by mal predavajuci zaplatit kupujuceme za odvoz...
na co je dobry pomer cena/vykon, ked ten vykon je uplne mizerny? setaky od d50/d40(x) sa daju zohnat pouzite za 3000,- SK a opticky su ovela lepsie. pri nich sa uz da hovorit o pomere cena/vykon.
inak gratulujem k novemu fotaku, urcite budes nadseny :) je to velky skok od kompaktu. a ak podlahnes caru pevnych skiel, tak pentax ma velmi dobre kusy :)
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
za ten kelimok od jogurtu s napisom canon by mal predavajuci zaplatit kupujuceme za odvoz...
priznam se, ze objektivy od Nikonu prilis neznam, ale s vyse uvedenym rozhodne nesouhlasim...
staricky nikonacky setak 18-70 byl bezpochyby vyjimecny, ale nechapu, proc spousta lidi az "snobsky" plive na 18-55 od Canonu... ten objektiv svoji praci odvede a odvede ji dobre
rozhodne tady nechci rozpoutat bezpredmetny flame Nikon x Canon... takove kecy jsou uplne zbytecne - kazda znacka ma sve plusy a minusy
-
canonacky 18-55 je v pohode pouzitelny na krajinky, na clonach 8-11 je dobry, ale na plnu dieru co som videl fotky v plnom rozliseni, tak to bolo zle. kto to vie, tak nafoti aj s nim, ale je to dost limitujuci objektiv.
-
cena / vykon je u nej ok dokud se nezacne porovnavat se ZD 14-45 :)
ale to je tu ot , omlouvam se .
-
shell: neni to nic moc, ale na plný rozlišení neni úchvatnejch mnoho jinejch dražších skel.... pokud tě to se*e tak to nekupuj, respektive se koukni na IS verzi. bude použitá taky za 3000-3500 podle mě, a opticky mnohem lepší + IS....
já si osobně na ten kelímek od jogurtu nemůžu vůbec stěžovat. hlavně při fotkách s bleskem je vidět jak posílá všechny kompakty k čertu. nádherný fotky. nechci mu dávat nějakou nadpřirozenou moc - jistě, je to low end. tam taky patří a všichni to ví.
-
hm taky se stavím na stranu zastánců canoního 18-55. viděl jsem spoustu nádherných fotek A4 z olyho C720UZ(pro neznalé: stará vykopávka s 3mpix a 40-320 objektivem, který aberuje jak prase), takže bych neházel tento mnohem lepší objektiv(oproti olymu) do špíny. ano, je to "nejhorší" objektiv pro DSLR, ale to přeci neznamená, že je nepoužitelný. hodlá snad jeho majitel tisknout plachty A3 a větší, aby poznal rozdíl oproti jiným, mnohem lepším sklům? ty stojí 10* a více tolik, ale jsou tolikrát lepší? jinak, každý přece ví, co na své focení potřebuje, a fotografie je přeci mimojiné o hledání svých vlastních cest a přístupů, takže nechat se zvyklat názory davu je přesně to, co jí škodí. fotit, o to tu běží:)
-
berraneck: Pokud posuzuješ objektiv podle kvality výtisku <A4, tak nepotřebuješ zrcadlovku - většina moderních EVF a lepších kompaktů na A4 stačí bohatě (mě osobně udivilo, že i A4 fotky z 5MP Panasonic TZ1 vypadají co do ostrosti velice dobře), takže pokud by seťák k zrcadlovce nezvládal ani tohle, nebylo by to katastrofické, ale prostě k smíchu :-)
-
Ne, objektivy nesoudím podle kvality tisku <A4. Upřímně, objektiv si vybírám tak, že potřebuji určité ohnisko s určitou světelností, a podle toho beru, kdybych se měl zabývat uvažováním, jestli je lepší ten nebo jiný, akorát ztrácím čas, protože to je pouze nástroj k focení. Když pudu štípat dřevo, samozřejmě rači pudu s kvalitní Fiskarskou za 1500, ale ona to dřevo naštípe úplně stejně, jako pantok za 300, pouze s trochu menší námahou. Chtěl jsem říct, že je prakticky fuk, jaký máš objektiv na SLR, protože se všemi můžeš dělat tisk A4-A3 v klidu. Nechtěl jsem porovnávat kompakt s DSLR, ony ty fotky také nebyly z klubu, ale krajinky, do klubu je kompakt téměř nepoužitelný, takže by ani nebylo co tisknout. BTW. i na A4 by šly poznat rozdíly, ale hovořím o kvalitním tisku. noflame
-
Mam tu par postrehu a protoze v "tmavych klubech" fotim skoro porad, myslim ze budu mluvit z praxe. Urcite budes potrebovat vykony externi blesk se stavitelnou hlavici. Opravdu netusim zde neco takoveho na ten nove porizeny aparat sezenes, drzim palce aby jo. Protoze bez blesku si absolutne neskrtnes. Teda jo, ale kdyz to budes prat s internim bleskem moh sis koupit rovnou kompakt, vysledky budou skoro stejny - na nic. Externi blesk potrebujes abys scenu dosvitil odrazenym svetlem a dostal na jednu fotku idealne nasvicene lidi a navic v okoli barevnou atmosferu svetelnych efektu, ktere v klubech sviti.
Obecne plati, ze na seriozni foceni v klubech potrebujes telo s cipem co nesumi na vysokym ISO. Protoze z porizeny fotek v klubu nebudes urco delat zvetseniny na zed, naopak budes fotky zmensovat pro web staci ti bohate 6MPix, uz i proto ze Ti fotky zaberou min mista nez treba z 10Mpix. Mam vyzkouseno, ze se casto hodi rychly seriovy snimani pri foceni bez blesku a dulezity je spravny a rychly ostreni. Okamzitou rekaci na spoust beru jako samozrejmost. Standartne se foti na ISO 800 a vys. Pak potrebujes svetelny sklo (2,8 je standard). Idelani je kdyz ma na plnou diru pekny bookeh. Ja treba rad pouzivam v klubu velikosti twofaces kombinaci 18-55/2.8 a pevnou 85/1,8. No a v neposledni rade vykonej externi blesk nejlepe s battery packem. Externi zdroj k blesku se hodi v momentech, kdy potrebujes fotit treba kratke tanecni vystoupeni a potrebujes mit okamzite nabity blesk k porizeni dalsiho zaberu. Pokud by se mne nekdo ptal co si poridit na foceni do klubu, poradil bych mu na zacatek z hlediska bohatych zkusenosti D70s + Sigmu 18-50 2,8 Macro + Metz 58 AF-1.
