V dnešnej dobe je vodné chladenie alternatívou pre väčšinu z overclockerov. Nájdu sa však aj taký, čo podľahli pokušeniu vyskúšať chladenie Peltierovými článkami. Asi každý z vás už vie, aké sú PRO a PROTI týchto dvoch chladení. Skúsil už však niekto oboje narazMusím sa priznať, že sa o niečo také pokúšam a už som v testovacej fáze. Do tochto riešenia mi však vstúpil ešte jeden článok. VZDUCH. Konkrétne dva 8cm 3500rpm ventilátory na 12V umiestnené na výmenníku. Riešenie uloženia v kasni bolo už aj tak dosť zložité. Najprv som bol donútený napájať peltierov článok zvlášť. Tu vznikli hneď dva problémi. Problém prvý. Vypínať zvlášť vodníka, peltier i PC je viac na škodu ako k úžitku. Dokonca sa mi raz podarilo nechať pustený len samotný peltier takmer 20 minút. Jeden môj priateľ mi vtedy pomohol s trochu zaujímavým riešením. Do ATX zdroja sme zo spodu navŕtali dieru a vyviedly trojlinku z napájania. Fázu z trojlinky sme napojili na spínacie relé (Myslím, že sa to dá kúpiť tak za stovku v každom elektre. Stačí si vypítať spínacie relé na 220V striedavých s cievkou na 12V jednosmerných.). Cievku sme potom napojili na rovnaký konektor ako napájanie HDD. Ďalej bola trojlinka napojená cez "keks" na čerpadlo a napájací zdroj pre peltierov článok. Problém vyriešený. Všetko sa spúšťa naraz zo spustením PC (Aj vypína!). Problém druhý. Procesor ukazuje teplotu 9 stupňov ale voda v uzavretom chladiacom okruhu dosiahla až 54 stupňov. Dva vyššie spomenuté vzduchové vetráky znížili teplotu vody na 48 stupňou. To je pri 25 stupňoch v izbe celkom dosť. Použili sme ako riešenie väčší výmenník. Lepšie povedané, celú výmenníkovú stenu. Dostal sa mi do rúk chladič zo samopohonnej kosačky či ako sa ten bazmeg nazýva. Rozmery boli viac ako divoké. 425x320x30mm!!! Prichitili sme výmenník ku krytu kisne a zapojili vodný okruh. Úspešne! Teplota CPU je teraz -3 a voda nemá viac ako 40 stupňou. A už tie 8cm vetráky nebzučia ako šialené. Možno by bolo vhodné spomenúť aj nejaké negatívum. Nuž teda, objem vody v chladiacej sústave sa zmenil z 0,33 litra na približne 1,5 litra a kisňa teraz váži asi 22kg
Teraz však skutočne neviem, či tých pár decibelov naviše za tú námahu stálo...
Celkom by som uvítal vaše skúsenosti s podobnými kombináciami. Tiež nejaké teploty ktoré ste namerali... Cmuk)(