Porovnani svetelnych podminek focenych s bleskem a bez blesku:
Bez blesku: http://www.bowlinglv.sk/photo/folteen/51.JPG a s bleskem http://www.bowlinglv.sk/foto/2007/15.9.07/DSC_2048.JPG
bez blesku http://www.fotodance.cz/image/070811bos/hh_033.jpg a s bleskem http://www.fotodance.cz/image/070811bos/hh_030.jpg
bez blesku http://www.twofaces.cz/foto/061018/68.jpg a s bleskem http://www.twofaces.cz/foto/061018/54.jpg
Prilady kreativniho foceni s bleskem:
http://www.bowlinglv.sk/foto/2007/15.9.07/DSC_1888.JPG
http://www.bowlinglv.sk/foto/2007/15.9.07/DSC_1960.JPG
http://www.bowlinglv.sk/foto/2007/15.9.07/DSC_2043.JPGblesk napalen doprava-odraz o bilou stenu vpravo
http://www.bowlinglv.sk/foto/2007/15.9.07/DSC_2067.JPGjemne doflesnuto pres odrazku a svetlou stenu vpravo
http://www.twofaces.cz/foto/070427b/156.jpg
http://www.fotodance.cz/image/070811bos/hh_004.jpgblesk naprimo s rozptylkou aby vysvitil celou plochu
http://www.fotodance.cz/image/070811bos/hh_009.jpgblesk a ISO vyvazeno tak aby za cenu mirneho presviceni vepredu byli videt hradby vzadu
http://www.fotodance.cz/image/070811bos/hh_074.jpg
http://www.fotodance.cz/image/070622apo/0040.jpg
http://www.twofaces.cz/foto/071208/009.jpgblesk naplno a otocen za sebe do obrovskeho bileho platna
-
Dalsi prilady kreativniho foceni s bleskem:
http://www.twofaces.cz/foto/071205/19.jpgpevny Nikkor 85/1.8 dela na plnou diru z svetelnyh zdroju takovehle krouzky
http://www.twofaces.cz/foto/071205/39.jpgblesk zleva pres odrazku vysviti jen postavu a zachova barevne pozadi
http://www.twofaces.cz/foto/070817/61.jpgkombinace vysoke ISO, dlouhy cas a blesk otoceny do stropu s odrazkou zachova svetelne efekty v pozadi
http://www.twofaces.cz/foto/071102/014.jpgpevna 85/1,8 ma spickovy kontrast a tak zobrazi i neprime barvy-v pozadi neni nic, ale ale kontury postav sou osvetlene cervenym svetlem
http://www.twofaces.cz/foto/071026/47.jpgblesk naplno a do stropu, aby vysvitil postavy v pozadi, ale uplne nevypalil popredi
http://www.twofaces.cz/foto/071026/57.jpg
http://www.twofaces.cz/foto/071005/032.jpgjemne doflesnuti
http://www.twofaces.cz/foto/071005/071.jpgblesk na druhou lamelu jemne vysviti popredi a necha laser
http://www.twofaces.cz/foto/070928/007.jpgdelsi cas cas (cca 1/20) s bleskem vykresli prskavce plaminky
http://www.twofaces.cz/foto/070907/013.jpgkombinace silneho stroboskopu od stropu a slabeho zablesku blesku aby vymazal stiny
-
Heh, ono je K10D fajn telo, ale nemozes s nim fotit do jpegu, lebo u Pentaxu sa ho este nenaucili vyrabat ... to bude presne aj ten dovod "skaredosti" iso1600, ked sa tam nahodi nejaky nechutny denoise ... ja by som bol do "klubu" asi dost nahnuty k d40x, pretoze ma iso3200, ktore je bez vacsich problemov pouzitelne, skoda len toho motoru, ale s tym sa da zit a to ISO zachrani velku kopu fotiek so setakom ;)
-
Dalsi prilady kreativniho foceni s bleskem:
http://www.twofaces.cz/foto/070120/32.jpgkombinace bezdratove odpaleny externi blesk doprotivky a interni blesk vysviti popredi
http://www.twofaces.cz/foto/070420/084.jpgvysoke ISO zachova pozadi a blesk s odrazkou zleva vysviti popredi
http://www.twofaces.cz/foto/070105/07.jpgdratove odpaleny blesk s vhodne manualne zvolenou expozici
http://www.twofaces.cz/foto/061018/59.jpgblesk na druhou lamelu
A ted priklady bez blesku:
Zde jsou opravdu potreba co nejsvetelnejsi objektivy, aby ses kombinaci Clony 2,8 (nebo lepsi) a vysokeho ISO od cca 1000 a vys dostal na cas pri kterem nebude videt pohybova neostrost pohybujicich se lidi, coz je ze zkusenosti kolem 1/40. Pro zvyseni pravdepodobnosti zachyceni spravneho momentu a ostreho snimku pouzivam seriove snimani a kdyz mam teleobjektiv 70-200 2,8 tak i monopod.
http://www.bowlinglv.sk/foto/2007/15.9.07/DSC_1978.JPG
http://www.bowlinglv.sk/photo/folteen/47.JPG
http://www.fotodance.cz/image/070811bos/hh_057.jpg
http://www.fotodance.cz/image/070811bos/hh_086.jpgzde sem vyuzil pohybove neostrosti ruky v dynamistejsimu dojmu
http://www.fotodance.cz/image/070811bos/hh_089.jpgfoceno z velke dalky teleobjektivem 70-200 2,8 z monopodu
http://www.fotodance.cz/image/070622apo/0082.jpg
-
-
Jasne, da sa aj s bleskom :) ale ja to radsej bez blesku > mam radsej tu svetelnu atmosferu co tam je, ako tu priblesknutu ;)
http://photo.madcap.info/galerie/wil...e/DSC_6427.jpg
-
No tak teď jsem nahlodanej pánové :) Objednávku můžu ještě stornovat a případně vzít něco jiného (D40x či EOS400).
MC:
No co jsem koukal, tak ISO3200 mi přijde u té D40x celkem nepoužitelné - dle testu je tam už přespříliš šumu.
Blesk externí dokoupit nechci, sic je to možné. Nemůžu si pomoci, ale blesk vždycky zruší atmosféru klubu. Jinak na Pentax se dá namontovat jakýkoliv objektiv, který kdy Pentax vyrobil!
Chápejte, že focení budu mít jenom jako koníčka - vedlejšího. Hlavní koníček je pro mě hudba (djing, v tomto roce snad už konečně i produkování), maximálně hodlám koupit světelnější objektiv.
-
Tak potom zober Canon a neskor k nemu dokup 50/1,8 za par penazi a mas to ... 50/1.8 sa totiz k D40x neoplati, pretoze by si musel ostrit manualne, z coho by si fakt nebol nadseny (maly hladacik, bez matnice atp., proste vopruz jak svina).
Inak ohladom ISO 3200 > ja to berem tak, ze je to lepsie ako ISO 1600 na mojej D70, ktore je v konkurencii sucasnych DSLR fakt spatne a pritom stale pouzitelne (velka cast fotiek na tej galerii co som postol je ISO1600, su tam o tom informacie). Neviem teda, co je to "presprilis sumu" ale asi je to dost individualne, niektory ludia su zhrozeny, ked musia pouzit ISO800 :D
-
Pokud chces fotit bez blesku atmosferu v klubu, tak potrebujes svetelny zoom 2.8 o rozsahu 18 az neco a cip co nesumi na ISO 1000 a minimalne sumi na 1600 jinak nevyfotis nic. I tak ses pohybujes na hrane moznosti svych rukou, pac to neudrzis. A opticka stabilizace te nezachrani, sice na 1/20 nebudes mit rozklepaneou fotku, ale vsichni lidi budou romazani, jak se pohybuji, takze stejne kdyz budes vyfotit nejakyho znamyho tak nebudes mit bez blesku nic.
A to ze blesk zrusi atmosferu klubu je nesmysl, staci jen umet v techhle specifickych podminkach fotit a pracovat se svetlem. Jo primy blesk zrusi atmosferu jakekoliv fotky, ale o jeho pouziti sem nic nepsal a jestli sis prohlid aspon par fotek s bleskem co sem tu postoval tak jsem k nim i napsal kam sem ten blesk otocil, abych to vypadalo. Blesk mam standardne tak pod 45° otocenej nahoru a na nem odraznou desticku. Fotim na manual a po nejakych dvou letech si troufnu tvrdit ze fotky s bleskem vypadaji slusne.
A slusnej a levnej blesk co ma navic i bezdratove odpalovani dela Metz pouze pro Nikon a Canon. Ano Nikon i Canon maji pro sve znacku velmi slusne blesky, ale taky o par tisic drazsi. Osobne mam napriklad dva Metze 58 AF-1 a jsem spokojenej jako zelva, protoze je muzu odpalovat na dalku bez kabelu z D70s a navic z D80 i selektivne.
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Tak potom zober Canon a neskor k nemu dokup 50/1,8 za par penazi a mas to ... 50/1.8 sa totiz k D40x neoplati, pretoze by si musel ostrit manualne, z coho by si fakt nebol nadseny (maly hladacik, bez matnice atp., proste vopruz jak svina).
Inak ohladom ISO 3200 > ja to berem tak, ze je to lepsie ako ISO 1600 na mojej D70, ktore je v konkurencii sucasnych DSLR fakt spatne a pritom stale pouzitelne (velka cast fotiek na tej galerii co som postol je ISO1600, su tam o tom informacie). Neviem teda, co je to "presprilis sumu" ale asi je to dost individualne, niektory ludia su zhrozeny, ked musia pouzit ISO800 :D
Osobne sem fotil s pevnou 50/1.8 na Nikonu, byl sem celkem spokojenej ale fotit s pevnym sklem v uzavrenych a omezenych prostorech s kupou tlacicich se lidi, kde nemuzes zoomovat nohama a musis komponovat v hledacku je naprd. To uz je vysoka fotograficka. Nehlede na hloubku ostrosti - jednoho ostryho cloveka vyfotis ale skupinku ne. Pro jeho ucely mne prijde zoom 18-50/2,8 jako ideal.
-
Citace:
Původně odeslal
Carlos
Osobne sem fotil s pevnou 50/1.8 na Nikonu, byl sem celkem spokojenej ale fotit s pevnym sklem v uzavrenych a omezenych prostorech s kupou tlacicich se lidi, kde nemuzes zoomovat nohama a musis komponovat v hledacku je naprd. To uz je vysoka fotograficka. Nehlede na hloubku ostrosti - jednoho ostryho cloveka vyfotis ale skupinku ne. Pro jeho ucely mne prijde zoom 18-50/2,8 jako ideal.
Ja ti rozumiem a suhlasim, ze zakladny zoom na 2,8 je super vec, ale stoji minimalne 11 tisic, co je proti 50/1,8 zhruba trojnasabok. Z toho co tu citam je vidiet, ze to nechce moc hrotit, takze vrazati tolko do skla asi je trochu pase. Radsej by som potom fotil kludne na vyssom ISO aj na setaku ako do objektivu natlacit take $$$ (to uz radsej ten flash kupit).
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Ja ti rozumiem a suhlasim, ze zakladny zoom na 2,8 je super vec, ale stoji minimalne 11 tisic, co je proti 50/1,8 zhruba trojnasabok. Z toho co tu citam je vidiet, ze to nechce moc hrotit, takze vrazati tolko do skla asi je trochu pase. Radsej by som potom fotil kludne na vyssom ISO aj na setaku ako do objektivu natlacit take $$$ (to uz radsej ten flash kupit).
Add cena, ok tenhle nazor beru, nicmene, jak sem psal driv, doporucuju koupit D70s (bazar) a dokoupit sklo (klidne nove) a blesk (urcite novy).
Ted vidim na paladixu ze prodaval nekdo NIKON D70s s Nikor 18-70mm F3.5-4.5G AF-S ze srpena 2006, za 15 000,- coz je super s tim setakem se v klubu da taky fotit-mam vyzkouseno, ale s bleskem a ten maji treba tady (http://www.aaafoto.cz/detail/blesky/...ital-pro-nikon) za 10000,-
-
Ten set je za 15k dobry len vtedy, ak ten fotak nafotene pod 25 tisic :)
-
Carlosi, ty si prostě ten blesk vymluvit nedáš :) Snaž se mě pochopit, nebudu cpát 10k do blesku, když ho nevyužiju. Pokud bych coural každý druhý den po party, kde bych měl fotit, pak to beru, ale fotit budu na akcích kde buď budu hrát nebo kam si zajdu se podívat na producenta, o kterého mám opravdu zájem. Focení mě živit nebude, mam jiné priority. Chtěl jsem si koupit kvalitnější foťák na focení, se kterým budu schopen udělat pěkné fotky za každé okolnosti. S časem jsem na štíru, tak tak mám čas na hraní či trénování po večerech doma, natož být nakýblovanej v klubech a dělat fotky. Ten Pentax se mi jeví jako nejvšestranější zrcadlovka v téhle hladině. Jenom mě teďka hlodá ten EOS400. Má cenu to lámat přes koleno, rušit objednávku - z toho co tu MC napsal je to oproti Pentaxu malý zázrak. :)
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
No tak teď jsem nahlodanej pánové :) Objednávku můžu ještě stornovat a případně vzít něco jiného (D40x či EOS400).
Sry, ale tohle je pořád to samé a vždycky na to bude stejná odpověď - specifika těch foťáků/systémů lehce znáš, takže vyraž do obchodu, každý jeden si vyzkoušej a pak si kup ten, který se bude tobě líbit a vyhovovat nejvíc.
Podobná témata mohou sloužit maximálně tak k technickým dotazům, ale recenze/porovnání/specifika si může nastudovat každý sám a finální rozhodnutí MUSÍ udělat každý sám, proč pořád někdo chce, aby za něj rozhodoval někdo jiný? Když jdeš kupovat auto, gramofon nebo motherboard, tak se taky zeptáš "co mám koupit" a jdeš a koupíš to? Asi těžko, tak proč u foťáků ...
btw: pokud budeš fotit do RAWu (u Pentaxu nutnost, u ostatních velmi vhodné) a tisknout na formát A4 či menší, může ti být dost jedno, jak které z těchhle těl šumí, nebudeš mít větší problém s žádným.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Sry, ale tohle je pořád to samé a vždycky na to bude stejná odpověď - specifika těch foťáků/systémů lehce znáš, takže vyraž do obchodu, každý jeden si vyzkoušej a pak si kup ten, který se bude tobě líbit a vyhovovat nejvíc.
Podobná témata mohou sloužit maximálně tak k technickým dotazům, ale recenze/porovnání/specifika si může nastudovat každý sám a finální rozhodnutí MUSÍ udělat každý sám, proč pořád někdo chce, aby za něj rozhodoval někdo jiný? Když jdeš kupovat auto, gramofon nebo motherboard, tak se taky zeptáš "co mám koupit" a jdeš a koupíš to? Asi těžko, tak proč u foťáků ...
btw: pokud budeš fotit do RAWu (u Pentaxu nutnost, u ostatních velmi vhodné) a tisknout na formát A4 či menší, může ti být dost jedno, jak které z těchhle těl šumí, nebudeš mít větší problém s žádným.
Vím kam tím míříš, bohužel v krámu si nevyzkouším, jaké bude mít foťák chování právě v podmínkách, na které ho potřebuji (tma). Proto jsem se ptal na konkrétnější zkušenosti. Fotit jsem chtěl původně do JPEGu, ale po tom co jsem prošel, tak asi nejspíš do RAWu, sic budu muset sehnat Acrobata.
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
Carlosi, ty si prostě ten blesk vymluvit nedáš :) Snaž se mě pochopit, nebudu cpát 10k do blesku, když ho nevyužiju. Pokud bych coural každý druhý den po party, kde bych měl fotit, pak to beru, ale fotit budu na akcích kde buď budu hrát nebo kam si zajdu se podívat na producenta, o kterého mám opravdu zájem. Focení mě živit nebude, mam jiné priority. Chtěl jsem si koupit kvalitnější foťák na focení, se kterým budu schopen udělat pěkné fotky za každé okolnosti. S časem jsem na štíru, tak tak mám čas na hraní či trénování po večerech doma, natož být nakýblovanej v klubech a dělat fotky. Ten Pentax se mi jeví jako nejvšestranější zrcadlovka v téhle hladině. Jenom mě teďka hlodá ten EOS400. Má cenu to lámat přes koleno, rušit objednávku - z toho co tu MC napsal je to oproti Pentaxu malý zázrak. :)
Ja sem praktik a ty se bavis na teoreticke bazi. Nezazlivam Ti to, prece jen zkusenost s tim nemas a nemuzes to posoudit. Tak to zkusme jinak - specifikuj "pekne fotky za kazdych okolnosti" - posli odkaz na nejake pekne fotky z klubu, ktere se Ti libi a jak bys chtel aby vypadali Tvoje a ja Ti zkusim rict jak je to foceny a pak z toho vypline co k tomu potrebujes. Stejen posledni rozhodnuti udelas Ty. Ja tu jen davam do placu moje osobni zkusenosti.
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
Carlosi, ty si prostě ten blesk vymluvit nedáš :) Snaž se mě pochopit, nebudu cpát 10k do blesku, když ho nevyužiju.
ehm... prvne chces poradit - napises, co chces fotit a ve chvili, kdy ti nekdo - kdo foti to same - poradi, tak zacnes couvat... nevim, kdes prisel na blesk za 10k - tak drahy rozhodne nepotrebujes...
co se RAWu tyce, tak si myslim, ze kdyz nejsi nicim limitovan (napriklad potrebou rychle publikace), tak je foceni do JPEGu takrka dehonestaci DSLR...
-
-
Citace:
Původně odeslal
MikeD
ehm... prvne chces poradit - napises, co chces fotit a ve chvili, kdy ti nekdo - kdo foti to same - poradi, tak zacnes couvat... nevim, kdes prisel na blesk za 10k - tak drahy rozhodne nepotrebujes...
Souhlas, jenom je problém v tom, že každý si pod pojmem "klubové focení" představí něco jiného. Jeden to bere z pohledu zarytého fotografa a já např. spíš z pohledu člověka, který se věnuje hudbě a chci se pokusit zachytit tu atmosféru, která k určitým typům akcí prostě patří (v "posh" klubech je to celkem buřt, tam jde na fotkách o to, aby vynikly tak možná drahý hadry). Blesk je pro mě bohužel likvidátorem takové atmo, alespoň tak to vidím já. :)
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
Rudeboy foti Canonem EOS 400D, sklo odhaduju podle HO a dvou fotek jedna focena na siroko a druha na ohnisko cca 70-100 na svetelny zoom. Prvni fotku bych fotil (pokud by mu odspodu neslo dostatek svetla do obliceje napr z NTB) tak ze bych kousek doleva a za nej dal blesk se zaplym TTLkem a na dalku ho odpalil.
Druha fotka je bez blesku a blbe zaostrena-ostrit se ma na oci ne na mikinu, rek bych nejaky Canon Lkovy sklo mozna i s clonou 4 foceno na ohniskovou vzdalenost kolem 60-90mm.
Treti fotka je focena bez blesku na sirokym ohnisku jen s osvetlenim od stroba a je hnusne tmava, ale sou ostry lidickove takze tam musel bejt cas kolem 1/125 i kratsi, ISO asi kolem 1000. No a ted si rypnu - treba mne tohle opravdu zadnou atmosku nedava. Z hlediska obsahu: nikdo tam neni poznat, koho bych mohl identifikovat, ani nejsou videt zadne emoce :(
Doporuceni: Canon 400D + nejaky svetelnejsi sklo nez clona 4 o rozsahu 18-50 Ti budou stacit.
-
Citace:
Původně odeslal
Carlos
Doporuceni: Canon 400D + nejaky svetelnejsi sklo nez clona 4 o rozsahu 18-50 Ti budou stacit.
btw já se s Rudeboyem znám dost dobře, ale to teď stranou. Vím že má EOS400, do kterýho mě vrtal ostatně taky, fotí ná základní 18-55 a ta první byla focená ještě v době, kdy měl pevnou 50 1.8 tuším, dokud mu jí nerozbil někdo v práci. Jinak blesk používá základní na foťáku.
Budu schopnej s Pentaxem toho samého s tím, že časem dokoupím třeba právě pevnou 50 1.8? Nebo mam čekat horší fotky?
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
Vím kam tím míříš, bohužel v krámu si nevyzkouším, jaké bude mít foťák chování právě v podmínkách, na které ho potřebuji (tma).
Však o to nejde, zvlášť když chceš fotky jako jsou ty ukázky, tak na to stačí libovolná současná zrcadlovka. Jde o to, že kupovat foťák bez osahání je principiálně nesmysl, protože až ti přijde, tak možná zjistíš, že ti vůbec nesedí v ruce a je pak celkem jedno, jestli šumí o 20% míň a má o 10% větší hledáček ...
Viz např.
Citace:
Původně odeslal
crashpc
Mám osobně 400D, a teď když jí už mam, bych se kvůli šumu nerozhodoval. je to u DSLR téměř minoritní problém, a daleko víc se sluší zaměřit na ergonomii a nabídku skel.
To je dobrá rada, sluší se jedním dechem říct, že pokud jako parametr vezmeš to, co si v krámě vyzkoušet můžeš (ergonomii), tak např. o 400D dost pravděpodobně přestaneš vůbec uvažovat ...
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
Souhlas, jenom je problém v tom, že každý si pod pojmem "klubové focení" představí něco jiného. Jeden to bere z pohledu zarytého fotografa a já např. spíš z pohledu člověka, který se věnuje hudbě a chci se pokusit zachytit tu atmosféru, která k určitým typům akcí prostě patří (v "posh" klubech je to celkem buřt, tam jde na fotkách o to, aby vynikly tak možná drahý hadry). Blesk je pro mě bohužel likvidátorem takové atmo, alespoň tak to vidím já. :)
To si hodne protirecis - neptal si se na klubove foceni, ale na foceni v klubech. A tom se bavime furt a foceni v klubech, kde je tma je proste problem.
Jen takova blbost pro mit svetelny objektiv: objektivy s vyssi clonou nez 4 treba temer ve tmen neostri, kdyz si vyberes krajni ostrici bod. Na prostredni jakztaz funguji, ale i tak maji problem. Svetelny skla na krajni body sice ostri, ale maji taky problemy, protoze je proste malo svetla.
Dalsi blbost proc mit kvalitni sklo idealne s HSM: fotit budes pohybujici se lidi a potrebujes proto rychle zaostrit a exponovat, protoze kdyz budes fotit bez blesku tudis na plnou diru budes mit sakra malou hloubku ostrosti a kdyz spravne a rychle nezaostris tak ti ten objekt z HO proste utece a nebudes to mit ostry, kde je potreba.
Je toho hodne, se vsim se da nejak bojovat, ale na to musis mit praxi a to jak chapu nemas v umyslu, chces jen cvaknout a jit, jenze tak to vetsinou nejde. Sebelepsi (sebedrazsi) fotak neni vsemohouci buh, ktery to vyfoti jak to vidis na vlastni oci. Na to by byla asi lepsi kamera. Do fotaku musis investovat sveho ducha a nabit nejaky skill abys vedel co a jak.
Jestli Ti na to bude stacit Pentax netusim, neznam ho, nemam s nim osobni zkusenost, predavam pouze co znam a mam overeno.
-
Citace:
Původně odeslal
Carlos
Je toho hodne, se vsim se da nejak bojovat, ale na to musis mit praxi a to jak chapu nemas v umyslu, chces jen cvaknout a jit, jenze tak to vetsinou nejde. Sebelepsi (sebedrazsi) fotak neni vsemohouci buh, ktery to vyfoti jak to vidis na vlastni oci. Na to by byla asi lepsi kamera. Do fotaku musis investovat sveho ducha a nabit nejaky skill abys vedel co a jak.
Jestli Ti na to bude stacit Pentax netusim, neznam ho, nemam s nim osobni zkusenost, predavam pouze co znam a mam overeno.
Určitě, to že chci jenom cvaknout a jít zase ne, ale zkušenost jde ruku v ruce s časem a je to tak se vším :) Vzhledem k tomu, že to platim ze svého, tak bych nerad za 2-3 měsíce co si to osahám zjistil, že jsem měl nakonec koupit něco jiného, což jistě chápeš sám, ostatně občas se to stane každému :) Bohužel při této ceně neni na omyly moc prostor, případně to je pěkně drahý omyl.
-
To, o čem je tady řeč se dá přeložit do jednodušší řeči - tělo víceméně vyhovuje jakékoliv (tzn. dá se na něm v případě potřeby ušetřit), objektiv je naopak vhodný co nejlepší. To je ale u zrcadlovek standardní, pro většinu věcí přinese lepší objektiv víc než lepší tělo.
Tudíž si imho najdi vhodný objektiv a podle něj si vyber konkrétní tělo (které bude vyhovovat i v ostatních aspektech).
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
Určitě, to že chci jenom cvaknout a jít zase ne, ale zkušenost jde ruku v ruce s časem a je to tak se vším :) Vzhledem k tomu, že to platim ze svého, tak bych nerad za 2-3 měsíce co si to osahám zjistil, že jsem měl nakonec koupit něco jiného, což jistě chápeš sám, ostatně občas se to stane každému :) Bohužel při této ceně neni na omyly moc prostor, případně to je pěkně drahý omyl.
Ted bych nejradeji napsal tohle: "Pentax K10D je omyl, Nikon D40X nedoporucuju je to orezanej smejd, Canon 400D zbyva jako rozumna alternativa ke ktere sezenes i v budoucnu bez problemu kvalitni a DRAHA L-kova skla nebo levna a docela rozumna skla od tretich vyrobcu za slusny peniz - Tamron, Sigma a taky nebudes mit problem sehnat dalsi prislusenstvi at novy nebo bazarovy."
Ale ber to tak jako ze to vubec nepisu, protoze technice v podstate vubec nerozumim, ja proste fotim :)
-
nechci prihrejvat polivcicku... takze k fotoaparatum se radsi vyjadrovat nebudu, jsem asi zaujaty. Ale rozhodne doporucuju do klubu pevny sklo (cti svetelne sklo) mene jak 2,8. Za slusny peniz se daji sehnat 50ky... vyradis se a pak uvidis co dal...
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
To, o čem je tady řeč se dá přeložit do jednodušší řeči - tělo víceméně vyhovuje jakékoliv (tzn. dá se na něm v případě potřeby ušetřit), objektiv je naopak vhodný co nejlepší. To je ale u zrcadlovek standardní, pro většinu věcí přinese lepší objektiv víc než lepší tělo.
Tudíž si imho najdi vhodný objektiv a podle něj si vyber konkrétní tělo (které bude vyhovovat i v ostatních aspektech).
Pokud se rozhodnes pro 2.8 zoom, myslim, ze by bylo opravdu lepsi hledat kombinaci tela + objektivu, ktery bude spolehlive ostrit i ve tme. Ze zkusenosti vim, ze 400D + Tamron 28-75/2.8 ve tme nezaostri vubec a podle velmi podobne konstrukce soudim, ze Tamron 17-50/2.8 na tom nebude lepe.
Vzhledem k cene 2.8 zoomu (12-15k), bude vyber tela az druhoradym problemem. Podobne spatne zkusenosti mam i s plastovym EF 50/1.8 II, ktereho jsem se nakonec zbavil uplne.
-
Gargamel:
A s tou Sigmou 30/1.4 v tme zaostris? Lebo moja 350D na kalbe, ako vies, nezaostrila...
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
A s tou Sigmou 30/1.4 v tme zaostris? Lebo moja 350D na kalbe, ako vies, nezaostrila...
Ta Sigma je na tom podstatne lip a bylo to znat hned po vymene misto padesatky. Vetsinou nemam problem, ze by se nechytala, jen nekdy je potreba pomoct si nejakou kontrastni hranou. Pod Lekarnou je ale opravdu tma a tam se snad nechyta nic.
-
Citace:
Původně odeslal
Gargamel
Ta Sigma je na tom podstatne lip a bylo to znat hned po vymene misto padesatky. Vetsinou nemam problem, ze by se nechytala, jen nekdy je potreba pomoct si nejakou kontrastni hranou. Pod Lekarnou je ale opravdu tma a tam se snad nechyta nic.
tak ja ti neviem, ci je tam vacsia tma ako v roku 2006, ale mne to tam s D70+50/1,8 slo bez vacsich problemov >
http://photo.madcap.info/galerie/oc_party_brno_2k6/
http://photo.madcap.info/galerie/oc_party_brno_2k6_2/
-
MadCap:
Je tam vacsia tma, zalezi od toho, kde sedis... V 2006 sa mi chytala 350D aj s malo svetelnym objektivom... Pretoze sme vzdy sedeli tak, ze sme tam mali hore lampy => osvetlene xichty...
-
Prečítal som si celé vlákno a musím povedať že to čo píše Carlos by som určite neignoroval, lebo to čo píše, má z praxe a tieto veci môžem potvrdiť aj ja, akurát tú 2.8-ku nepovažujem za nutnosť. V momente keď cloním na F2.8 a fotím skupinku ľudí tak či tak musím na F4 aby nebol niekto mimo HO, resp. pri F2.8 je foťák moc citlivý na blesk.
Čo sa týka blesku, tak vôbec neberie atmosféru, len treba vedieť používať ho, správne ovládať clonu, čas, nasvietenie a vedieť kedy je vhodné fotiť na druhú lamelu, atď. Skill sa na to nedá získať za týždeň, ani za mesiac, maximálne na jeden konkrétny podnik, takže ako začiatočníka ťa chápem. Ja osobne som najprv začal s bleskom, potom sa mi zapáčili fotky bez blesku, zaobstaral som si svetelné sklá a teraz zase fotím s bleskom, lebo som sa nasral keď som videl s bleskom lepšie zachytenú atmosféru ako bez. Teraz preferujem pevnú 35/2 s bleskom podľa potrieb.
K 50/1.8 iba toľko, že pomer cena/výkon je naozaj dobrý, ale 75-80 mm po prepočte je už veľa. Ideálne sú ohniská 20-35.
K foťákom iba toľko, že preferoval by som D40. Má slušný výstup aj ISO 3200 ktoré je na bežné webové použitie postačujúce a zaobstaral by som si k nemu 18-70/3.5-4.5 alebo 18-135/3.5-5.6.
V každom prípade treba zájsť do obchodu a tie foťáky si ošahať.
-
Tak jsem si o Silvestra vzal do ruky EOS400 a co se týče ergonomie, tak mi opravdu vůbec nepadnul do ruky. Protože mi svědomí nedalo, prolézal jsem ještě hodně google a našel jednu velice zajímavou recenzi, kde byl ten Pentax opravdu rozebrán do hloubky, lépe i než na dpreview. Pentax je oproti zmiňovaným koncipován jinak. Snažil se udělat foťák, který bude fotit jako film a obraz spíše má vypovídat realitě, která je viděna okem, proto jsou určité efekty a zobrazení trochu odlišnější, což s sebou nese ne/výhody. S tmavými prostory má problém i EOS400, pokud neni dokoupen blesk a případně lepší objektiv - což já dělat nejspíš nebudu, peníze bohužel sypu do hudby, která má pro mě vyšší prioritu. Pentax musí fotit jedině v RAW, což jak jste tu psali je jediná možnost jak mít dobré fotky, JPEG je opravdu nezvládnutý, ale to mě pálit snad taky nebude. Carlos jistě ví o čem píše, ale bavil jsem se teď o víkendu s dalšími lidmi (co fotí pro hudební servery) a potvrdili mi, že pokud se focení nebudu věnovat opravdu naplno, tak je jedno jestli zvolím pentax či canon, s tím souvisí doplňky k focení, které jsou bohužel v případě focení na vyšší úrovni poněkud dost nákladné (viz. drahý blesk a pořádný objektiv), ostatně než se s tím pořádně naučím, tak na trhu budou mnohem lepší stroje. :)
-
No, ten blesk sa za nákladnú položku nedá považovať, keď už za pár tisíc môžeš kúpiť nejaký Metz alebo Sigmu, prípadne slabší originál, ba dokonca ani výkonný systémový blesk nie je drahý napr. oproti cene kvalitného skla. K tomu JPEG vs. RAW: pokiaľ bude fotenie iba tvoj koníček, tak nie som si istý že sa ti stále bude chcieť piplať RAWom. Pre maximálnu kvalitu je dobrý, pre stále použitie je nepohodlný podľa mňa. Skús sa zamyslieť nad tým či budeš mať chuť a čas sa s RAWom pravidelne piplať.
-
Tak mi dorazil ten Pentax - ergonomie oproti EOS400 je naprosto nesrovnatelná -padne mi do ruky jako by byl na zakázku :) Zítra zkusím fotit v klubu, jsem zvědavej co z toho vymáčknu, každopádně si s tím foťákem užiju evidentně hodně zábavy, fotí se s ním skvěle, teď si jenom zvyknout na nastavení a pořádně nastudovat manuál.
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
každopádně si s tím foťákem užiju evidentně hodně zábavy
myslim, ze kvuli tomu si fotak kupuje devet z deseti lidi... at Pentax slouzi k Tve maximalni spokojenosti
-
tak přeji dobré světlo a doufám, že se nějaké fotky objeví v galerijním vlákně;)
-
Tak jsem zkoušel fotit tento víkend v klubu. Při ISO 1600 je to zrnité až běda a se seťákem toho asi zrovna moc nevyrobím, takže se začínám na ebayi koukat po nějaké světelnějším pevném objektivu (50mm). Bez blesku s pohyblivými lidmi je autofocus celkem na ..., ostří strašně dlouho, spíš rychleji zaostřím manuálně. Jakmile ale k focení přidám blesk, tak fotky jsou naprosto parádní, bohužel dost zmizí "atmosféra" (kdo zná Cross ví o čem mluvím) díky přebití světel v klubu. Každopádně mi bude nějaký pátek trvat než se s tím foťákem seznámím, zatím si dělá co chce sám než to, co chci já.
-
ak blyskas na priamo tak to zabije atmosferu uplne. ak nie je strop moc vysoko, tak skus fotit odrazom od neho + odrazna karticka v blesku, aby to nestracalo az tak vykon a iso aspon 800.
tusim zacinas objavovat to, co ti tu viaceri vraveli, ze preco neodporucaju pentax do klubu: sum a AF. vyzeraju aj zmenseniny na web so sirkou 800px prilise zasumene? (to sa mi moc nechce verit). postni nejake rawy na iso 1600 bez blesku. som na ne dost zvedavy.
ak ide nastavovat iso po 1/3EV, tak si najdi max iso, ktore sa ti bude este pacit a pouzivaj to. tak 1000-1250 by mohlo byt este ok.
-
Každopádně Pentax asi poputuje v rámci 14denní lhůty zpátky do shopu (chtěl jsem si ho alespoň vyzkoušet) a sáhnu po EOS400, sic mně teda hodně vadí jeho ergonomie.
-
Předpokládám, že bleskem myslíš ten integrovaný? To je věc naprosto nepoužitelná, maximálně na nějaký fill-in, proč ho asi všechny lepší foťáky nemají? :) No pokud tě Pentax nepřesvědčil, nečekej zase od Canonu nějaké extra zázraky, i když ve směru AF a šumu je určitě lepší, ale tím to bohužel končí.
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
Každopádně Pentax asi poputuje v rámci 14denní lhůty zpátky do shopu (chtěl jsem si ho alespoň vyzkoušet) a sáhnu po EOS400, sic mně teda hodně vadí jeho ergonomie.
jojo, na foceni nekde v klubu je max. pouzitelne ISO800 a s pouzitim setaku nevyfotis nic ostreho (aspon mne se nezadarilo:-)) Takze ted shanim 50/1,4 (s tim uz snad neco nafotit pujde.
ps: EOS 400 mi taky nepadl do ruky...su rad ze mam Pentax.
-
Doporučujem radšej 35/2, 50-ka je na APS-C moc dlhá v kluboch, je potrebný veľký odstup. je to moja vlastná skúsenosť, mám obe sklá na D70. Niekedy aj 35-ka je veľa, ona by najideálnejšia bola asi na kinofilme, resp. FF, ale ten nemám. :( Ja osobne 35-ku v kluboch málokdey dávam dole, jedine vtedy keď nasadzujem tele a pritom svetlejšia 50-ka je tiež stále v brašni.
-
Teď právě nevim, jestli teda má cenu měnit za EOS400 - která mi nepadne moc do ruky nebo koupit světelnější objektiv (na ebayi se dá koupit ASAHI 50mm/F1.7 na manuál ostření za 1500! vč. pošty- velká výhoda možnosti dát na Pentax cokoliv, co dodnes vyrobil) a dát mu šanci. Stále mam možnost to vrátit do inet shopu a vzít si něco jiného, ale mam na to týden tj. moc už ten Pentax neotestuju. Celkem dilema. :(
-
zabudni na manualne ostrenie. na to je prilis maly hladacik a nevhodna matnica. skoro nikdy netrafis ostre to, ce chces.
ak sa chces zbavit pentaxu koli zlemu sumu a AF, tak skus popozerat bazarovy nikon d50. v ruke sa drzi dobre, sum na iso 1600 je znesitelny a mozes dat na neho aj objektivy bez motora.
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
ak sa chces zbavit pentaxu koli zlemu sumu a AF, tak skus popozerat bazarovy nikon d50. v ruke sa drzi dobre, sum na iso 1600 je znesitelny a mozes dat na neho aj objektivy bez motora.
To vážně doporučuješ D50 jako málo šumící foťák? Tak podle mého to byl poměrně dost šumící foťák už ve své době a dnes to lepší nebude - navíc omezený dynamický rozsah v těchhle podmínkách není taky to pravé ořechové, nemluvě o celkově archaickém snímači.
BeachKEN: vřele nedoporučuju kupovat si foťák, který ti nesedí v ruce/jeho ergonomie nevyhovuje, to je fakt cesta špatným směrem.
-
pridam sa k janovi s tym, ze nekupovat fotak, co nesedi v ruke. mozes si na to casom zvyknut, ale ak nie, tak budes trpiet :(
ano odporucam d50 ako malo sumiaci fotak (medzi aps-c). sumi menej ako nikon d70, d70s aj canon 350d. vsetko z vlastnej skusenosti. dynamicky rozsah zial s velkym isom klesa, ale to je tak s kazdym (nie len) aps-c snimacom. co je na archaickom snimaci zle, ked je dobry? d40 ma ten isty snimac a je to pomerne novy fotak.
EDIT: sumi menej aj ako vsetky olympusy (mozno e3 sumi rovnako/menej) a ked pocuvam pentaxakov ako placu, tak zjavne sumi menej ako pentaxy. minolty/sony moc nepoznam, ale kamarat plakal zo sumu na minolte 5d (tipoval by som na vadny kus, kedze uz iso 400 mal zalostne).
-
jan555:
Pozri si nejake RAWy z D50, a potom rozpravaj. Tiez som tomu neveril, no az na obcasne zlte flaky pri vysokom ISO je na tom D50 skoro o triedu lepsie ako moja 350D !!
[ot]Normalne som z toho bol nestastny... kedze som vtedy bral 350D kvoli sumu.[/ot]
-
co se ergonomie tyce, tak u Canonu hodne dela grip - ja osobne bych bez nej nedal ani ranu
-
K tej D50 sa prikláňam aj ja, prípadne k D40 (non x) keď si vystačíš s AF-S objektívom. Oproti D50 je viac user frendly pre začiatočníkov, má ISO 3200 a do JPEG fotí naozaj pekne kontrastne, skoro ako nejaký kompakt. Keď fotenie nie je tvoj primárny koníček, tak ti bude určite vyhovovať. Napriek jeho veľkosti sa s ním fotí pomerne dobre. :-)
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
jan555:
Pozri si nejake RAWy z D50, a potom rozpravaj.
K tomu jen tolik, že už nějaký pátek (z doby, kdy to byl aktuální model) mám D50 v rodině a do ničeho jiného než RAWu nefotím. Ač jsem četl tehdá taky leccos, tak moje praxe tomu prostě neodpovídá, proč, to věru netuším.
-
ja nie som nadseny zo sumu na mojej d50, ale nic lepsie z low-end aps-c som zatal nevidel (d40 by malo byt lepsie). takze som spokojny a je to bez problemov pouzitelne. (mal som uz vymeneny snimac a sum na vysoke iso je zatial rovnaky).
jan555: ako sa ti zda sum na iso 800 a 1600 na d50 oproti olympusom, ktore mas?
d40 je tiez dobra volba, vylepseny vystup do jpeg oproti d50. ale nema motor, takze jedine pouzitelne pevne sklo v normalnom rozsahu je sigma 30 f1.4, co nie je zrovna najlacnejsie sklo :( a nevyrovnanost sigma skiel je tiez velky problem :(
-
Koukam ze neni nad to si vyzkouset vsechno na vlastni kuzi :)
Co takhle misto badani nad sumem si poridit externi blesk, rychle si osvojit foceni s nim a dokumentovat akce aspon takhle :) :
http://www.liveclub.cz/image/photo/a...0_DSC_5509.JPG
Jinak zrovna prodavam D80, ale bez objektivu :( http://www.dfklub.cz/spam-prodej-nik...1794/tema.html
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
K tomu jen tolik, že už nějaký pátek (z doby, kdy to byl aktuální model) mám D50 v rodině a do ničeho jiného než RAWu nefotím. Ač jsem četl tehdá taky leccos, tak moje praxe tomu prostě neodpovídá, proč, to věru netuším.
Potom chapem Tvoju predoslu reakciu na doporucenie D50. Len z mojich testov X fotiek z roznych obdobi o roznych podmienkach a porovnani s 350D si dovolim tvrdit, ze skutocne sumi menej ako entry level od Canonu. A z reakcii na webe si dovolim tvrdit, ze sumi podstatne menej ako Pentax. O Olympuse ani nehovoriac.
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
jan555: ako sa ti zda sum na iso 800 a 1600 na d50 oproti olympusom, ktore mas?
Opravdu "nevědecky" :) - např. ve srovnání s E-300 (FFT Kodak) je ISO800 eq. subjektivně obdobné, byť se výstup dost liší - D50 má od pohledu nejslabší R kanál, E-300 B kanál. Na ISO1600 eq. je D50 samozřejmě lepší, což znamená jedním dechem, že šumí fest, ale z RAWu to je z mého pohledu na zmenšeniny použitelné slušně (to je i z Olympusů, jen ještě hůř). Z E-300 se dá vyrazit víc detailů, citelně lepší dynamický rozsah a na základním ISO eq. šumí viditelně míň. Pro ty, kteří chtějí používat ISO1600 běžně není subj. dvakrát vhodný ani jeden, přičemž Oly je na ISO1600 eq. co do výskytu šumu z téhle generace vůbec nejhorší.
btw: E-300 má ISO step po 1 EV, takže tam je vymalováno, E-500 se stejným snímačem je v reálu D50/D70 (sry, já na fotkách rozdíl moc nevidím) obdobná někam k ISO1000-1250 eq. a pak je viditelně horší. (hraje v tom samozřejmě roli taky rozdíl v rozlišení, to se neztratí)
(s tím, co mám teď, jsem D50 nesrovnával a ani to nemá cenu ...)
Jinak svého času jsem se opravdu snažil o nějaká porovnání a dostat z D50 to nejlepší, ale třeba umí i víc než jsem z ní vypumpoval já - tenhle foťák má některé věci docela fajn, ale obecně to není můj šálek čaje a hraní si s ním mě víc irituje než baví ... Nic, to už je historie ;) .
btw2: samozřejmě pokud by to mělo znamenat, že D50 stojí dneska asi jako hodně slušná večeře (?) a že zbyde o to víc na nějaké světelné sklo, tak téhle logice bych obecně nakloněný byl - skoro bez ohledu na tělo ale :) .
-
jan555: si zatial jediny majitel oly fotaku, ktory obhajuje iso nad 400, co poznam ja, tak sa boja dat iso nad 400 ako cert kriza :(
preco nema cenu porovnat sum z d50 so sumom z e3? ja v tom nevidim problem, aj ked ma d50 archaicky cip.
tu je zopar mojich skromnych fotiek z d50 na iso 1600 (iso800 vyzera ovela lepsie), ak by chcel niekto vidiet ako to foti v praxi (vsetko rawy). dal som tam hlavne lepsie fotky, ale aj extrem, kde je chlapik s tromi faklami. stiahol som si aj fotky z e3 z prveho linku, co mi dal google. http://raw.fotosite.pl/index-Olympus...-60_f2.8-4.htm a http://raw.fotosite.pl/index-Olympus...ebrityPlus.htm
iso 1600 sa mi zda velmi podobne, co sa sumu tyka (iso800 je tiez +-rovnake).
BeachKEN: ako vyzeraju fotky z tvojho pentaxu oproti tym mojim rawom?
-
Citace:
Původně odeslal
shelll
jan555: si zatial jediny majitel oly fotaku, ktory obhajuje iso nad 400, co poznam ja, tak sa boja dat iso nad 400 ako cert kriza :(
To rozhodně není pravda, korektně exponovaný snímek je i na ISO 1600 pro mě naprosto v pohodě - zejména také díky tomu, že si fotkama neoblepuji stěny :)
Barevný šum se odstraní jednoduše v PS a pokud neupravuji expozici do plusu, pak nemám se šumem problém. Navrch využívám ISO > 400 velmi spoře.
Pokud se mi podaří našetřit peníze, půjdu výš do E-510, která se imho povedla na výbornou.
Jinak souhlasím, že D50 je nejlepší volba z trojice K10/400D/D50.
-
4 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
shelll
Nevím, osobně vysoké ISO eq. používám minimálně bez ohledu na techniku. Na E-300 jsem před více než dvěma lety udělal testovací set, kde je slušný rozptyl od highlights po shadows. V tom setu je shodná fotka nafocená v RAW+JPEG ve variantách:
- JPEG crop 1:1 bez úprav
- JPEG resize bez úprav
- RAW crop 1:1 (tehdejší ACR)
- RAW resize (tehdejší ACR)
Jsou v příloze k vlastnímu posouzení, jak moc to je špatné. Když jsem ISO1600 eq. potřeboval, tak jsem ho použil v klidu i na E-300.
Ale to už jsme hodně OT ...
-
Tady je možné vidět na ISO1600 bez blesku se seťákem na AF s F4.5 (níže nejde)
http://www.conspiracydjs.com/wp-cont...-cross-2/3.jpg
hlavně mi teď neříkejte, že s bleskem bych nepřišel o atmosféru :)
-
pekne :) na takejto zmensenine nie je ziaden sum :) ak ti stacia fotky na web, tak si ten pentax nechaj. casom kupis 50mm f1.7 a bude to este lepsie :)